Ботанічні заказники на Житомирщині можуть стати заповідними

  Дві території Попільнянського держлісгоспу  можуть стати заповідними. Мова йде про ботанічні заказники «Карачина гора» та «Голубівський ліс» на Ружинщині.

 

  «Карачина гора» - це старовіковий лісовий масив, тут переважають 90-річні  липа і граб. Свого часу були й дуби, однак їх вирізали німецькі солдати під час другої світової.  

  Найбільшу цінність у проектованому заказнику має щільна популяція підсніжника білосніжного, занесеного до «Червоної книги України».

  На тиждень пізніше підсніжника зацвітає другий масовий ефемероїд – проліска дволиста, анемона жовтецева, адокса мускусна, пшінка весняна, гусяча цибуля жовта  та гусяча цибуля маленька, а також середньоєвропейський гірський вид – рівноплідник рутвицелистий, рідкісний у Житомирській області. До середини травня усі ці види жовтіють, а під літо взагалі зникають, лишаючи по собі тільки багаторічні цибулини та бульби.

  В цей час граб та липа густо вкриваються листям, під пологом лісу панує досить густа тінь, за що у народі такі лиси називають «чорними». 

  Улітку на території заказника зустрічаються рідкісні види рослин, які занесені до «Червоної книги України»: коручки морозниковидної, лілії лісової, зозулиних сліз, гніздівки звичайної.

  Найбільшою цінністю у іншому проектованому заказнику «Голубівський ліс» є заплавні зріджені середньовікові дубові ліси, в яких знайдено унікальну популяцію рослини - рябчика шахового, яких у Правобережному Лісостепу України виявлено всього дві. Дубам на території Голубівського лісу по 50-70 років, трохи старші за них граби, їхній вік коливається у межах 80-90 років.

Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework