Неоготика, місцями зіпсована "наївним" ремонтом: Костел св. Архангела Михаїла на Житомирщині. ВІДЕО

  Проект ESCAPE продовжує розповідати про цікаві куточки Житомирщини. Сьогодні мова піде про Костел св. Архангела Михаїла.

   «Костел 1754 р., побудований на місці зруйнованого храму 13 ст. на кошти Бартоломея Ґіжицького (вул. Центральна, №17)., - йдеться в описі під відео.

За переказами, Ґіжицький побудував костел, щоб вилікувати свою паралізовану дружину. Йому нібито наснилося кілька разів, що його дружина одужала після того як він помістив в новозбудованому храмі чудотворний образ.

  Розповідають, що чудо дійсно сталося і дружина Бартоломея Ґіжицького одужала, а копію чудотворного образу Матері Божої Ченстоховської храму подарував місцевий шляхтич. Що стало причиною руйнування костелу не відомо, але вже на початку 20 ст. на кошти родини Мазаракі (за іншими джерелами родини Гіжицьких та Замойських) храм було відновлено.

   За радянської влади костел було закрито, а приміщення слугувало млином, кузнею та тракторною базою. Окрема подяка Марії Іванівні яка відкрила та показала будівлю з середини та розповіла про історію цього костелу. А також всім тим хто надав інформацію про цю пам’ятку».

Последнее изменение Среда, 05/09/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework