Житомир реалізовує найбільший в Україні проект з енергоефективності. ФОТО

 У Житомирі активно реалізуються декілька проектів модернізації опалення, які мають на меті зробити життя житомирян значно комфортнішим, а місто одним з найбільш енергоефективних в Україні.

   Про це повідомляє «Інсайдер Житомира».

 Відчути зміни жителі Житомира зможуть вже за 3-5 років. За ці роки відбудеться найбільша за останні роки заміна теплових мереж, будуть побудовані дві сучасні електростанції, в квартирах нарешті з’явиться централізоване гаряче водопостачання. Про це «Інсайдеру Житомира» розповів директор КП «Житомиртеплокомуненерго» Дмитро Рогожин.

  - Житомир вже декілька років реалізовує проекти модернізації системи опалення за кошти міжнародних інституцій. На якій стадії та які саме проекти зараз впроваджуються найактивніше?
  - Дійсно сьогодні в місті ведуться роботи з реалізації Проекту з  розвитку системи теплопостачання за фінансування ЄБРР (Європейського банку реконструкції та розвитку).
Даним Проектом  передбачається реконструкція 13,6 км теплових мереж, технічних переоснащень 76 теплових вузлів шляхом встановлення ІТП (індивідуальних теплових пунктів), реконструкція котельні РК-11  на ТЕЦ альтернативним паливом для  якої буде використовуватись тріска деревини, технічне переоснащення РК-5, РК-8 шляхом встановлення твердопаливних котлів на біомасі, продовження робіт по реновації повітряної теплової магістралі з 800 мм на 60 мм на висоті 8-20 метрів від котельні РК-6, що розташована на вул. Жуйка через яр, гаражі, вул. Довженко до вул. Фещенко-Чопівського термін експлуатації якої понад 40 років морально і фізично зношена, а це основна теплова артерія міста.kd 23081806 2

  Повітряна 40-річна труба, яку днямі замінять на сучасну

  Затримка заміни даної теплотраси на 1,5 роки була обумовлена незаконними діями з боку НАК «Нафтогаз» України, виконавчої служби, щодо арештів коштів реалізації інвестиційних проектів. В даний час Вищий господарський суд своїм рішенням зобов’язав виконавчу службу повернути підприємству 292 тис. євро. З метою  недопущення зриву термінів виконання робіт по заміні теплової мережі, та закінчення всіх робіт до початку опалювального сезону 2018-2019р. міська рада, депутатський корпус компенсували втрачені  кошти, відновлювальні роботи розпочато.kd 23081806 3

  Індивідуальний тепловий пункт в підвалі багатоповерхівки

  Другий блок робіт - районна котельня № 8 (РК-8). Там іде повне оновлення існуючих котлів з встановленням нових горілок, нової водопідготовки, насосів. За 2 роки зупинки проекту змінились технічні вимоги, тож довелось шукати нове технічно-проектне рішення.

  Оголошено тендер по встановленню індивідуальних теплових пунктах  за європейські кошти. Оголошено також тендер по 35 магістральним трасам в центрі міста. kd 23081806 4

  Сучасна теплова мережа в районі Малікова

  - Що дасть проект місту?
  - По-перше, економію електроенергії за рахунок ІТП, покращиться перерозподіл теплової енергії, економію на ремонтних роботах. Це буде заміна теплових мереж, яким більше 40-45 років. 

  Проект дуже масштабний. Цього року буде проведений тендер по заміні мереж. За зиму підготуємо комплектуючі. Оскільки дуже складна комплектація, потрібен час. За рік ми не зможемо змінити всі 35 мереж в центральній частині міста. Якщо ми почнемо роботу на всіх ділянках одночасно, то може трапитись транспортний колапс, тому будемо робити планово, щоб не було проблем з транспортом.

  - Тобто фактично заміни мереж розпочнуться вже після опалювального сезону?
  - До початку цього опалювального сезону встигнемо зробити теплотрасу на Пушкінській, Малій Бердичівській, намагатимемось зробити заміну у дворі міськради чи в кращому випадку арку поблизу мерії – вихід на Велику Бердичівську.
  Окрім грошей ЄБРР у нас є проект за швейцарські кошти. Ми повністю змінюємо мережі у районі Максютова - Малікова. Проекти по заміні мереж зроблені за останніми технологіями. Роботи ведуть Житомирська, Рівненська, Київська і Азербайджанська компанія. ІТП (індивідуальні теплові пункти –ред.) всі є, цього року монтуємо 59 ІТП.  Також проведений тендер, є переможець і 23 серпня ми підписуємо контракт на будівництво електричної станції.kd 23081806 5

  Сучасні трубі та старі, які відпрацювали більше 40 років

  - Місто вкладає свої кошти в цей проект?
 - Швейцарія фінансує близько 80%, решту – місто. Капітальне будівництво електричної станції і експертиза – за наші кошти, обладнання – повністю Швейцарія. Робота іде. Плануємо запустити електростанцію до кінця 2019 року.

  - Яка частина Житомира загалом буде охоплена цими проектами?
  - Практично 98% міста. Це великій проект і ми в Україні єдині, хто такий реалізовує.  У нас зараз 67 котелень, працює 47, а ми хочемо зробити 20 котелень, щоб повністю оптимізувати систему роботи.
За основу модернізації нашої системи опалення брали литовський Каунас. Це місто дуже енергоефективне, на 97% на альтернативному пальному. Також для Житомира використовували фінсько-шведські моделі.
  Польща, коли у неї виникли проблеми з газом, проходила систему реновації тепла років 10, Прибалтика близько 20 років. У них навіть санітарні норми були 14-16 градусів. Люди мерзли. Ми можемо шлях оновлення пройти набагато швидше, взяти вже апробовані технології та адаптоване обладнання. 
Житомиру зараз потрібно 3 роки важкої робити, щоб завершити розпочаті проекти. Паралельно шукаємо грантові гроші для впровадження системи «Скада», яка зробить систему ще ефективнішою, дасть можливість порогового регулювання температур. Проект коштує до 200 млн грн., але ми вже починаємо вводити «Скада» з економією у 30 разів.kd 23081806 6

  Котельня на Жуйко. Один з найбільших опалювальних котлів міста

  - Останнім часом у Житомирі часто виникають проблеми з підрядниками, які виконують роботи на замовлення міста, а також із закупівлями. У вас таких проблем немає?
  - Щодо будівництва електростанцій, то у нас в кваліфікації прописані тільки ті компанії, які вже запустили 5 аналогічних станцій за останні 5 років, щоб виключити проблеми. В таких складних складових проектів у нас житомирських підрядників немає, просто тому, що в місті немає подібних спеціалістів. Щодо матеріалів, то ми намагаємось обирати тільки найкращі. За швейцарські кошти закупки взагалі здійснюються напряму, ми не отримуємо ці кошти. 

  - Ситуація з постачанням гарячої води може змінитись найближчим часом?
  - Наразі гарячої води в місті немає. По-перше, оскільки тариф дорогий, по-друге, не можемо давати воду влітку оскільки газ пломбується «Нафтогазом». Побічне тепло в мережі дасть можливість пустити гарячу воду в будинки. Собівартість гарячої води за рахунок побічного тепла майже в 4 рази дешевше, ніж від бойлера. Тому для житомирян це буде набагато вигідніше. Але для подачі гарячої води, звичайно ж, потрібно відновити внутрішньо будинкові системи. До того, як «Нафтогаз» почав нас відрізати від газу 2 роки тому, ми відновили 245 будинків без ІТП на гарячу воду. Думаю, загалом можна дати воду до 400 будинків, приблизно для 50% міста.
  Загалом проекти, які ми зараз впроваджуємо, повинні значно змінити ситуацію з гарячим водопостачанням та теплопостачанням в Житомирі. Через кілька років на нас будуть рівнятись інші міста.

Джерело: «Інсайдер Житомира»

 

Последнее изменение Четверг, 23/08/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework