У Житомирі вишивають сорочку для богатиря. ФОТО

До Всесвітнього дня вишиванки у Житомирі відбувається акція «Житомир вишиваний», під час якої житомиряни та гості міста, за допомогою місцевих майстрів народної творчості, вишивають величезну сорочку для вигаданого, міфічного багатиря Житомира.

Розмір готового виробу становитиме два метри на півтора метри. Усі охочі впродовж дня зможуть долучитися до акції, яка завершиться о 19:00.

«Для вишивки сорочки використовуються традиційний поліський візерунок, з обереговими знаками, який спеціально для цього виробу розробив Заслужений майстер народної творчості України Микола Мартинюк. В основу візерунку лягла восьмипелюсткова зірочка алатир – символ гармонії, достатку, добробуту, злагоди. Використовуємо традиційні поліські кольори — червоний та чорний.

Ми працюємо у стародавній техніці, яка імітує ткацтво — лиштва. Це дещо не характерна для нас техніка. Люди спостерігають, пробують самі вишивати. Мало хто володіє цією технікою. Але наша мета — привернути увагу до традицій Полісся, і згадати про традиції, витоки народної творчості Полісся. Люди підходять цікавляться. Сподіваємося, що до 19:00 години ми вишиємо багато, разом із житомирянами та гостями міста», — говорить Світлана Прохорчук, місцева майстриня народної творчості.

Як розповіла майстриня, за сьогодні весь об’єм роботи вони зробити не встигнуть. Світлану упродовж дня замінятимуть інші майстри.

«Чим більше вишиємо, тим краще! Потім вишиванка відправиться до небайдужих житомирян, до навчальних закладів для того, щоб вони закінчили цю сорочку. Є бажання презентувати цей готовий виріб на День міста Житомира», — повідомила майстриня.

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

Последнее изменение Четверг, 18/05/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework