Недобудований спорткомплекс Бердичівського медичного коледжу: витрачені мільйони, відкрите кримінальне провадження та пошук винних. ФОТО

  Він претендував стати гордістю області та потужним осередком для проведення спортивних змагань. Натомість, ми бачимо на його місці фундамент, кілька стін, будівельні матеріали та чагарники. Будівництво спортивного комплексу для КВНЗ «Бердичівський медичний коледж» - грандіозний проект, понад три мільйони гривень витрат, відкрите кримінальне провадження та пошук винних, що повинні понесли покарання. А тепер детальніше.

  Хронологія подій

  27 вересня 2011 року Бердичівський медичний коледж уклав угоду з ТОВ «Будагросервіс» на будівництво спортивного комплексу по вул. К. Лібкнехта (нині Європейській), 25-б. Ціна договору становила 10, 54 млн. грн. Про це, зокрема, повідомлялось у «Віснику державних закупівель». http://z.texty.org.ua/deal/232005. У договорі зазначено, що будівництво спорткомплексу триватиме до 2014 року, згідно фінансування. Тоді, у всеможливих виступах в ЗМІ, екс-директор медколеджу Володимир Клименюк наголошував на важливості даного будівництва для навчального закладу, міста та області.

  У 2011 на будівельному майданчику, що, між іншим, розміщений у центрі міста, вирувало життя. Підрядник провів земляні роботи, змонтував  фундамент, звів цегляні стіни першого поверху та підвалу з північної частини будівлі, проклав частину зовнішніх мереж водопроводу, каналізації та електроживлення. Закупив цеглу, блоки та панелі перекриття, які, за словами працівників коледжу, зберігаються на складі та на будівельному майданчику.

  По факту, будівельні роботи проводились лише у 2011 році. Протягом 2012-2013 років відбувалось коригування кошторису. З 2014 року роботи по будівництву спортивного комплексу офіційно, за словами адміністрації навчального закладу, припинились. Причина – відсутність фінансування. Така ситуація доволі поширена у нашій державі. Здавалось би, у даній історії можна було поставити крапку, та на заваді стала інформація про відкрите кримінальне провадження за фактом припинення будівництва спортивного комплексу для КВНЗ «Бердичівський медичний коледж».

  То хто ж винен?

  Озвучив інформацію про провадження на одній з листопадових сесій Бердичівської міської ради депутат обласної ради Ігор Романський. Згодом, детально в інтерв'ю нашим журналістам, обранець, котрий є головою Наглядової ради Бердичівського медичного коледжу, повідомив:

  «Неконтрольованість породила безкарність. Колишній директор Клименюк ніс та буде нести відповідальність за неправомірне використання бюджетних коштів, що завдало шкоди закладу й державі. Більше, ніж півмільйона з трьох, було привласнено. Нині відкрито кримінальне провадження стосовно забудовника, і колишній керівник медколеджу виступає у ньому свідком. Що таке більш, ніж півмільйона? Це наші з вами кошти. Нині на будівельному майданчику проводять час люди з асоціальною поведінкою, будівельні матеріали розграбовують. Колишній директор стверджує, що він про це не знав, що це все забудовник. Але кошти вкрадені у нас, у наших дітей. Житомирська обласна рада веде моніторинг та аналіз цієї роботи. Та це не єдина причина, через яку був розірваний контракт з колишнім керівником навчального закладу».

  Надіславши письмовий запит до Бердичівського відділу поліції, ми дізнались наступне:

  «Слідчим відділенням Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області проводяться розслідування кримінального провадження № 1215060050001200 від 01.08.2015, за фактом зловживання владою або службовим становищем службовими особами ТОВ «Будагросервіс», зокрема, щодо завищення вартості будівельних робіт спортивного комплексу, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 354 КК України.

  Поки що повідомлення про підозру, у вчиненні вищевказаного злочину, нікому не вручили, досудове розслідування по кримінальному провадженню триває, проводяться необхідні слідчі та процесуальні дії, направлені на встановлення обставин кримінального правопорушення та винних осіб у його вчиненні.  

  Однак, на даний час, в інтересах проведення слідства, повідомити перелік проведених слідчих та процесуальних дій не представляє можливості».

  Стаття 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою та службовим становищем». Частина ІІ цієї статті стосується діяння, що спричинило тяжкі наслідки. Тяжкими наслідками у статтях 364-367 вважаються такі, які у двісті п’ятдесят і більше разів перевищують неоподаткований мінімум доходів громадян. Санкція даної статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

  Не менш цікавим для журналістів стало переглянути висновок перевірки, проведеної Державною фінансовою інспекцією в Житомирській області від 4 квітня 2016 року. У її висновках читаємо:

  «Ревізією КВНЗ «Бердичівський медичний коледж» Житомирської обласної ради за період з 01.10.2010 по 01.04.2015 (директор Клименюк В. П.) встановлено порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на загальну суму 685,5 тис. грн. та інших порушень фінансової дисципліни, що не призвели до втрат на суму 313,0 тис. грн., в т.ч. внаслідок оплати завищеної вартості та обсягів виконаних підрядних робіт на суму 519,8 тис. грн…», - йдеться у висновку. Тобто, внаслідок оплати завищеної вартості будівельних робіт, коледж втратив майже півмільйона гривень. Це кошти обласного бюджету. Зауважимо, що при  курсі долара у 8 грн. в 2011 році, ця сума еквівалентна 65-ом тисячам умовних одиниць американської валюти.

  Не погоджується з відкритим кримінальним провадженням та висновком ревізії директор ТОВ «Будагросервіс» Анатолій Вербовський.

  «Кримінальне провадження відкрито по факту. Вартість робіт не була завищена. Це все витівки колишнього директора. Він мені по цьому об’єкту винен біля мільйона гривень. Вони думали мене замовити. Я був у прокуратурі з адвокатом, спілкувався зі слідчими. Були закуплені матеріальні ресурси. А вони взяли включили акт, нібито неправильно оформлений. Тобто, що матеріальні ресурси відсутні, хоч вони є в наявності на будівельному майданчику та на підприємстві «Золотий ключик». Як може бути так, що ресурси є, а кажуть, що нанесені збитки. Директор Клименюк мені не підписав акт на 960 тис. грн. То збитки нанесені моєму підприємству. Слідчі починають відходити в сторону разом з прокуратурою, бо треба мені повертати кошти. Я написав зустрічну заяву в поліцію, щоб повернули мені мільйон, а слідчі починають відхилятися. А до чого тут посадові особи «Будагросервіс»?», - дослівно цитуємо слова Анатолія Вербовського.

 Чи заборгував кошти Бердичівський медичний коледж для ТОВ «Будагросервіс», колишній директор Володимир Клименюк достеменно пояснити не може.  А от в тому, що підприємство винне медколеджу – впевнений. «По спорткомплексу була планова перевірка. Ми знали, що там є порушення. КРУ виявило їх на 500 тис. грн. У 2016 я звітував на комісії в обласній раді. З висновками КРУ були усі ознайомлені. До ЄДРДР внесено провадження по «Будагросервіс». Хай підприємство спочатку поверне коледжу те, що заборгувало», - зазначив екс-директор медколеджу.

  Нині, екс-директор медколеджу та підрядник звинувачують один одного, та можна сміливо стверджувати, що кількома роками раніше стосунки між ними були більш теплими. Будівництво спорткомплексу – не єдиний об'єкт у Бердичівському медичному коледжі, яким займалися підприємства Анатолія Вербовського. Про це читайте у ближчих публікаціях. Ми відкриємо вам багато цікавого. А нині, акцентуємо увагу ще на одній деталі: у звіті про результати проведення відкритих та двоступеневих торгів від 6 жовтня 2011 року, що стосувались будівництва спортивного комплексу, значаться двоє бажаючих виконувати дані роботи: ТОВ «Будагросервіс» та приватне підприємство «Проф-Альянс».

Торги виграло підприємство «Будагросервіс», з яким був заключений договір. Але до обох підприємств Анатолій Вербовський має відношення. Послуговуючись даними, отриманими з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, бачимо, що власником підприємства «Проф-альянс» єВласенко Лілія Анатоліївна, яка значиться серед засновників ТОВ «Будагросервіс». А це, у свою чергу, свідчить про зв'язки, ймовірно родинні, між Анатолієм Вербовським та Лілією Власенко.  Тож, мабуть, не випадково саме «Будагросервіс» виконував роботи по будівництву спорткомплексу. Значить, хтось був зацікавлений, щоб саме це підприємство виграло тендер.   

  Куди зникли акти?

  Тож, ми намагались з'ясувати, хто кому винен кошти. Порівняння кошторисних розрахунків з актами виконаних робіт дало б змогу зрозуміти, на якому етапі виконання будівельних робіт були вчинені порушення. Але зробити такий аналіз наші журналісти не змогли, так як акти виконаних робіт в коледжі відсутні. У бухгалтерії закладу ніхто не може достеменно пояснити, куди зникли дані документи. Є лише кілька копій у паперовому вигляді та відсканованих документів. В. о. головного бухгалтера КВНЗ «Бердичівський медичний коледж» Алла Поперечна стверджує, що оригінали актів виконаних робіт на очі їй не потрапляли. «Акти – прямий доказ. Важливо, щоб там стояли печатки замовника й підрядника та штамп казначейства», - зауважила Алла Поперечна.  Працює на цій посаді жінка кілька місяців і їй не зрозуміло, чому в комп’ютері головного бухгалтера відсутня будь-яка інформація по будівництву спортивного комплексу. За винятком таблиці, де прописані планові та касові видатки.

  Важлива деталь: четвертий пункт договору, підписаного між медколеджем і ТОВ «Будагросервіс» стосується порядку здійснення оплати. У ньому чітко зазначено, що розрахунки проводять шляхом здійснення оплати Замовником (медколеджем, - авт.)після пред’явлення Підрядником рахунку на оплату робіт після підписання Сторонами акту виконаних робіт. До рахунку додаються: акт приймання виконаних робіт, довідка про вартість виконаних робіт, розрахунки загальновиробничих витрат, розрахунки адміністративних витрат, відомість ресурсів. Зрозуміло, що основна кількість актів була підписана в 2011 році. Зберігати документи, згідно закону, обов’язково  потрібно три роки. Є ймовірність, що їх утилізували. Не зрозуміло, чому це зробили з оригіналами актів, а кілька копій залишили. Але, якщо зважати на те, що будівництво офіційно припинили у 2014 році, по ньому в 2015 розпочалось кримінальне провадження, то можлива утилізація або ж приховування документів – чийсь свідомий крок чи банальна безвідповідальність. Є ще ймовірність того, що документи, яких не вистачає, «випадково» вилучили працівники СБУ. Вони вилучали з навчального закладу матеріали, що стосуються іншого кримінального провадження, то можливо, прихопили з собою й ці. Принаймні, це припускають у бухгалтерії.

  В.о. директора Бердичівського медичного коледжу В’ячеслав Шевченкозацікавлений, щоб у всіх провадженнях, пов’язаних з медколеджем, були знайдені та покарані винні. Одними з головних критеріїв у його роботі є відкритість, прозорість та співпраця зі ЗМІ. «Завищена вартість виконання будівельних робіт у понад півмільйона гривень – злочин. На жаль, це не єдиний факт, що пов’язує колишнього директора та нерозумне витрачання коштів обласного бюджету. Важливо, щоб про такі діяння знала громадськість, і винні понесли чесне покарання», - зауважив В’ячеслав Шевченко.

  На ближчій сесії обласної ради депутати, що входять у міжфракційну групу «Бердичівляни», ініціюватимуть передачу недобудованого спорткомплексу на баланс міста. Міський голова Василь Мазур сподівається, що в Бердичеві зможуть завершити розпочате. Спорткомплекс такого рівня потрібен місту, де люблять спорт та мають численні здобутки у цій галузі.

  У серпні 2018 року спливе три роки з часу відкритого кримінального провадження. Громадськість сподівається, що його не закриють, у зв’язку із закінченням строку давності. І що справа,  в якій фігурує прізвище колишнього директора, не стане однією з тих, де винних не існує. 

 Для роздумів: у 2016 Володимир Клименюк задекларував 237666 тис. грн. доходів. Вони складаються  із заробітної плати (за основним місцем роботи та сумісництвом),  пенсії, доходу від відчуження рухомого майна. Цього ж року екс-директору медколеджу вдалось придбати автомобіль «Маzda», вартістю 690 тис. грн. Також він має  у власності кілька земельних ділянок та житлових будинків. Зокрема,  площа одного з них, що знаходиться в населеному пункті Вереси, становить 635 кв. м. Погодьтесь, не кожен посадовець чи керівник, який живе за рахунок заробітної плати та пенсії, може собі таке дозволити…

n 2312175 1

n 2312175 1

n 2312175 1

n 2312175 1

n 2312175 1

Віта Ковтонюк, berdpo.info

Новини Житомира

 

Последнее изменение Суббота, 23/12/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework