Вирубку зменшили, а посадку наростили

  ДП «Пулинський лісгосп АПК» об’єднало колишні колгоспні ліси 4 адміністративних районів — Житомирського, Пулинського, Хорошівського і Черняхівського — ще на початку 2000 року. За 16 років господарювання всі ці, раніше занедбані, лісові угіддя фаховим лісівникам вдалося впорядкувати, привести до належного стану.

  Як це непросто — виростити добротний ліс — пулинські лісівники добре знають, а, враховуючи ще й сучасні кліматичні загрози, у лісгоспі вирішили поступово зменшувати обсяги рубок деревини, зміщуючи акценти на лісовідновлювальні заходи та збільшуючи площі молодих лісів. Але сухостій, уражені шкідниками території доводиться очищати у буквальному смислі цього слова, спалювати хмиз та відходи. Зрозуміло, що на таких ділянках відсоток ділової деревини — мінімальний, у підсумку лісівники отримують майже одні дрова. З іншого боку, темпи всихання сосни зараз такі, що через десяток років й соснові дрова можуть стати дефіцитом.

  — У загальному обсязі заготовленої нами деревини дрова зараз займають майже 60%, ще по 20% — технологічна і ділова деревина, — розповідає директор ДП «Пулинський лісгосп АПК» Петро Курильчук. — І тут не потрібно бути фаховим економістом, щоб зрозуміти, що лісгосп при цьому недоотримує чимало коштів, адже кінцева вартість дров — у декілька разів менша, ніж ділової деревини. Приміром, один кубометр пиловника хвойного коштує орієнтовно 1000 гривень, а дров для населення — 150 — 220 гривень. І все ж нам вдається триматися, як кажуть, на плаву, бо розпочався сезон активної заготівлі дров. Їх ми зараз поставляємо практично в усі медичні, освітні й соціальні заклади Пулинського, Хорошівського та Черняхівського районів. Багатьом із наших клієнтів доставляємо дровопродукцію власним транспортом. Раніше також експортували дрова у деякі країни Європи, а нині всі реалізуємо на місцях. Є сподівання, що 2017 рік завершимо без збитків, — зазначає директор Пулинського лісгоспу АПК.

  У наступному році пулинські лісівники не планують збільшувати рубки головного користування і санітарні — також, хоча все буде залежати ще й від того, чи вдасться зупинити повсюдне всихання дерев, адже сухостою у поліських лісах, на жаль, щороку більшає.

  Отож нині пріоритетний напрямок роботи — лісовідновлення. Цьогоріч у всіх 5 лісництвах Пулинського лісгоспу АПК була проведена активна лісокультурна кампанія, результатом якої стало створення молодого лісу на площі 413,5 гектара та ще провели доповнення на 230 гектарах, а це значно більше, ніж торік. Лісопідприємство стало самостійно заготовляти насіння основних адаптованих культур і вирощувати садивний матеріал у власних теплицях.

  Директор лісгоспу запевняє, що зараз роботи у лісі вистачає, незважаючи на суттєве скорочення вирубки. Робочі місця тут не скорочують, а податків сплачують найбільше в районі. Лише за 9 місяців цього року їх було перераховано у бюджети всіх рівнів більше 10 мільйонів гривень. В. о. начальника регіонального управління Пулинської райдержадміністрації Микола Дем’янчук зазначає, що ДП «Пулинський лісгосп АПК» — найбільший роботодавець у районі, де місцевим жителям практично завжди є можливість влаштуватися на роботу і отримати, до речі, досить пристойну зарплату. Значні суми коштів підприємство витрачає на закупівлю сучасної техніки, запроваджує нові технології догляду за лісовими угіддями. У районі також переконані, що поступова зміна вектора діяльності не повинна негативно позначитися на економічних і фінансових показниках лісгоспу, соціальній захищеності його працівників.

 

Володимир Васильчук, zhytomyrschyna.zt.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework