Вулиця, про яку всі забули. ФОТО

У центрі міста Житомира знаходиться занедбана й забута стара вулиця, і називається вона вулицею Шолом-Алейхема. 

Це була найближча дорога з Подолу і Мальованки по схилу Замкової гори в центр середньовічного Житомира. Вхід в місто - через ворота, які перебували на початку нинішньої вулиці (в середньовічному Житомирі було троє воріт). Зліва від воріт стояла православна дерев'яна церква, побудована ще в XVII столітті. У 1900 році на цьому місці збудують нову Хрестовоздвиженську церкву.
Забудова вулиці сформувалася в XVIII - XIX століттях. У XVIII столітті називалася Згористою (спускається з гори) вулицею, а в XIX та початку ХХ століття - Воздвиженською. У 30-х роках минулого століття перейменовано на вулицю Шолом-Алейхема - на честь видатного єврейського письменника, класика єврейської світської літератури Шолом-Алейхема, який часто бував у Житомирі.
Вулиця була досить жвавою, оскільки поєднувалася з вулицями і жителі Подолу і Мальованки піднімалися по ній на Замкову гору, де на Воздвиженській площі знаходився найдавніший в місті Воздвиженський ринок. Площі вже немає, а на місці ринку тепер сквер.

Після того, як в середині 50-х років минулого століття ринок закрили, вулиця стала непотрібною. Старі будинки поступово розвалилися, бруківка і тротуари зруйнувалися, середня частина вулиці в долині річки Рудавка перетворилася в майже непрохідне болото. Залишилося тільки початок вулиці на Замковій горі з двома житловими будинками XIX століття і занедбане закінчення вулиці зліва від воріт Успенської (Подільської) церкви з одним випадково уцілілим будинком № 7.


За матеріалами краєзнавця Бориса Дубмана

Всі новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 19/05/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework