Вулицями міста: вул. Князів Острозьких. ФОТОРЕПОРТАЖ

У місті налічується близько 850 проспектів, вулиць, бульварів, площ, провулків, скверів та узвозів. Сьогодні під прицілом нашої фотокамери опинилася вулиця Князів Острозьких.

На карті міста вулиця з'явилася лише у 2016 році. Її було перейменовано, і багато житомирян досі називає вулицю – вул. Шелушкова.

 

Засновником роду вважають князя Данила Острозького (роки народження і смерті невідомі) — у 1341 році був учасником повстання проти польського короля Казимира III, збудував замок в Острозі.

1453 р. Іван — князь з Острогу (син князя Василя) розбив під Теребовлею татар і відбив в них 9 000 полонених христия.

нПоява родини Острозьких на Брацлавщині пов'язана з іменем князя Костянтина Івановича Острозького — відомого воїна і політика (з 1499 р. великий гетьман литовський). Вінницьке староство вперше було надане Костянтину Острозькому 1497 року, володів цими землями понад 30 років. На самому початку XVI століття офіційний титул іменував його «намісником вінницьким, брацлавським і звенигородським».

1516 р. у бою під Меджибожем загинув один із синів Острозького — Роман. В наступні роки князь Костянтин продовжував залишатись одним з найвпливовіших політиків Польщі і Литви і активно впливати на перебіг подій.

Син Констянтина Острозького — Ілля Костянтинович в 1530–1539 роках виконував обов'язки брацлавського і вінницького намісника. Однак особливе місце в українській історії належить молодшому сину Костянтина Острозького Василю-Костянтину. Заможний український магнат, «оборонець православ'я», один з найосвіченіших людей свого часу, фундатор Острозької академії і друкарні, він на своїй печатці звелів вигравірувати девіз: «Dei gratia dux Ostrogiae» («Божою милістю князь Острозький»).

Про Василя Костянтина Острозького написані сотні монографій і статей; залишив помітний слід на Брацлавщині (були чималі маєтності і «господарські» замки). В 1586 році звелів побудувати замок у Красному, який одержав сумну славу в роки Визвольної війни як місце загибелі полковника Данила Нечая. Невдовзі власністю В. К. Острозького став Пиківський замок — давні володіння польського роду Кмітів. Як воєвода Київський (1559—1608 рр.) В. К. Острозький контролював ситуацію на степових кордонах Брацлавщини.

Після смерті князя В. К. Острозького в 1608 році вплив родини значно зменшився; його син Януш Острозький виявився останнім представником роду по чоловічій лінії. Невдовзі рід князів Острозьких припинив своє існування. Як писав в зв'язку з цим український історик Михайло Грушевський, володіння дому Острозьких стали «здобиччю невеликої купки магнатів з тієї категорії, які… мали вплив при дворі».

Величезні маєтності Острозьких перейшли до князів Заславських, а згодом — до князів Сангушків та інших шляхетських родів.

Всі новини Житомира

 

Последнее изменение Вторник, 06/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework