Черняхівщина може перетворитись на великий смітник

  Населення території Черняхівському району складає 28,1 тис.чол. в т.ч. міське – 11,3 тис. чол., сільське – 16,8 тис. чол. В районі функціонують промислові підприємства та підприємства переробки та обробітку каменю, побутового обслуговування населення, об’єкти торгівлі, ринки, установи соціально – культурного призначення, державні установи.

 

  Звалища твердих побутових відходів стають одним із найбільших забруднювачів навколишнього природного середовища.

 В районі для збору твердих побутових відходів відведено 39,3га. На цій площі розміщено -42 сміттєзвалища. 25 з них паспортизовані, на 17 паспорти відсутні (Вільська, Високівська, Видиборська, Клітищанська, Горбулівська сільські ради), санітарно-захисні зони не витримуються. Відсутні схеми санітарного очищення населених пунктів, утилізація, збирання побутових відходів проводиться не організовано. Збір сміття проводиться неконтрольовано приватним транспортом населення, крім селищ Черняхів та Головине.

  Основним способом видалення твердих побутових відходів є їх захоронення на сміттєзвалищах, що в переважній більшості не відповідає санітарно-екологічним нормам. Значна частина звалищ у сільських населених пунктах є стихійними, розміщені у водоохоронних зонах, не мають обвалування та інших засобів захисту довкілля. Тривале накопичення побутових відходів на звалищах приводить до виникнення не передбачуваних фізико-хімічних та біохімічних процесів, продуктами яких є численні токсичні хімічні сполуки. Через відсутність постійних моніторингових спостережень місць складування побутових відходів, останні є значними осередками забруднення навколишнього природного середовища району. Ситуацію ускладнює відсутність ефективної системи збору та формування окремих видів відходів як вторинної сировини. Як результат, на сміттєзвалище потрапляє значна кількість матеріалів, які мають високу ресурсну цінність та підлягають переробленню (скло, папір, метал).

  Населення приватного сектору сіл договорами на вивезення ТПВ не охоплено. Мешканці будинків здійснюють часткове захоронення та переробку побутових відходів самостійно на своїх садибах. Відсутність організації збирання твердих побутових відходів призводить до утворення стихійних звалищ на полях, лісових угіддях, вздовж доріг, що значно погіршує екологічний і санітарний стан довкілля. 

  По району лише в смт. Черняхів розташовані контейнери та площадки для збору сміття, стан яких не скрізь відповідає санітарним та технічним нормам. В усіх інших селах контейнери та площадки для збирання сміття відсутні. 

  У селищах Черняхів та Головине організовано централізований вивіз твердих побутових відходів. Однак договорами охоплено не всіх мешканців.

  На даний час роздільне збирання твердих побутових відходів в районі відсутнє, а слід вже його запроваджувати.

  Стан сміттєзвалищ також не відповідає встановленим вимогам: відсутні свердловини для контролю забруднення підземних вод, звалища не обваловані, немає живої огорожі, під'їзні шляхи засмічені. Сортування відходів не проводиться, відсутні переносні сітчасті огорожі для затримання легких (летючих) фракцій відходів.

  В районі не належним чином забезпечено ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ відходів. На території району триває процес утворення несанкціонованих звалищ ТПВ.

  Сучасна структура системи санітарного очищення території району недосконала, не забезпечує достатнього контролю за санітарним станом територій.

Юрій Малашевич

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework