Вулицями міста: вул. Домбровського. ФОТОРЕПОРТАЖ

У місті налічується близько 850 проспектів, вулиць, бульварів, площ, провулків, скверів та узвозів.

Сьогодні під прицілом нашої фотокамери опинилася вулиця Домбровського.

Вулиця названа на честь Ярослава Домбровського - польського політика, військового діяча, революціонера, генерала Паризької комуни.

Походив з роду безмаєтної волинської шляхти. Син дрібного чиновника, архівіста губернського дворянського зібрання. З дев’ятирічного віку навчався у Брест-Литовському, потім у Петербурзькому кадетських корпусах, а згодом — у Костянтинівському військовому училищі (закінчив у 1855 р. прапорщиком). Служив на Кавказі. Учасник Кримської війни 1853—1856 рр.

Нагороджений орденом св. Станіслава. У 1859—1861 рр. навчався в Академії Генерального штабу (Санкт-Петербург). Учасник боротьби Польщі за незалежність та відновлення держави в кордонах 1772 р. (член нелегальної групи з підготовки кадрів до польського повстання). У серпні 1862 р. заарештований, понад два роки утримувався в казематі Варшавської цитаделі. Засуджений на 15 років каторги. За гратами навесні 1864 р. повінчався з Палагеєю Згличинською, після чого її заслали на

Поволжя під нагляд поліції. У грудні 1864 р. на етапі до Сибіру втік. Наступного літа з фальшивими документами відбув із дружиною за кордон. Оселившись у Франції, деякий час працював креслярем; став одним із лідерів польської політичної еміграції, виступав як публіцист, прагнув українсько-польського порозуміння. Під час франко-прусської війни 1870—1871 рр. рішуче став на захист республіки. У 1871 р. покликаний Комуною очолити легіон національної гвардії. Фактично був головнокомандувачем збройних сил Комуни. Смертельно поранений на барикаді поблизу Монмартра в бою з версальськими військами, похований на кладовищі Пер-Лашез. У м. Житомир на будинку, в якому народився Я. Домбровський, відкрито меморіальну дошку.

Всі Новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 02/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework