Ключова ціль – активна молодь!

  Студенти Житомирських університетів разом із представниками ОТГ та викладачами напрацьовували ідеї для трансформації молодіжного простору громад у форматі світового кафе в Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою U-LEAD з Європою та Мінрегіоном.

 

  В рамках святкування Дня Європи експерти Центру зібрали активних студентів, щоб сформувати ключові потреби молодих людей.

  «Будь які ресурси нічого не вартують, якщо у громаді не буде людей, що будуть використовувати та розвивати потенціал. Тому ми працюємо над створенням відповідних умов у громадах. Перед усім, потрібно щоб місцеві управлінці отримали відповідні компетенції та знання – для того і ми проводимо такі заходи», - наголосив на початку заходу Василь Невмержицький, директор Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

  Студенти за дві години роботи у групах напрацювали чотири пакети ідей за темами – що потрібно змінити у громади, якою повинна бути ідеальна громада, що я можу зробити для громади та як можна себе реалізувати у громаді? Потім кожна команда представила свої напрацювання і в процесі дискусії визначили слабкі та сильні сторони ідей.

  «Ідеальна громада можлива лише за наявності активної молоді, яка ініціює зміни та спільно із владою їх впроваджує. Ми маємо великі прогалини у формуванні та розвитку гуманітарної освіти, тому для формування цієї активної молоді у ідеальній громаді має бути потужна гуманітарна політика. Ми маємо виховувати громадян, активістів, управлінців ще з дитячого садку», - презентував ідею команди Дмитро Медушевський, заступник голови Довбиської ОТГ.

  По закінченні навчання студенти масово виїжджають або у великі міста або за кордон, тому створення сприятливих умов для молоді на рівні ОТГ надважливе завдання для збереження громад як таких. Саме тому у всіх чотирьох групах були ідеї започаткування проектів для самореалізації молодих людей. Зокрема створення молодіжних хабів, центрів, програм підтримки молодіжного підприємництва.

  «Є ключові потреби, які молода людина має забезпечити в першу чергу. Отримавши житло, гроші на харчі, одяг людина мусить відчувати себе у безпеці, тобто охорона, медицина. Далі вже йде самореалізація та розвиток, от тут вже молоді люди будуть ключову роль грати. Але біда в тому, що перші два пласти потреб забезпечити в теперішніх умовах тяжко», - переконана Людмила Горохова, викладач Житомирського державного університету імені І. Франка.

  У дискусії учасники заходу зійшлись на тому, що навіть за наявності умов та можливостей – активності у більшості громади годі чекати. Є тотальна пасивність та небажання щось змінювати самостійно. Тому важливо залучати учнів, студентів, молодих фахівців до роботи, практики та стажування в органах влади, громадських організацій та міжнародних проектів.

  «Потрібно показати суспільству, що щось нове та креативне – це нормально. Якщо студент крім навчання ще й активіст, то це добре, а якщо ти працюєш і ще й волонтер, то це теж класно. Іноді старші люди цього не розуміють та не бачать переваг від такої активності», - переконана Маргарита, студентка Житомирського державного університету ім. І. Франка.

  Напрацьовані командами ідеї та рішення, ляжуть в основу тренінгу із формування молодіжної політики, який сьогодні учасники запланували провести у червні у одній із громад.

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework