У альпіністів має бути ліцензія. Наймаючи «висотників» для утеплення стін, цікавтеся документами

  Нещодавно у Бердичеві сталася трагедія. Утеплюючи зовнішню стіну оселі на дев’ятому поверсі, чоловік зірвався і впав на землю. Він дивом вижив, але   отримав  чисельні переломи та травми внутрішніх органів. Ця біда загострила проблему   безпеки праці таких робітників.

   Адже зараз подібні висотні послуги вкрай затребувані – багато хто воліє утеплити зовнішні стіни своєї квартири. Про особливості роботи «верхолазів» з точки зору їх безпеки та юридичної захищеності «Житомирщині» розповідають Тарас Самойленко та Микола Павлюк, керівники відділів управління Держпраці в Житомирській області.

  – Як українське  законодавство регулює подібні висотні роботи?

  Т.Самойленко:

  – Існує постанова Кабінету Міністрів № 1107 від 26 жовтня 2011 року, де йдеться про роботи з підвищеною небезпекою. І в пункті 18 цього документа якраз говориться про «Роботи верхолазні та скелелазні, що виконуються на висоті 5 метрів і вище». Ось саме під цю категорію і підпадає утеплення стін багатоповерхових будинків.

  – А хто має право займатися такою діяльністю? І чого для цього треба дотриматися?

  – Якщо мова йде про підприємство чи невелику фірму, то мова йде про цілий пакет вимог та документів. Повинен бути, передовсім, офіційний дозвіл на виконання таких робіт підвищеної небезпеки. Має бути відповідна ліцензія на виконання «верхолазних» робіт. Працівник, який утеплює стіни на висоті, раз на рік має проходити навчання та перевірку своїх знань і вмінь. Фірма повинна мати засоби індивідуального захисту – зокрема, різні страхувальні троси, лебідки, карабіни тощо. І все це приладдя повинно проходити повірку на спеціалізованих підприємствах. До такої роботи не може бути примітивного підходу – мовляв, прийшли роботяги, видерлися на стіну та утеплюють її... Ця праця – вкрай небезпечна, тож і вимоги до неї – суворі. Якщо ж її роблять «шабашники» без жодних ліцензій та договорів, то ризикують і вони, і їхні клієнти.

  – Між іншим, у Бердичеві якраз і був «шабашник» – робив утеплення оселі своєму приятелю. Чи захищає якось закон таких незареєстрованих «альпіністів» у разі нещасних випадків?

М.Павлюк:

  – Урядова постанова № 1232 від 30 листопада 2011 року розписує розслідування нещасних випадків та регулює всі нюанси, в тому числі й щодо права потерпілих на отримання компенсації. Але там ідеться про права лише офіційно найманих працівників. Якщо ж «шабашник» працює сам, без ліцензій та відповідних документів, то він позбавляється  усіх  прав на виплату компенсацій у разі нещасного випадку.

  Т.Самойленко:

  –  Щоби  звести  ймовірність таких випадків до мінімуму чи взагалі убезпечитися від них, варто порадити громадянам замовляти подібні висотні послуги у солідних фірм з хорошою репутацією. Не соромтеся під час укладання угоди про роботу поцікавитися наявністю ліцензій та дозволів на висотні роботи, документами про проведену повірку обладнання тощо. В цьому разі подібних трагедій вдасться уникнути.

Сергій Бовкун, zhytomyrschyna.zt.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework