Житомирські депутати звернулися до найвищих органів держави щодо масового всихання лісів

  07 березня 2018 року на 15 сесії Житомирської обласної ради депутати обласної ради звернулися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо здійснення невідкладних заходів із ліквідації наслідків масового всихання лісів.

 

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

ЗВЕРНЕННЯ

  депутатів обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо здійснення невідкладних заходів із ліквідації наслідків масового всихання лісів

  Ми, депутати Житомирської обласної ради, занепокоєні масовим всиханням соснових насаджень Українського Полісся, головною причиною якого є ураження лісів верхівковим короїдом. Цей глобальний процес, який вже отримав назву «біологічна пожежа», неможливо зупинити, він потребує лише надзвичайних та оперативних заходів боротьби.

  За даними Поліського філіалу УкрНДІЛГА, збільшення чисельності верхівкового короїда спостерігається з 2010 року, а у 2013 році у регіоні вже відбувся його спалах, який діє в даний час.

  Ситуація стрімко погіршується та набирає загрозливого характеру як для лісового господарства області, так і екологічної ситуації регіону в цілому. Нині у більшості лісогосподарських підприємств із сосновим господарством об’єми сухостійної деревини перевищують річну розрахункову лісосіку та річний приріст деревини.

  Ряд законодавчих норм та правових актів не дають можливості постійним лісокористувачам оперативно впливати на локалізацію цього екологічного лиха, оздоровлювати насадження і запобігати поширенню деградації деревостанів на значних площах. Зокрема ст. 39 Закону України «Про тваринний світ», що передбачає так званий «період тиші» (з 01 квітня по 15 червня), що припадає на одну із фаз розмноження і вильоту шкідника та нова редакція Санітарних правил в лісах України забороняють проведення санітарно-оздоровчих заходів у свіжозаселених насадженнях, що в свою чергу, завдає значних економічних збитків лісогосподарським підприємствам, унеможливлює виконання аукціонних зобов’язань перед покупцями лісопродукції та зменшує надходження до місцевих бюджетів.

  У зв'язку з викладеним, ми, депутати Житомирської обласної ради, повторно звертаємося до вас із проханням вжити заходів щодо ліквідації наслідків масового всихання лісів. Вирішення питання потребує прийняття Верховною Радою України змін до нормативно-правових актів щодо використання лісових ресурсів, діючих Санітарних правил у лісах України, встановлення вимог проведення вибірки свіжозаселених дерев в осередках стовбурових шкідників як самостійного санітарно-оздоровчого заходу.


Сподіваємось на розуміння та підтримку.

За дорученням депутатів обласної ради

Голова обласної ради В.В.Ширма

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework