Підвали колишнього палацу барона Івана де Шодуара. ФОТО

  Барон Іван Максимільянович Шодуар – поміщик у Волинській губернії, хімік та художник, голова Російського товариства захисту тварин. Його предки отримали титул від баварського короля, а їхній родовий маєток розташовувався у с. Івниця (нині в Андрушівському районі Житомирської обл.)

 

  На його кошти у 1903 році в Житомирі збудовано чотириповерховий будинок, в якому пізніше був розміщений краєзнавчий музей. Палац зруйнований в роки Другої світової війни. Разом з ним було знищено чудову бібліотеку, колекцію монет, картинну галерею. Поруч з будинком розкинувся парк з екзотичними рослинами та мармуровими скульптурами. Власне зараз це і є парк імені Ю.О. Гагаріна, - розповідає we.org.ua.

  Після революцій та воєн парк барона де-Шодуара втратив свій автентичний вигляд. Проте дещо-таки залишилось – оглядові майданчики, арка на вході, сходи, що ведуть до Тетерева, статуя з бронзи богині Артеміди. На ній все ще є сліди від куль. І звісно ж, є легенда про закопані тут скарби барона. А в 1999 році несподівано в парку відкрилось провалля – це були підвальні поверхи маєтку Шодуара, які зрівняли з землею радянські війська 1943 року.

 Як нині виглядає підвал цього будинку, показав житомирський краєзнавець Анатолій Магаз. Фото зроблені ще у 2012 році. 

n 2704187 2

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приховує найнебезпечніше підземелля України і як пов’язана ставка Гіммлера під Житомиром з містичними артефактами Тамплієрів?

n 2704187 2

  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Івницький парк. Чи є шанс на відродження? ФОТО

n 2704187 2

.  ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ужасы нашего городка или Шодуар бы плакал. ФОТО

n 2704187 2

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борис Думбан: Колоннада стоит уже почти восемьдесят лет, сохранив свой первоначальный облик

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework