Будинок з історією: Що поєднує житомирського купця Журавльова та відомого рятівника скарбів Дрезденської галереї. ФОТО

   Колишня вулиця 1-го Травня, нині С.Ріхтера. будинок 45. Більшість джерел повідомляють, що це будинок житомирського купця Журавльова, побудований в кінці 19 ст.

  Та мало хто знає, що у цьому будинку жив і відомий письменник Леонід Волинський. Дитинство і юність майбутнього рятівника скарбів Дрезденської галереї пройшли в Житомирі, куди батьки хлопчика переїхали, коли йому виповнилось лише півтора року. Тут він навчався у школі та опановував навички малювання в художника Олександра Карцерова. Згодом вступив до Київського художнього інституту. Закінчивши його, вже дипломованим фахівцем повернувся до дорогого серцю міста, де працював художником-оформлювачем у місцевому театрі.

  — Ніколи не забуду рідного мого Житомира, — писав згодом Леонід Волинський, — старовинний бульвар з пам’ятником Пушкіну, Тетерів (місцева річка. — В. Ш.), де з друзями змагався у плаванні і стрибках у воду, театр, де працював художником у свої молоді літа.

 У місті донині зберігся будинок по вул. Першого Травня, 45, в якому мешкав Леонід Рабинович після одруження. До речі, його дитинство пройшло по сусідству в нині вже знесеному будинку, який у дореволюційні часи належав учителю словесності німцю Францу Зентфлебену. Серед його житомирських учнів — майбутній видатний письменник-гуманіст Володимир Короленко, один з перших українських академіків Володимир Липський, славетний польський піаніст Юліуш Зарембський. Як бачимо, добро, посіяне на Поліссі педагогом-німцем у дитячих душах, дало щедрий урожай, у тому числі для німецького народу, безцінне національне надбання якого — унікальну колекцію картин — врятував хлопець з українського Житомира.

будинок купця

будинок купця

будинок купця

будинок купця

Новини Житомира

Похожие материалы (по тегу)

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework