Міжнародний форум «Насіння надії» в ЖНАЕУ відвідала Когресвумен США Марсі Каптур

  У Житомирському національному агроекологічному університеті 28 березня зустрічали поважних гостей зі США.

 

  Зокрема, взяти участь в Українсько-Американському форумі "Насіння Надії"  особисто завітала Конгресвумен Марсі Каптур. Власне, ініціатором проведення такого міжнародного заходу стала саме американський політик  Марсі Каптур, яка представляє 9-й округ штату Огайо в Палаті представників США з 1983 року.

  Під час вітального слова вона розповіла про своє знайомство з Україною, попередні візити і враження, про підтримку жінок-аграріїв та сімейного бізнесу в селах, а ще про історії українців, які свого часу емігрували у пошуках кращого життя, але так вже й не повернулися у рідні краї. Цій темі Марсі Каптур приділила особливу увагу, ілюструючи розповідь  старими світлинами. Крім цього, Конгресвумен привезла із собою горщик з молодим стеблом щавлю та передала його ректору Житомирського національного агроекологічного університету Олегу Скидану, наголошуючи, що саме цю рослину взяли свого часу українці з собою і вирощували на своїх земельних ділянках у Канаді та США. Разом з Олегом Скиданом щавель пересадили у  більший горщик з символами України та США, а незабаром він зростатиме у відкритому грунті. З-поміж інших подарунків Марсі Каптур також передала насіння капусти та різне обладнання для обробітку та догляду за рослинами.

  «Ми щиро раді такій зустрічі та приємно вражені відкритістю пані Марсі Каптур, - зауважив ректор ЖНАЕУ Олег Скидан. – Це людина із великим політичним досвідом і не менш великою любов’ю до України. Вже тривалий час вона працює над тим, аби розвивати підприємницький бізнес українок – відвідує різні населені пункти, ділиться порадами, досвідом  й настановами, надихає і врешті-решт дає реальні можливості для розвитку. Думаю, що  це особливо актуально в умовах впровадження реформи децентралізації в нашій країні. На сьогоднішній день у всьому світі підтримують органічне виробництво і Україна за останні роки зробила суттєві кроки в цьому напрямку. Зі свого боку Житомирський агроуніверситет всіляко опікується науковим і практичним аспектом цього питання, адже проводимо міжнародні конференції, ярмарки органічної продукції, беремо участь у проекті «Німецько-Українська співпраця у галузі органічного виробництва», є домовленості щодо залучення датських інвестицій у розвиток органічного землеробства  регіону  та реалізації міжнародного науково-дослідного проекту з вирощування органічного сорго на дослідному полі нашого навчального закладу, тощо. Безумовно,  тут наші завдання співпадають із ідеями розвитку органічного виробництва на селі Марсі Каптур. Вже встигли попередньо поспілкуватися на цю та інші теми, тож сподіваємось на подальше співробітництво. До слова,  Конгресвумен    також є автором законопроекту H.R.5859 «Про введення санкцій стосовно Російської Федерації з метою забезпечення додаткової допомоги Україні, а також для інших цілей».        

  У рамках форуму «Насіння надії» виступила депутат Житомирської обласної ради, підприємець, власниця компанії «Зоря», що займається вирощуванням льону, Ірина Костюшко. Вона оприлюднила власні дослідження щодо зайнятості жінок в одному з сіл Житомирщини і їх бажання не виїздити за кордон, а займатися розвитком власної справи вдома.

  Про мету візиту Конгресвумен США та форуму «Насіння надії» загалом розповіла доктор економічних наук професор  Національного університету біоресурсів і природокористування України Леся Забуранна.

  «В Україні нараховується 1,5 млн домогосподарств. У контексті цього ми під час форуму розглянемо кілька основних панелей, де йтиметься  про форми та способи стимулювання розвитку фермерських господарств, забезпечення впровадження технологічних процесів у роботі, можливості представлення і доступу жінок-аграріїв до ринку збуту продукції, кооперація господарств та кращі практики ведення бізнесу. Про все це  ви почуєте від фахівців-експертів, які розкажуть про практичні аспекти реалізації згаданих положень», - зауважила Леся Забуранна.

  Під час форуму «Насіння надії» у ЖНАЕУ виступили із доповідями та презентаціями:

  • Валентина Лановенко, Розсадник родини Лановенко, власник. Доповідь: Ефективний органічнийплодовий сад: відзакладки до продажів.
  • Роман Безус, доктор економічних наук, Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет, тренер з фінансової грамотності Кооперативної Академії. Доповідь: Концепціягруп ведення управління обліку та її вплив на розвиток дрібних фермерських господарств.
  • Михайло Ключевич, доктор сільськогосподарських наук наук, завідувач кафедри захисту рослин Житомирського національного агроекологічного університету. Доповідь: Стійкі фітоценозиовочевих культур у дрібних фермерських господарствах та домогосподарствах.
  • Вадим Пелехатий, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри рослинництва, Житомирський національний агроекологічний університет. Доповідь:
    Вирощування ягід в умовах ПоліссяУкраїни.
  • Микола Гриценко, керівник напряму розвитку аграрних ринків, Проект USAID "Підтримка аграрного і сільського розвитку". Доповідь:Основи дрібнихфермерських господарств на організованих ринках.
  • СофіяБуртак, кандидат політичних наук, менеджер підрозділу Кооперативної Академії Дніпровської сільськогосподарської консультаційної служби. Назва презентації: Кооператив або не кооператив?

  Також у перерві між виступами учасники форуму могли відвідати виставку-продаж виробів ручної роботи та дегустацію консервної продукції і визначити кращих, які були відзначені подарунками від організаторів заходу.

Прес-служба Житомирського національного агроекологічного університету

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework