У Житомирі відкрилася виставка та відбувся науковий семінар, темою яких стала трагічна сторінка в світовій історії під назвою репресії. ФОТО

  У суботу, 21 жовтня, в Житомирі відбулося відкриття виставки Пам’ять та відповідальність: «Операція польська» НКВС на Житомирщині в 1937–1938 роках, а також науковий семінар «Репресії». Заходи відбулися в межах Х Днів польської культури в Україні.

  «Нині в Житомирі, з 19 по 22 жовтня, відбуваютьсяХ Дні польської культури в Україні під почесним патронатом Маршалка Сенату Республіки Польща та Маршалка Сілезького воєводства.Організатором Днів польської культури в Україні є ГО “Житомирська обласна Спілка поляків України”за сприяння Житомирської міської ради, Житомирської обласної ради та Житомирської ОДА і Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці.

  Чотири дні відбуваються різноманітні заходи: виставки, майстер-класи, вистави, концерти, присвячені видатним полякам, які проживають чи проживали на Житомирщині. Зазначу, що ці Х дні культури присвячені Джозефу Конраду, 160-річчя від дня народження якого ми відзначаємо цього року. А концерти, які відбуваються цими днями в межах Днів польської культури в Україні, присвячені 150-річчю від дня смертіІгнація Фелікса Добжинського.Одними з найважливіших заходів є науковий семінар “Репресії”, а також виставкаПам’ять та відповідальність:“Операція польська”НКВС на Житомирщині в 1937-1938 роках, що розповідає прорепресії, які відбувалися проти поляків.Виставка приурочена до 80-ої річниці директив Єжова від 30 липня та 11 серпня 1937 року.

  Від репресій постраждали різні народи: українці, німці, євреї, поляки. Але найбільша спільнота, якапостраждала, це саме поляки. Ми не хочемо, щоб ця сумна і трагічна сторінка в історії повернулася!», –зазначає Вікторія Лясковська-Щур, голова ГО «Житомирська обласна Спілка поляків України».

  Пані Вікторія розповіла, що для виставки житомиряни приносили фото, документи зі своїх сімейних архівів. Саме цей захід, за словами голови ГО «Житомирська обласна Спілка поляків України», важливий і цінний тим, що люди надавали свої матеріали. Також з документами для виставки допоміг Державний архів Житомирської області, який надав деякі матеріали, що там знаходяться. «Ми старалися так зібрати документи і сформувати виставку, аби показати, щоагресія, злість, ненавистьпризводять до війн та репресій. Ми повинні любити та шанувати одне одного, шанувати людське життя. І тоді ми житимемо в злагоді та мирі з усіма народами!»– акцентує Вікторія Лясковська-Щур.

  «Справжньою “родзинкою”на Х Днях польської культури в Україні буде Міжнародний фестиваль польської культури “Веселка Полісся”, що дозволить зануритися у таїну життя польської громади Житомирщини. На ньому покажуть свою майстерність наші творчі колективи, а також виступить всесвітньовідомий ансамбль пісні і танцю “Шльонськ”ім. Станіслава Хадини (Польща). І це є подарунок всім мешканцям Житомирщини, полякам, українцям від Маршалка Сілезького воєводства.Українці й поляки –два народи, які живуть поруч. Наші культури переплітаються, ми доповнюємо одне одного,тож нам близька і польська, і українська культури!», – зазначає голова ГО «Житомирська обласна Спілка поляків України».

om 22101701 2

om 22101701 2 om 22101701 2 om 22101701 2 om 22101701 2 om 22101701 2 om 22101701 2 om 22101701 2 om 22101701 2 om 22101701 2

Катерина Дейнека

Новини Житомира

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework