Відроджені міні­ГЕС — обнадійлива перспектива

  Сьогодні вже мало хто, мабуть, пам’ятає про радянський «план ГОЕЛРО», яким передбачалася «електрифікація всієї країни». Можна тепер по­різному оцінювати його значення, але не слід забувати, що вже в 60­-ті роки минулого сторіччя в нашій області було споруджено більше 50 малих ГЕС, які на 30 — 50% забезпечували тоді потреби в електроенергії місцевих споживачів.

   Часи «гігантоманії» призвели до майже повної їх руйнації, а затим — і ліквідації. На кінець 90-­их в області діючими залишились лише 3 міні­-ГЕС.   Та на початку 2000-­их розпочалась «епоха відродження» і вже за останнє десятиріччя на великих і малих річках області було відновлено близько 20 гідроелектростанцій. Тепер їх більшає з кожним роком.

   Цьому сприяють і місцеві підрозділи обласного управління водних ресурсів, які опікуються станом водойм і річок. Наприклад, Новоград­Волинське міжрайонне управління водного господарства обслуговує два райони: Новоград­Волинський і Баранівський. Якраз через ці території протікає повноводна Случ, на якій побудовано дві міні­ГЕС: одна — в селі Чижівці, друга — в Баранівці. Чижівська ГЕС збудована на місці греблі місцевої паперової фабрики. Ця станція була капітально реконструйована, модернізована і в 2016 році стала виробляти електрику. Потужність гідроелектростанції — 80 кіловат на годину. Ніби й невеликі об’єми, але це — екологічно чиста енергія, отримана від природи незначним підняттям рівня води у річці.

  У Баранівці, в районі фарфорового заводу, на річці Случі, у цьому році також відкрили нову гідроелектростанцію сучасного типу. Її проектна потужність — 380 кВт/год., а прогнозована — 1 мільйон 713 кВт/год. на рік. До 2030 року ця міні­ГЕС буде виробляти електроенергію за «зеленим» тарифом. Загальна сума інвестицій, вкладених у це підприємство, сягає 20 мільйонів гривень. Кількість бажаючих інвестувати в малу гідроенергетику зростає, і вже найближчим часом в області запрацює ще декілька міні­ГЕС, зокрема, в Лугинському, Народицькому, Бердичівському та Житомирському районах.

  — Можливо, це лише початок масштабної роботи з відродження малих ГЕС на наших річках, — вважає начальник Новоград­Волинського МУВГ Іван Бонковський. — Згідно з обстеженням, яке провів Харківський науково­дослідний інститут «Укргідропроект», лише у Новоград­Волинському районі можна ще побудувати щонайменше дві міні­ГЕС. Наприклад, у селі Несолоні, де раніше, в 60­ті роки минулого століття, була гребля на річці Тні. Там ще залишилися придатні для відновлення рештки бутобетонної гідроспоруди. Існують технічні можливості для створення невеликої гідроелектростанції й на околиці Новограда­Волинського, в районі старого залізничного мосту, де стоїть бетонна водозливна гребля. Нова ГЕС дасть можливість також підняти рівень і збільшити запаси води у міському водосховищі. Ми зацікавлені в тому, щоб наші річки приносили більшу користь, виробляли екологічно чисту енергію, створювали кращий запас води, збільшували можливості для відпочинку, — зазначає Іван Павлович.

  До речі, згідно з висновками науковців, загальний річний гідроенергетичний потенціал усіх річок Житомирщини дорівнює 335 млн. кВт/год. Реально ж він може забезпечити річне виробництво майже 150 млн. кВт/год. електроенергії, що становить приблизно 5% електроспоживання області за рік.

Джерело: zhytomyrschyna.zt.ua

Последнее изменение Понедельник, 18/12/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework