У Житомирі до цьогорічного бюджету участі надійшло майже 100 громадських проектів

31 травня завершився прийом проектних пропозицій до бюджету участі 2017-го року. Мешканці Житомира подали на розгляд 99 громадських проектів у таких категоріях:

– ЕФЕКТИВНЕ МІСТО — 7 проектів;

– ІНКЛЮЗИВНЕ МІСТО — 1 проект;

– ІННОВАЦІЙНЕ МІСТО — 7 проектів;

– АКТИВНЕ МІСТО — 20 проектів;

– ЗЕЛЕНЕ МІСТО — 16 проектів;

–КОМФОРТНЕ МІСТО — 38 проектів;

– ІНШЕ —10 проектів.

Ми проглянули, які ж пропозиції подали житомиряни у 2017 році, і пропонуємо вашій увазі цікаві проекти з кожної категорії.

ЕФЕКТИВНЕ МІСТО

«Кафедральний Сквер Кованих Капличок». Автори проекту: Віталій Сівко та Олег Потапов.

КОРОТКИЙ ОПИС. Встановлення у сквері кованих капличок, ліхтарів та лавочок, озеленення території.

АДРЕСА: сквер у центрі Житомира поряд із Спасо-Преображенським кафедральним собором.

БЮДЖЕТ НА РЕАЛІЗАЦІЮ: 992 000 грн.

Мета проекту: покращення зовнішнього вигляду скверу у центрі Житомира.

Загальнодоступність: так. Сквер відкритий для усіх.

Користувачі: на території скверу буде заборона на прохід і вживання алкогольних напоїв, заборона на тютюнопаління.

Проблема. У центрі Житомира є сквер, який знаходиться у занедбаному стані: дерев'яні лавочки, яким вже по 30–40-років, 1 працюючий у вечірній час ліхтар, автомобілі паркуються поряд із газонами.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування. Цим проектом передбачається проведення робіт із озеленення території скверу, встановлення двох кованих капличок Сина Божого і Матері Божої, 20 кованих лавочок, 10 ліхтарів із 30 лампами.

План заходів з реалізації проекту. 1. Придбання і встановлення капличок. 2. Придбання і встановлення лавочок. 3. Придбання і встановлення ліхтарів. 4. Озеленення скверу.

ІНКЛЮЗИВНЕ МІСТО

«Спорт –Орієнтир». Автор проекту: Леся Маліновська

КОРОТКИЙ ОПИС. Майданчик необхідний для навчання просторовій орієнтації незрячих. Створення місця для відпочинку та зайняття спортом для здорових дітей і дорослих.

АДРЕСА: м. Житомир, вул. Трипільська, 5а.

БЮДЖЕТ НА РЕАЛІЗАЦІЮ: 354 368 грн.

Мета проекту: допомогти інвалідам по зору навчитись орієнтуватись у просторі та створити місце відпочинку для всіх бажаючих
Загальнодоступність: так. Доступ до майданчика вільний цілодобово.

Користувачі: жителі та гості міста (діти, дорослі та люди з обмеженими можливостями).

Проблема. У зв’язку з відсутністю зони відпочинку жителі мікрорайону, особливо діти та підлітки, не мають належних умов для проведення змістовного дозвілля. Відсутність місця для навчання орієнтиру у просторі прирікає незрячих на суттєві незручності.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування. Пропонуємо проект «Спорт-Орієнтир» для змістовного і корисного проведення вільного часу. Для незрячих такий проект необхідний для безболісної соціалізації.

План заходів з реалізації проекту. 1. Розчищення ділянки. 2. Привезення необхідних матеріалів. 3. Огородження. 4. Укладання покриття. 5. Встановлення тренажерів

Опис проекту. У районі, де необхідний майданчик, проживає велика кількість інвалідів по зору, людей слабозорих або зовсім сліпих. Під це визначення підпадають усі вікові категорії інвалідів. Необхідно пам'ятати, що втілення такого проекту створить умови для навчання просторовій орієнтації незрячих. Передусім, адекватному тлумаченню зовнішніх подразників, формування правильних предметних та просторових уявлень, вироблення навичок правильних і успішних дій у будь-яких умовах, навіть несприятливих. Науку орієнтування в просторі самостійно опановують одиниці. Побудова спортивного майданчика з місцями для відпочинку буде необхідною як для дітей і молодих людей, які хочуть зайнятися спортом, так і для пенсіонерів. Літні люди зможуть збиратися на майданчику для спілкування, обговорення новин, нагальних проблем тощо.

ІННОВАЦІЙНЕ МІСТО

Громадська інтернет-бібліотека «Велесова книга». Автор проекту: Валерій Онопрієнко.

КОРОТКИЙ ОПИС. Створена за принципом «буккросингу» зі сквером та USB-портами для підзарядки мобільних пристроїв, обладнана чотирма антивандальними сенсорними екранами, що завдяки мережі Інтернет підключені до світових бібліотек. Джерелом живлення для екранів та освітлення слугуватимуть сонячні фотомодулі. Ці ж модулі можуть слугувати джерелом електроенергії для інтелектуального освітлення скверу.

АДРЕСА: частина пустирю, що буде поєднувати Бульвар Польський та внутрішньо дворовий проїзд вул. Малікова.

БЮДЖЕТ НА РЕАЛІЗАЦІЮ: 997 000 грн.

Мета проекту: створити зону обслуговування, де молода людина може стати читачем без правил і умовностей; змінити у свідомості мешканців стереотипне сприйняття бібліотеки.

Загальнодоступність: так. Буде доступною для всіх мешканців та гостей міста Житомира.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування. Після реалізації цього проекту «спальний район» отримає нове обличчя, стане місцем культурного відпочинку житомирян, місцем духовного збагачення та романтичних прогулянок. Доступність до джерел надання інформації дасть змогу залучити ще більшу кількість дітей та підлітків до культурних цінностей, а завдяки додатковому освітленню вдасться зробити мікрорайон ще більш безпечним. Центральне місцезнаходження скверу в мікрорайоні, розвинуте транспортне сполучення та безкоштовність надання послуг дадуть змогу долучитись до отримання інформації ще більшій кількості мешканців та гостей міста.

Опис проекту. У слов’янській міфології Велес (Волос) — бог мистецтва, поезії, торгівлі, музики. Чотири антивандальні сенсорні екрани дозволять користуватись загальнодоступною базою бібліотек світу, що зробить бібліотеку ще більш привабливішою для молоді, місця з USB-портами для підзарядки мобільних пристроїв дозволять використовувати громадську бібліотеку, що створена за принципом «буккросингу», як додаткове місце виготовлення позакласних робіт, тим самим зробити перший крок до впровадження громадських «зелених класів» у Житомирі.

Сам сквер, облаштований пішохідними та велосипедною доріжкою, буде слугувати додатковим місцем для читання та відпочинку, а інтелектуальне освітлення зробить його неповторним у вечірній та нічний час.

АКТИВНЕ МІСТО

Зимовий SKI парк. Автор проекту: Павло Калач.

КОРОТКИЙ ОПИС. У місті майже відсутні активні зимові види відпочинку. Пропозиція включає створення трас як для бігових лиж, так і для початківців у гірських лижах\сноубордингу а також для сноутюбінгу. Також влітку простір може використовуватись для екстремальний велосипедистів (МТВ та інших).

АДРЕСА: правий берег р. Тетерів, навпроти Шодуарівського парку, або ж територія Яру біля вул. О. Клосовського.

БЮДЖЕТ НА РЕАЛІЗАЦІЮ: 999 999 грн.

Мета проекту: створення місця для активного зимового відпочинку громади міста

Загальнодоступність: так. Вхід вільний. Інші супутні послуги можуть бути платними (прокат, зігріваючі напої, їжа тощо).

Користувачі: усі, хто любить активний відпочинок.

Проблема: відсутність зимової інфраструктури для відпочинку в місті Житомирі.

План заходів з реалізації проекту: Пропонується робити в кілька етапів. Спочатку — ландшафтні роботи для створення цікавих трас, потім — облаштування іншої супутньої інфраструктури. Під час активного використання необхідно буде проводити роботи з підтримки трас в гарному стані (додавати сніг, розрівнювати його тощо).

Опис проекту. Проект полягає у створенні необхідної інфраструктури для кількох видів зимового активного відпочинку (як для дітей, так і для дорослих). Додатково створені траси можуть використовуватись в теплі пори року для велосипедистів, чи інших бажаючих.

ЗЕЛЕНЕ МІСТО

Парк-заповідник: «Житомир 1100» із підземеллями Юридики Ієзуїтської. Автор проекту: Владислав Бялецький.

КОРОТКИЙ ОПИС. Відтворити історичну спадщину Житомира і житомирян на Замковій Горі, з якої витоком зародилося наше древнє місто серед інших міст України та Європи.

АДРЕСА: Замкова Гора і Поділ.

БЮДЖЕТ НА РЕАЛІЗАЦІЮ: 999 000 грн.

Мета проекту: засвідчити Житомир як древнє європейське місто України та Європи.

Загальнодоступність: так. Парк-заповідник буде загальнодоступним для усіх верств населення та гостей міста. Користувачі: жителі та гості міста.
Проблема: засмічення ландшафту Замкової Гори та Подолу. Відтворити втрачений древній вигляд Житомира.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування. Очищення природного ландшафту Замкової Гори та Подолу. Відтворення природного середовища середньовічної доби нашого міста, покращення екологічного стану, приведення в належний стан колектора та його стоків.

План заходів з реалізації проекту. Очищення ландшафту від сміття та нечистот, замовлення проектної документації, згідно представленого авторського ескізу та його виконання.

Опис проекту. Проект забезпечить відновлення Середньовічної доби міста, покращить міське середовище, створить обличчя Житомира, як древнього міста, стане його візитівкою та місцем щорічного проведення святкувань Дня Житомира.

КОМФОРТНЕ МІСТО

Світ дитинства. Автор проекту: Людмила Тищук.

КОРОТКИЙ ОПИС. Наповнення та осучаснення території дитячого закладу комплексом безпечного, багатофункціонального спортиво-ігрового обладнання, який включає різні спортивні та ігрові споруди на території дитячого закладу. Відповідно до проекту спортивні та ігрові споруди, доступні дітям дошкільного віку, розташовуються рівномірно на одному спортивному полі та кожному з 13 ігрових майданчиків ЖЦРД № 53.

АДРЕСА: м. Житомир, Бульвар Польський, 7, Житомирський центр розвитку дитини № 53, «АБВГДЕЙКА».

БЮДЖЕТ НА РЕАЛІЗАЦІЮ: 994 049 грн.

Мета проекту: наповнення та осучаснення території дитячого закладу комплексом безпечного, багатофункціонального спортивно-ігрового обладнання, який включає різні спортивні та ігрові споруди.

Загальнодоступність: так. Для усіх мешканців міста. Користувачі: відповідно до проекту спортивні та ігрові споруди, доступні дітям дошкільного віку, розташовуються рівномірно на одному спортивному полі та кожному з 13 ігрових майданчиків ЖЦРД № 53.

Проблема. Існуючі спортивні та ігрові споруди ламаються, виводяться з експлуатації через загрозу здоров’ю та життю дітей, морально застарілі. Позаяк обладнання дороговартісне, батьки допомогти не можуть.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування. Реалізація проекту «Світ дитинства» є не лише нагальною, а й необхідною, оскільки щодня забезпечить раціональний руховий й загальний режим дня та організацію на належному рівні фізичної підготовки 425 маленьких житомирян, формуватиме у них звичку до здорового способу життя.

Опис проекту. Реалізація проекту передбачає дотримання низки таких технічних, організаційних і безпечних вимог:

– спортивні та ігрові споруди мають бути різнопланові, безпечні, з гладкою поверхнею, без гострих країв, мати страху вальні бортики;
– виконані з матеріалів, які витримують великі навантаження і мають дозвіл санітарно-гігієнічної експертизи та сертифікат якості;
– кріплення та установка мають бути надійними, з урахуванням максимального навантаження на конструкцію в процесі експлуатації, отвори закриті безпечними заглушками;

– пофарбовані в яскраві кольори, стійкі до несприятливих погодних умов у різні пори року з високою зносостійкістю протягом декількох років;
– земляна поверхня території спортивного дитячого майданчика не має бути травмонебезпечною, вона повинна бути вкрита безпечним покриттям зеленого кольору, товщиною не менше 30 мм. Бігова доріжка навколо спортивного майданчика також не має бути травмонебезпечною, і повинна мати безпечне покриття червоного кольору без швів та стиків;

– освітлення у темну пору доби має бути не менше 10 лк на рівні землі.

ІНШЕ

Музична школа – симфонія дитячих мрій. Автор проекту: Валентина Колесник.

КОРОТКИЙ ОПИС. Мистецька освіта – це засіб, який сприяє розвитку людських ресурсів, необхідних для використання їх цінного культурного капіталу. Охайна, гарно відремонтована музична школа — симфонія дитячих мрій.

АДРЕСА: м. Житомир, вул. Велика Бердичівська, 122.

БЮДЖЕТ НА РЕАЛІЗАЦІЮ: 990 000 грн.

Мета проекту: створення сучасних комфортних умов для навчання дітей грі на різноманітних музичних інструментах, зберігання та використання музичних інструментів, наочності, технічних засобів навчання.

Загальнодоступність: так. Доступ вільний 6 днів на тиждень. Користувачі: жителі міста.

Проблема. Будівля школи збудована до 1917 року. На сьогоднішній день дах під час дощу протікає, стіни погано утримують тепло.

Пропоноване рішення, щодо розв’язування проблеми і його обґрунтування. Капітальний ремонт даху та утеплення фасаду школи значно покращить умови навчання учнів, дозволить створити відповідні умови для їх творчого зростання. Крім цього проведення зазначених робіт забезпечить економне використання енергоресурсів та бюджетних асигнувань на їх оплату.

План заходів з реалізації проекту. Капітально відремонтувати дах та утеплити фасад школи, перетворити будівлю у сучасний привабливий центр початкової музичної освіти.

Опис проекту. Музична школа № 3 Житомирської міської ради є важливим мистецьким осередком, центром культурного просвітництва, виховання та навчання дітей, творчої молоді мікрорайону Смолянка. Реалізація цього проекту допоможе створити більш комфортні умови для навчання молоді, для залучення більшої кількості учнів до стін школи для розвитку їх творчого потенціалу.

Це була лише незначна частина громадських проектів бюджету участі 2017 року. Ми обрали саме їх, аби проілюструвати, наскільки цікаві та різнопланові пропозиції подали житомиряни, та як вони проявили свою фантазію. З усіма іншими проектними пропозиціями ви можете ознайомитися на сайті громадського проекту бюджет участі за посиланням: https://pb.zt-rada.gov.ua/projects. Не будьте байдужими, шановні житомиряни: вивчайте проектні пропозиції, голосуйте за них, адже саме від ваших голосів залежить, на які саме проекти підуть кошти з місцевого бюджету!

Нагадаємо, що бюджет участі – інструмент прямої демократії, за допомогою якого мешканці міста залучаються до розподілу частини міського бюджету. Жителі, представники місцевої влади та органів місцевого самоврядування, члени громадських організацій обговорюють різні актуальні питання, що сприятимуть розвитку міста. Громадяни подають свої проекти, за які мешканці міста можуть підтримати на загальноміському голосуванні. У бюджеті міста щороку передбачаються кошти на реалізацію громадських проектів — 1% від власних доходів. На реалізацію кожного окремого проекту, який набрав найбільшу кількість голосів, влада може виділити з міського бюджету до 1 мільйону гривень.

Терміни цьогорічного бюджету участі в місті Житомирі:

1 квітня ‒ 31 травня – прийом проектних пропозицій;

1 червня ‒ 31 липня – верифікація та узгодження проектних пропозицій;

1 серпня ‒ 30 вересня – промо-кампанія авторами проектних пропозицій;

1‒10 жовтня – загальноміське голосування;

10 ‒13 жовтня – підсумки голосування;

14 жовтня – оголошення переможців.

Катерина Дейнека

Всі новини Житомира

Последнее изменение Суббота, 10/06/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework