Пожежі на армійських складах: чи не спалахне й на Житомирщині?

  До нового року ще далеченько, а вже почалися феєрверки.

  На жаль, явно незаплановані й небажані. Спершу зірвалися армійські склади з боєприпасами в Маріуполі - пішла потужна детонація снарядів. Для ліквідації наслідків цього резонансного інциденту довелося залучити значну кіль-кість військових, пожежників і поліцейських.

  А вже через кілька днів загорівся найбільший склад Збройних сил України - 48-й арсенал Міністерства оборони в місті Калинівка Вінницької області, де на площі 60 гектарів зберігалося 188 тисяч тонн боєприпасів, у тому числі ракети систем залпового вогню "Смерч", "Ураган" і "Град".

  Про серйозність пожежі на калинівському складі, який є закритим режимним об'єктом, свідчить хоча б те, що сюди терміново прибув прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Радіус території, на яку після вибухів могли потрапляти уламки снарядів, тут оцінили у 5 кілометрів. Тому довелося евакуювати більш як 30 тисяч осіб. Під евакуацію потрапили не лише Калинівка, а й сусідні села Павлівка, Сальник та Мізяків. І ще: внаслідок пожежі без газопостачання залишилися 16 населених пунктів. Слава Богу, обійшлося без людських жертв! 

  Після двох таких масштабних "залпів" у багатьох стривожених жителів Житомирщини на думці одне: а чи не станеться щось подібне і в нашій області? Свого часу вона була буквально нашпигована військовими частинами і складами. Старожили Коростенського району, наприклад, досі пам'ятають потужну ракетну базу в лісах біля селища Ушомир. Подібні крупні військові об'єкти дислокувалися також у багатьох інших районах поблизу Житомира та й у самому місті. Після розпаду СРСР їх поменшало, і все ж частина з них, кажуть, залишилася в "замаринованому" стані. 

  Звідси цілком резонне запитання: наскільки ці об'єкти безпечніші, ніж маріупольський та калинівський? Може, їх краще охороняють? Чи є надійний сучасний заслін безпілотним літаючим пристроям, завдяки яким нібито могли спалахнути ці обидві пожежі? Що стало їх справжньою причиною - диверсія чи кричуща недбалість? Зрештою хто конкретно винен у тому, що сталося, і хто понесе персональну відповідальність? Чи не вийде так, що всю вину зіпхнуть на рядових "стрілочників"? Не кажучи вже про міжнародний резонанс: що подумають з приводу цих надзвичайних випадків Європа і США, в яких ми так наполегливо просимо військову допомогу і летальну зброю? 

  Хочеться думати, що після калинівської історії їй дадуть належну, адекватну оцінку. Як-не-як, до цієї справи були змушені особисто долучитися і президент, і прем'єр-міністр. А головне - відповіді чекає вся країна, яка не розуміє причин вересневих феєрверків на військових складах. Та ще й біля населених пунктів. Та ще й на цілковито контрольованій нами території України. 

Джерело: www.exo.net.ua

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework