У Житомирі 400-літній дуб-велетень кинутий напризволяще. ФОТО

  Часто, ми навіть не помічаємо того, що нас оточує. Щодня проходимо повз і не звертаємо уваги. А от на вул. Любарська, виявляється росте дуб, якому вже понад чотири століття.

  Про нього на своїй сторінці у Фейсбук написав житомирський краєзнавець Анатолій Магаз.

  «400-літній дуб-велетень, що росте на вулиці Любарській міста Житомира. Ботанічна пам'ятка природи місцевого значення - "Дуб черешчатий". Охороняється законом....

  Дерева вони захищають нас від сонця, ми ховаємося під їх кроною від дощу, відчуваємо їх запах, чуємо шум листя. Чи знаєте Ви, що наші предки охороняли їх вже в ХII столітті? А як ми дбаємо про них сьогодні? Та ніяк - наша"злиденна" міська влада не виділить жодної гривні на добру справу...

  Очевидно, що це дерево-старожил, має неоціненну екологічну, історичну, естетичну цінність. Отже, до нього треба надзвичайно шанобливо ставиться - включити до туристичних маршрутів.

  Для того щоб виправити ситуацію, як і в будь-якій справі, починати потрібно з інвентаризації - в даному випадку - всіх старовинних дерев, що ростуть в Житомирі. Час по часу такі інвентаризації робляться міською владою, і відомо, що грошей на охорону навколишнього середовища традиційно виділяється недостатньо, отже, і роботи виконуються нерегулярно і нерідко формально - просто переписуються дані зі старих довідників, мовляв, десяток-другий років назад дерево було таке ж, що з ним станеться?

  На жаль, це не так: дерева, як будь-які живі істоти, можуть хворіти і є смертними. Крім того, іноді доля не щадить їх також, як і людей - кого зламає буря, в кого потрапить блискавка, а кого і зріжуть при черговому "заскоку" будь-якого чинуші.

  На жаль, ніякої огорожі, ніякої таблички навколо дуба немає. Ось тільки хто візьметься за таку благородну справу? Ау ... ... влада».

дуб-велетень

ФОТО Анатолій Магаз

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework