«Ми відчуваємо ці зміни у своїй громаді», — Микола Бардук, голова Високівської ОТГ. ФОТО

  У цьому очільник об’єднаної територіальної громади зізнається житомирським журналістам, які відвідали різні населені пункти Високівської ОТГ у межах прес-туру.

  Півтора роки тому п’ять сіл — Високе, Осники, Забріддя, Щеніїв та Городище — зважилися на важливий крок, про який мешканці точно не шкодують, —  об’єдналися у Високівську ОТГ. За такий короткий час зміни, яких зазнала громада не можуть не дивувати: реалізуються проекти із утеплення фасадів гімназій у селах Високе та Забріддя, модернізуються котельні, які опалюють гімназію, дитячий садок, будинок культури у Забрідді. Вперше за багато років у селах громади провели капітальний ремонт доріг. До того ж, у кожному населеному пункті працюють ФАПи, деякі з яких вже відремонтовані, а деякі ще планують відремонтувати.

ОТГ

  А зараз увага громадськості прикута до реалізації ще одного важливого проекту — модернізація вуличного освітлення в кожному селі ОТГ. Сучасне енергоефективне освітлення буде на кожній вулиці сіл Високе, Осники, Забріддя, Щеніїв та Городище. Реалізується Проект реалізується за підтримки Мінрегіону, за співфінансування із громадою. Його вартість становить 1,5 гривень, з яких понад 400 тисяч виділили із бюджету громади.

ОТГ

  «Я був, є і буду прихильником децентралізації, тому що з самого початку цього процесу вірив у те, що використовуючи децентралізацію, децентралізаційні процеси можна змінити життя громади на краще. Ми відчуваємо ці зміни у своїй громаді. Якщо раніше до нас із державного бюджету надходило 30 тисяч гривень, то минулого року нами освоєно вже 9,1 мільйони гривень. І при тому не освоєно абияк, а з розумом. І підхід такий, що громада в усіх населених пунктах, які об’єдналися у Високівську ОТГ,  розвивається пропорційно: і у центральних селах, і на окраїнах. Одні проекти реалізуються в одних населених пунктах (не в центрі), а деякі проекти реалізуються в центрі.

ОТГ

  Але ми підходимо до впровадження нових проектів творчо і креативно і хочемо, аби люди в кожному населеному пункті дійсно почали жити краще. Минулий рік показав, що ми на правильному шляху. Цього року, ще не знаючи, чи будемо ми учасниками, проекти яких співфінансує Державний фонд регіонального розвитку, чи будемо ми учасниками міжнародних програм співробітництва, чи не будемо, ми за власні кошти розпочали ремонт медичних закладів в усіх п’яти населених пунктах. А в процесі роботи ми вже виграли конкурс Державного фонду регіонального розвитку, розпочали реалізацію проекту освітлення населених пунктів за допомогою новітніх технологій і паралельно стали учасниками конкурсу (ЄС спільно з програмою ПРООН в Україні), що дозволить найближчим часом повністю реалізувати чотири проекти. Проекти пишуться постійно, головне — встигати їх реалізовувати, знаходити інвесторів для цього, і щоб громада була активною та всіляко підтримувала і долучалася до реалізації нових проектів», — розповідає Микола Бардук.

  Думки мешканців сіл, які належать до Високівської ОТГ, сходяться на тому, що вони дійсно бачать разючі зміни своєї громади, свідченням яких є реалізовані проекти. Люди розповідають журналістам, що задоволені і якістю надання послуг, і тим, що в селах Високівської ОТГ ремонтуються дороги, приділяється належна  увага ремонту шкіл, дитячих садочків, ФАПів. Але разом з тим представники громади розуміють, що всього і одразу ніколи зробиш і сподіваються, що Високівська ОТГ і надалі розвиватиметься та вдосконалюватиметься, рухаючись у потрібному напрямку.       

ОТГ

  У межах прес-туру побували журналісти і в містечку Головине, що за декілька кілометрів від Високого. Селищний голова Іван Гетманенко, дивлячись на досвід Високівської ОТГ, розуміє, що потрібно і громаду навколишніх сіл, що біля Головине, згуртувати, аби теж створити ОТГ. Працівники ЗМІ побували у місцевій гімназії, амбулаторії та садочку. За словами селищного голови, на бюджет у 1,5 мільйони громада може забезпечити лише виплату зарплатні апарату селищної ради, забезпечити оплату за опалення у школі та закрити невеликі поточні проблеми. І це при тому, що населений пункт має значні підприємства та заклади на своїй території. Зокрема, і ПТУ, і численні магазини, і заклади соціальної інфраструктури. Також є один із найбільших в Україні гранітних кар’єрів, який платить податки не в громаду, а у бюджет району, області та держави.

ОТГ

  Можна багато говорити про децентралізацію, підтримувати або не підтримувати цей процес. Але якщо порівняти досвід Високівської ОТГ із тим, що відбувається в селищі Головине та навколишніх селах, побачити процес децентралізації у дії, то висновки напрошуються самі собою. А саме: допоки у селах Високе, Осники, Забріддя, Щеніїв та Городище люди радіють новим проектам, які реалізуються в ОТГ, то в селищі Головине і сусідніх селах громада так і не наважується на створення ОТГ, чим сама сповільнює процес свого розвитку.

ОТГ

ОТГ

ОТГ

ОТГ

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework