Подарунок до 107-ліття: У Житомирі прооперували найстаршу схимонахиню України. ФОТО

  До 107-ліття схимонахині Іоанни, яке відзначатимемо 24 березня, в монастирі вирішили зробити їй подарунок і спробувати відновити втрачений зір. Матушка не бачила вже більше 5 років. 

   Майбутня схимонахиня Іоанна, в миру – Марія Дмитрівна Мороз, народилась 25 березня 1911 року в селі Малий Кучурів Заставнівського району Чернівецької області. 

  Жінка пережила дві світові війни, голодомори, епідемію туберкульозу. Вона рятувала хворих від страшної хвороби. А далі були нові випробування. Чоловіка Марії (майбутньої схимонахині Іоанни) арештовують і на цілих 10 років відправляють на Урал за націоналістичні погляди. «Прийшли вночі і забрали. Забрали за Україну!», – згадує арешт чоловіка. Не оминула заслання і сама Марія. Родину розкуркулили (мали п’ять гектарів землі та дві корови, два коня) і теж відправили на висилки в Сибір, де провели близько 16 років. 

n 16031811 1

  Схимонахиня є насельницею Жіночого ставропігійного монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче (село Чоповичі Малинського району), який називають "жіночим Афоном".

  Настоятелька обителі Ігуменя Єкатерина звернулась до начальника управління охорони здоров'я Житомирської обласної державної адміністрації Суслика Миколи Петровича з проханням допомогти у відновленні зору 106-літній схимонахині Іоанні.

  Порадилися з головним лікарем Житомирської обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського Леськівим Богданом Богдановичем. Він проінформував, що у відділенні мікрохірургії ока робили подібні операції і 96-літнім, і 100-літнім жителям. Тому лікарі мають змогу зробити таку операцію.

  «Подія, яка відбулася, стала можливою завдяки тому, що у нас є відповідне обладнання, і завдячуючи нашим надзвичайно професійним лікарям-хірургам, завідувачу відділення Ганні Володимирівні Борщівській. Це лікар вищої кваліфікаційної категорії, віртуозний хірург. Складність даної пацієнтки – це її вік. Але бажання пацієнта і фах наших лікарів дали можливість провести таке оперативне втручання», - говорить Богдан Леськів.

n 16031811 1

  Завідувач відділення Борщівська Ганна Володимирівна вдало прооперувала схимонахиню Іоанну. Зараз триває процес реабілітації, відновлення зору. Звичайно, стовідсотково зір не повернувся, але частково матушка почала бачити.

n 16031811 1

  «Найкраще оперуються катаракти, які завчасно виявляються, які незрілі, і можна зробити сучасними методами безшовними. Складність даної операції в тому, що пацієнтка більше 5 років не бачила, катаркта рахується перезрілою, вона була щільною. І операція відбувалася тільки зі спеціальними розрізами. Ускладнена операція була ще й тим, що пацієнтка похилого віку лягає так, як їй зручно, і нам потрібно було до неї пристосовуватися. Зараз іде період реабілітації. Вона з кожним днем потихеньку відновлюється і бачить більше і більше», - каже Ганна Борщівська.

  Жіночий монастир на честь Афонської ікони Божої Матері дякує в особі головного лікаря Леськіва Богдана Богдановича всім медичним працівникам за лікування, догляд та турботу.

n 16031811 1

  24 березня в Жіночому монастирі Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче будемо відзначати престольне свято на честь Похвали Пресвятої Богородиці разом зі святкуванням 107-ліття схимонахині Іоанни. Святкове Богослужіння планує очолити Предстоятель УПЦ - Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Запрошуємо всіх бажаючих зустрітися з матушкою, взяти благословення. Схимонахиня Іоанна всіх чекає і радо запрошує до обителі.

n 16031811 1

n 16031811 1

n 16031811 1

Прес-служба Жіночого ставропігійного монастиря на честь Афонської ікони Божої Матері в урочищі Кип’яче

Фото: Леонід Шевчук

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework