У Пищівському лісництві відновили статую, яку встановив граф Потоцький

  Директор  Новоград-Волинського лісомисгоспу Степан Нусбаум вирішив  встановити на старий постамент нову статую Святої Покрови.

   Починаючи з 2014 року працівники лісгоспу почали відновлювати на річці Кропивня, що проходить через лісові масиви підприємства, занедбані штучні водойми графа Потоцького, наростивши дамби. Збудували нові водостоки і запустили в них рибу, - розповідає novograd.city.

n 2806182 1

  Історія статуї

  У 1906 році відомий британський натураліст і природознавець Річард Лідеккер  одержав запрошення від графа Юзефа Потоцького приїхати до нього в серпні наступного року, щоб побачити колекцію оленів в парку "Пилявин" на Волині.

  Після листування, графиня Потоцька надіслала запрошення і для старшої дочки Лідеккера.

n 2806182 2

  20 серпня 2015 у світ вийшла книга "Поїздка в Пилявин", присвячена тваринному світу та рослинності лісів, які збереглися в первозданному стані. Автор книги вказує: "Єдині зміни, які сталися, – це будівництво гужових доріг загальною довжиною близько ста кілометрів. Утворилися галявини від випаленого і вирізаного лісу, а також видаленого рідколісся під осушення деяких боліт, і будівництва штучних озер,  водойм та відкритих просторів, де в достатку можна вирощувати фураж для оленів і зубрів".

  Для охорони цих штучних озер і водойм від недобрих намірів людей і всякої нечисті в теперішньому кварталі № 11 Пищівського лісництва поблизу с. Сторожів граф Юзеф Потоцький змуровав з каменю постамент на якому встановлено статую Святої Покрови.

  Старожили згадують, після революції 1917 року, родина Потоцьких виїхала до Польщі (Західна Україна), а в Україні більшовики почали боротьбу з релігією, зносили храми, церкви, сільські каплички та сільські фігури.

  Десь на початку 30-х років пан Потоцький давши двом молодим хлопцям з села Сторожів по парі чобіт, попросив їх під покровом ночі зняти в кварталі № 11 Пищівського лісництва статую Святої Покрови  і перевезти її підводою, запряженою волами через річку Корчик до Сторожева.

  Зробивши "таємну справу", давши радянським солдатам кілька злотих, щоб не заважали, пан Потоцький встановив статую Святої Покрови в Корецькому лісництві Рівненської області, де вона знаходиться і по цей день.

n 2806182 3

Фото Альони Денисюк

Джерело: novograd.city

 
 

Последнее изменение Четверг, 28/06/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework