Новоградські лісівники закликають до безпечного і цивілізованого відпочинку в лісі

  Весна у розпалі, сонечко нарешті пригріло «на повну», а це означає, що люди, окрім турбот на своїх присадибних ділянках — починають масово виїжджати до лісу на природу. У більшості тут не обходиться без традиційного смажіння шашличка та запашного сальця на вогнищі.

  Тож не слід забувати про те, що відпочинок на лоні природи має бути не лише активним і «смачним», а ще, в першу чергу, — цивілізованим і безпечним! До цього закликають новоградські лісівники.

  Варто нагадати, аби люди під час відпочинку на природі відчували себе комфортно і не завдавали шкоди лісу, в ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ» великої уваги приділено створенню рекреаційних ділянок. Облаштовані вони бесідками, спеціальними місцями для розведення багаття, спортивними майданчиками, гойдалками та місцями для збору сміття. 

  Любителі активного відпочинку вже звикли до таких умов, тож попит на «рекреації» зумовлює їх будівництво. На сьогодні на території лісгоспу створено 18 таких ділянок та функціонує 50 зон відпочинку. Вони давно і добре знані багатьом. Найулюбленішим із них стало місце масового відпочинку «Іванівська діброва», що знаходиться біля контори Новоград-Волинського лісництва в кв.40. Тут, окрім усіляких «комфортабельних прибамбасів» до послуг відпочиваючих ще й магазин «Лісовичок». Найнеобхідніші товари — завжди під рукою. А ще тут можна придбати продукцію, яку лісівники отримують від побічного користування лісом: березовий сік, мариновані грибочки, джеми лісових ягід, ароматні трав’яні чаї. І корисно і смачно!

  Тож тим, хто вже запланував весняні вихідні проводити на природі, лісівники нагадують, що розпочинається пожежно-небезпечний період, і просять відвідувачів лісу бути максимально обережними і відповідальними. Адже з маленької іскорки розпочинається велике вогнище! Не забувайте, ліс — не лише територія відпочинку. Це домівка для десятків тисяч тварин, птахів та комах, місце роботи сотень людей, а також легені нашої планети. 

n 1804181 1

  Принагідно варто сказати, що викликає як мінімум подив і велике занепокоєння — байдужість населення до всіляких загорянь будь-де: в лісі, на полі, кладовищі, власне біля домівок того. Зараз навесні, це, як ніколи, кидається в очі. Крім мовчазного спостерігання ніяких дій майже ніхто не приймає, хоча на початковій стадії загоряння вогню потрібно мінімум зусиль: зробити лише декілька кроків і збити будь-яким підручним матеріалом полум’я.

  Ще більше прикро, коли такі дії, або точніше бездіяльність — проглядається від досить поважних і знаних в усій окрузі людей. І це, на жаль, не поодинокі випадки. Коли на устах «європейський напрямок» розвитку країни, бажання кращого життя та інші забаганки, а ведуть себе люди в даній ситуації по-дикунські, то вибачте — щось тут не зростається!

  Не менше кричущим лишається і ще одне питання: засмічення лісів та придорожніх узбіч побутовим сміттям. Чого там тільки немає?! Особливо жахливо виглядають території, прилеглі до населених пунктів, кладовищ, автошляхів — весь непотріб «вигрібається» з обійсть і знаходить своє пристанище там, де мало буяти різнобарв’я квітів та запашних трав, і купаючись в променях сонця радувати людське око! Натомість там з’являються смітники — дзеркало людської байдужості.

  Окрема тема — «львівське сміття». Дуже прикро, і до того ж, достеменно відомо, що жителі нашого району свідомо, намагаючись заробити на цьому, показують поля малозаселених сіл, що неподалік державних трас, де зрештою і осідає сміття зі Львова. Як низько опустився наш люд!!!

  Тож аби нас можна було називати «цивілізованою» нацією, у першу чергу, кожному треба виховувати культуру поведінки в собі. А для безпечного відпочинку в лісі, лісівники нагадують основні, елементарні правила, які варто знати і пам’ятати про них:

  - Не розпалюйте багаття в лісі. Якщо ж обійтися без цього не можливо, то слід правильно обрати та облаштувати місце для вогнища. Перш за все, бажано розташовуватися поблизу водойм. Ділянка під вогнище має знаходитися якнайдальше від дерев (іскри, або полум’я що підіймаються в гору можуть за лічені секунди перекинутися на гілки дерев); цю ділянку варто обов’язково обкопати, аби трава, що підсихає від високої температури вогню — не загорілася і не поширювалася навколо. Не слід забувати, що зайвий бутлик води, який ви візьмете із собою — не лише можливість залити після відпочинку вогонь, а й додатковий важіль, що дасть змогу вчасно погасити небажане розповсюдження «червоного півня». Після відпочинку не забудьте ретельно засипати попіл землею, залити водою та щільно притоптати.

n 1804181 1

  - Не лишайте за собою купи сміття, адже окрім забруднення довкілля, це ще й додаткове джерело вогненебезпеки: під дією сонячних променів звичайні скляні пляшки можуть запросто прогріти легкозаймисті речовини — траву, мох, підстилку, сухе листя тощо, — і стати причиною пожежі в лісі. Не менш небезпечними є й звичайні недопалки та не погашені сірники. 

  Механічний транспорт у весняно-осінній період, теж несе в собі велику загрозу для лісу. Тож лісівники просять максимально обмежуватися поїздками в глиб лісу.

  Окремо варто звернути увагу й на те, що дорослі є прикладом для наслідування своїм дітям: від того, як ви покажете свою культуру в лісі, залежатиме і поведінка дітей в майбутньому. А ще, не варто забувати про тих же дітей. Досить часто батьки, захопившись застіллям, забувають про них. Саме в цей час дитина може не лише «поексперементувати» з сірниками чи тліючими галузками, а й просто недалечко відійшовши, елементарно загубитися. 

  Пам’ятайте — відпочинок має бути цивілізованим і безпечним, та приносити лише користь і задоволення.

Підготувала Альона Денисюк

Фото автора

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework