×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Демографічна ситуація в Житомирському районі складна: померлих втроє більше, ніж народжених

  З початку 2015 року Міністерство юстиції розпочало проведення масштабних реформ в системі державного управління, процесів внутрішньої оптимізації в органах Міністерства юстиції України. Ліквідація Державної реєстраційної служби та Державної виконавчої служби стали першим кроком реформи, перехідним етапом у реформуванні інституту виконавчої та реєстраційної служби в Україні. 

 

  Таким чином був утворений Житомирський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області. Про його роботу та демографічну ситуацію в районі розповіла начальник відділу - Людмила Данчук, яка на різних посадах працює в цій установі вже 22 роки.

  - Людмило Віталіївно, Ваш відділ обслуговує лише Житомирський район? 

  -  Не тільки, оскільки витяги з Реєстру та повторні свідоцтва про державну реєстрацію актів цивільного стану видаються незалежно від місяця державної реєстрації акту цивільного стану та місця проживання заявника. 

  А у разі вирішення питання зміни імені, виправлення, поновлення, анулювання , заявники повинні звертатися за місцем свого проживання. 

  -  Розкажіть про основні функції та завдання, які покладені на Вашу установу.

  -  Житомирський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Житомирській області надає методичну допомогу, здійснює контроль та керівництво за виконавчими комітетами сільських та селищної рад, які, відповідно до законодавства, проводять державну реєстрацію народження з одночасним визначенням походження дитини, а також реєстрацію смерті та шлюбу. 

  Державну реєстрацію актів цивільного стану в Житомирському районі проводять 17 виконавчих комітетів сільських, один селищної ради та чотири територіальні громади. Загалом - 22 виконкоми. Щомісяця вони надають усі актові записи цивільного стану , які були складені у них протягом м'ясця, і які в подальшому зберігаються у нас в архіві.

  Крім того, безпосередніми функціями відділу є зміна імені, видача повторних документів, витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, виправлення помилок, допущених у документах людей підчас державної реєстрації актів цивільного стану.

  Зазначену роботу виконують чотири фахівця: начальник, головний спеціаліст Тетяна Войтюк, провідні спеціалісти Ольга Поплавська та Ганна Шепелюк.

  - Ваш рід занять досить цікавий, оскільки робота проводиться з громадянами, які виявляють бажання зареєструвати найрадісніші моменти свого життя, такі, як шлюб та народження дитини, а також фіксація скорботних дат та розірвання шлюбу. Скільки всього було проведено таких операцій у Житомирському районі ?

 - За весь 2017 рік зареєстровано 1691 акт цивільного стану. У порівнянні з 2016 роком кількість державної реєстрації актів цивільного стану в Житомирському районі зменшилась на 79. Однією з причин зменшення показника є впровадження з листопада місяця 2016 року в Житомирській області пілотного проекту Міністерства юстиції України щодо видачі свідоцтва про народження у пологовому будинку. Суть пілотного проекту полягає у можливості отримати свідоцтво про народження дитини ще до виписки з пологового будинку. Це є можливим завдяки роботі у пологовому будинку співробітника відділу державної реєстрації актів цивільного стану, який здійснює прийом документів та видає свідоцтва. Наразі два пологових будинка міста Житомир надають таку послугу.

  -  Які документи необхідно подавати батькам для державної реєстрації народження у пологовому будинку?

  -  Перелік документів, необхідний для реєстрації народження у пологовому будинку, не відрізняється від того, що необхідний для реєстрації беспосередньо в органах державних РАЦС. Необхідно надати оригінали документів: медичне свідоцтво про народження, видане закладом охорони здоров'я, паспорти батьків, свідоцтво про шлюб, за наявності зареєстрованого шлюбу.

  - Яка кількість немовлят все ж зареєстровано у вас за минулий рік? Чи перевищує народжуваність над смертністю?

  -  У Житомирському районі, за нашими даними, з'явився на світ 361 малюк. З них - 199 хлопчиків та 162 дівчаток. У порівнянні з 2016 роком - на 117 менше.

  На жаль, демографічна ситуація не покращується. Смертність переважає над народжуваністю - 1087 людей не стало протягом 2017 року.

  - Підібрати ім'я новонародженому маляті - справа непроста. Адже ім'я людини впливає на її долю. Які найпопулярніші імена дають батьки своїм дітям у нашому районі? Чи є серед них екзотичні?

  - Серед чоловічих імен лідирують Тимофій, Матвій, Дмитро, Єгор, Іван, Назар, Артем. Але постійні фаворити у чоловічих іменах - це Олександр, Максим. У список найбільш незвичайних дитячих імен, якими називали хлопчиків батьки - Тамерлан , Ренат. Найпопулярніші імена для дівчаток - Анна, Аріна, Соломія, Єва, Марія, Дарина, Олександра. Висока позиція за останні роки залишається у імен - Софія, Вікторія. Екзотичні імена, дані дівчаткам у минулому році - Еріка, Лія, Аміна, Алія. 

  -  Скільки щасливих молодят стали офіційним подружжям у 2017 році на території району?

  -  Протягом минулого року 183 пари виявили бажання взяти шлюб. Одразу зазначу, що, згідно з законодавством, зараз можна подавати документи в будь-який РАЦС, незалежно від реєстрації місця проживання молодят, можна вибрати його на свій смак. Наприклад, за такими критеріями: в улюбленому місті, красивому місці, зручному розташуванні, з низькою статистикою розлучень і так далі. Тому багато пар Житомирського району беруть шлюб у місті Житомир, або ж у іншому місці, звідки родом друга половинка.

  -  Людмило Віталіївно, назвіть документи, які потрібні для державної реєстрації шлюбу в 2018 році?

  - Паспорт громадянина України; квитанція про оплату державного мита та послуг РАЦСу; неповнолітнім свідоцтво про народження і дозвіл суду на вступ у шлюб. При повторному укладанні шлюбу, крім зазначеного, необхідно надати будь-який документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу.

  - Протягом якого часу відбувається реєстрація шлюбу після подання заяви та необхідних документів?

  - Зазвичай день весілля призначають через місяць після подачі заяви. За наявності поважних причин, підтверджених документально таких, як вагітність нареченої, тривале відрядження, загроза життя одному із подружжя, реєстрація може бути проведена навіть у день подачі заяви.

  - Розкажіть, будь ласка, про ще один пілотний проект "Шлюб за добу". Чи виявив хтось бажання з нашого району одружитися у такий спосіб?

  - З липня 2016 року в деяких містах України рішенням Кабінету Міністрів був запущений пілотний проект "Шлюб за добу", який дозволяє молодятам розписатися в будь-який зручний для них час, навіть через кілька годин після подачі заяви. Як очікується, незабаром експрес реєстрація буде можлива по всій країні, при чому не тільки в містах, але і в сільській місцевості. Таку послугу надає ДРАЦС міста Житомир. Вартість експрес-реєстрації шлюбу залежить від різних факторів. Вартість державної реєстрації шлюбу в робочі дні - 1302 гривні, у вихідні та святкові дні - 1623, за попередньою домовленістю. Всі бажаючі швидко одружитися звертаються до Житомирського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану. 

  - Пані Людмило, чи є ще якісь нововведення?

  - Так , з 1 жовтня 2016 року у паспортах подружжя не ставиться штамп із вказівкою прізвища, імені, по батькові та року народження чоловіка та дружини. Відповідно і відмітка про розірвання шлюбу також уже не робиться.

  Крім того, документ про реєстрацію шлюбу тепер видається у двох примірниках - дружині та чоловіку. Раніше ж подружжя отримувало одне свідоцтво на двох.

  - Одружившись, ми сподіваємося прожити з обраною людиною до кінця. Та, на жаль, життя вносить свої корективи. Деякі пари розлучаються. Чи мають місце факти розірвання шлюбу в Житомирському районі?

  - Погоджуюсь з вами. Але, як не прикро, статистика говорить, що 35 пар перестали бути чоловіком та дружиною протягом минулого року. Радує те, що кількість зареєстрованих розірвань шлюбів зменшилась на 12 за останні два роки.

  - Дякую Вам за змістовну розмову. Бажаю гарних показників народжуваності та щасливих молодят.

 

Світлана Яременко, silske.org

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework