Вперше за 99 років нащадки роду Уварових ступили на свою землю

  Історична подія сталася 25 липня у Ємільчиному: сюди, куди 99 років не ступала нога колишніх господарів селища і навколишніх земель площею понад 55 тисяч гектарів Уварових, вперше з Парижа приїхали їхні нащадки.

 

  - Ігор Уваров, син Жака, праправнук Сергія Аполлоновича Уварова, і його кузина Ваніна Шихматова-Щирінські. Вони вже вп'яте в Україні, та відвідати рідну землю пощастило вперше.

  Їх супроводжували директор музею історії та культури "Уваровський дім", що в м. Ворзель, Олександр Герольдович Соколенко і зберігач фондів "Уваровського дому" Світлана Вікторівна Суховенко, а також знімальна група відеооператорів, котра потім створить документальний фільм про перебування нащадків Уварових на Поліссі. А зустрічати гостей прийшли голова Ємільчинської райдержадміністрації І. В. Євтушок, голова районної ради В. М. Сорока, директор Ємільчинського районного народного краєзнавчого музею В. В. Дворецький, в. о. начальника відділу культури РДА Л. М. Остапчук, громадськість селища.

  Приїхали краєзнавці - відомий у Житомирській області В. С. Ваховський з Новограда-Волинського, котрого торік було нагороджено званням "Почесний краєзнавець України" і котрий першим починав пошуки історії родини Уварових і має багато на цю тему матеріалів, а також Л. І. Семенов зі Львова, уродженець села Нітіно Ємільчинського району. Це саме він, досліджуючи історію свого краю і зокрема цієї родини, підтримує зв'язки з Ігорем Уваровим, а також з музеями як нашої країни, так і Тверської та Тульської областей Росії, звідки починався рід Уварових. У планах Леоніда Івановича - віднайти представників гілки роду Уварових, які переїхали до Америки.

  До речі, в селі Хрусловка Вененського повіту Тульської губернії Уварови володіли всього лише 700 десятинами землі. Тож на Ємільчинщині й Новоград-Волинщині вони відразу стали людьми заможними. 
Як сказав директор Ємільчинського музею Володимир Віталійович Дворецький, "приїзд нащадків Уварових - це та нитка, що з'єднує минуле й сьогодення, історію нашого краю".

  А потім у читальному залі районної бібліотеки, що діє ву Будинку культури, відбувся "круглий стіл" гостей з вищеназваними і місцевими краєзнавцями. Провела його завідувач відділу обслуговування читачів центральної районної бібліотеки З. М. Токова. 

  Треба зазначити, що Леонід Іванович Семенов детально розповів про рід Уварових, історію кожного з шести дітей Аполлона Івановича, котрий першим приїхав до Ємільчиного, про те, скільки вони зробили для цього краю у розвитку промисловості, культури, збереженні історії. А директор музею "Уваровський дім" О. Г. Соколенко додав цікаву інформацію. Річ у тому, що кузина Ваніна - княгиня, вона походить з дуже стародавнього роду Шихматових-Щирінські, котрий ведеться ще від царя Іоанна Третього, а раніше - навіть від Чингісхана. З Ігорем Уваровим вони дуже дружні. Ваніна - художниця, а Ігор Уваров - дизайнер, має свою студію, любить фотографувати. У його рідної сестри трохи більше місяця тому народився наймолодший нащадок Уварових.

Почесні гості відвідали у Ємільчиному музей, а потім побували на могилі своїх предків, вклонилися їхній пам'яті. За їхніми словами, спогади про перебування на землі своїх рідних вони пронесуть через роки…

Тетяна Козлова, exo.net.ua
Фото Ігоря Боремського

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework