Загальнобудинковий газовий лічильник: за і проти

Для того, щоб вчасно виконати вимогу Закону про запровадження обліку газу для всіх жителів області, НКРЕКП затвердила для ПАТ «Житомиргаз» інвестиційний план на нинішній рік.

У плані передбачено встановлення 361 будинкового лічильника зі зазначенням точних адрес для монтажу. Витрати на їх встановлення держрегулятор заклав до діючих тарифів на газ. Але є й альтернатива: якщо споживачів не влаштовують умови будинкового обліку споживання газу, вони можуть встановити газові лічильники в квартирах за свій рахунок або за кошти місцевого бюджету. Про це інформує прес-­служба газового відомства.

Протягом 2016­-го і 2017 років ПАТ «Житомиргаз» за свою тарифну виручку обладнує загально-будинковими лічильниками ті багатоповерхівки, де природний газ використовується для приготування їжі, якщо в квартирах встановлені тільки газові плити, а норма витрати газу на одну особу в місяць є незначною. Установка будинкових вузлів обліку в таких будинках пов’язана з економічною доцільністю та термінами, передбаченими законодавством.

За підрахунками держрегулятора, який ініціював їх установку, для того, щоб забезпечити цю категорію споживачів індивідуальними лічильниками, необхідно було б додатково передбачати по 2 млрд. гривень щороку. А це могло б спричинити 5­кратне збільшення тарифу, який оплачується самими споживачами.

Якщо ж вдатися до більш точної арифметики, то тарифна виручка «Житомиргазу» із вартості кожного кубометра (6,88 грн.) — це 11%, тобто 77 копійок. Крім того, в середньому на одну людину, яка користується газовою плитою в будинку, де встановлений будинковий лічильник, нараховується 18 кубометрів газу в місяць. Отож, у місяць від такого споживача компанія отримує майже 14 грн. тарифної виручки, в рік — трохи більше 166 грн. З огляду на вартість лічильника, виходить, що для того, щоб встановити лічильник споживачеві в квартирі, компанія повинна збирати гроші 15 років.

Житомирська міська рада виступила проти встановлення загально-будинкових лічильників, «підтримавши» свою позицію перевірками і штрафами. Зокрема, управління державного архітектурно­будівельного контролю (ДАБК) Житомирської міськради ініціювало «позапланову» перевірку і оштрафувало ПАТ «Житомиргаз» нібито за те, що компанія не отримала декларації для встановлення будинкових вузлів обліку. Газова ж служба стверджує, що нормами законодавства для монтажу лічильників такі документи не передбачені, бо в Кодексі газорозподільних систем (Кодекс ГРС) чітко вказано, що установка загально-будинкового вузла обліку газу на існуючому вступному газопроводі не є будівельними роботами. Тому ця процедура не вимагає подачі декларацій про початок будівельних робіт і про готовність до експлуатації об’єкта.

Зі свого боку, ПАТ «Житомиргаз» має намір виконати державну програму з оснащення безкоштовними лічильниками житлових будинків, а дії міського управління ДАБК збирається оскаржити у судовому порядку.

Інше важливе питання: як розподіляється спожитий мешканцями будинку газ?

Розрахунок обсягу спожитого газу на підставі таких лічильників провадиться відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 620 від 16.05.2002: спожитий газ за показниками будинкового лічильника рівномірно розподіляється на кількість зареєстрованих споживачів. Якщо в будинку є квартири з індивідуальними лічильниками, то для таких споживачів розрахунок провадиться на підставі показників їх індивідуальних лічильників.

Установлення загально-будинкових лічильників дозволяє споживачам стежити за витратою палива. Перші результати нарахувань по будинкових лічильниках показали неекономність деяких споживачів у використанні газу. Лічильник буде фіксувати більший, ніж діючі норми, обсяг газу в тому випадку, якщо в будинку (в квартирах) газові плити використовуються для опалення житла або встановлено додаткове газове обладнання.

Якщо ж мешканці категорично виступають проти встановлення будинкового лічильника за рахунок газової компанії, то їм все одно доведеться встановити лічильник, але вже за свій рахунок або за бюджетні кошти (місцева влада також може профінансувати таке встановлення), адже відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» з 1 січня 2018 року облік всього газу, який споживає населення області, повинен провадитися за лічильниками.

Отже, у жителів Житомира є вибір, але залишилося мало часу.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Всі новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 30/05/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework