Попільнянські лісівники виростили рідкісний для нашої країни американський чорних горіх

  Чорний горіх — інтродукований вид породи, що росте переважно у Північній Америці. Приблизно півстоліття тому його було завезено на Україну. Перша експериментальна плантація цієї рідкісної рослини з’явилася в нашій області 2008 року в лісових угіддях ДП «Попільнянське лісове господарство». Горіх добре прижився на новому місці, став швидко рости і набирати масу.

 Лісничий Попільнянського лісництва Святослав Томчук стверджує, що кожен рік чорний горіх «набирає» висоту більше метра і нині висота майже кожного молодого дерева сягає 15 метрів. Такі швидкі прирости деревини дають зараз зовсім небагато порід; той же дуб, наприклад, росте удвічі повільніше. Тому лісівники у перспективі посадку чорного горіха планують розширити, пише "Житомирщина".

  — Ця лісова культура була завезена у попільнянські угіддя із Тростянецького держлісгоспу (Сумська область), — розповідає головний лісничий ДП «Попільнянське лісове господарство» Сергій Степанчук. — Пам’ятаю, як ми привезли насіння і відразу висадили його в грунт. Горіх швидко «прийнявся», хоча ми на початку сумнівалися, що йому підійде поліська земля. Тепер загальна площа нових насаджень горіха чорного у Попільнянському держлісгоспі становить 50 гектарів. А до цього я їздив в інші регіони, зокрема, у Черкаську і Вінницьку області, де культивують цю рідкісну рослину, знайомився із деталями, вивчав досвід колег. Там вже є насадження горіха, яким по 50 і більше років. Дерева вражають кремезністю і красою. Отож це й стало передумовою створення подібних насаджень у нас, — зазначив головний лісничий Попільнянського держлісгоспу.

 Відомо, що деревина із горіха чорного нічим не поступається дубовій і за якістю, і за вартістю. Меблі та сувенірні вироби із неї — міцні й довговічні, у європейських споживачів на них давно існує підвищений попит. Тим більше, що чорний горіх віку стиглості досягає приблизно у 50-60 років, а дуб — у 100-120.

  Чорний горіх на околиці Попільні вже заплодоносив, що дасть змогу зібрати власне насіння цієї унікальної лісової культури і поширити її на Поліссі вже у найближчій перспективі.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework