Батарейка, яку ковтнув малюк, "роз'їла" його кишківник

  Варто батькам на хвилину відвернутися, як малюки тягнуть до рота все, що потрапляє їм до рук:  деталі від іграшок, гудзики, монети, каміння і таке інше. Але найнебезпечніше, якщо дитина ковтає батарейки або магніти, яких багато в сучасних іграшках і техніці.

   Якщо батарейка застрягне, наприклад, у шлунку і дитину вчасно не доставити в лікарню, то вона може померти протягом півдоби від ускладнень. Чому саме ці предмети такі небезпечні? Про це розповіли хірурги Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні, які за останні місяці врятували кількох дітей області, котрі проковтнули небезпечні предмети, - пише exo.net.ua.

  БАТАРЕЙКА «ЗРОБИЛА» ДІРКУ ТРИ САНТИМЕТРИ

  - Так трапилося, що п'ятирічний хлопчик проковтнув батарейку від великого калькулятора - в діаметрі вона була близько трьох сантиметрів, - розповідає завідувач хірургічного відділення №1 Петро Русак. - Батьки привезли його до нашої лікарні. Під час обстеження виявилося, що батарейка застрягла в шлунку і прилипла до його стінки. Як наслідок, перфорація, тобто батарейка "проїла" слизову до трьох сантиметрів у діаметрі. Ми розкрили черевну стінку та шлунок, дістали батарейку і ліквідували пошкодження. Стан хлопчика був дуже важкий, але ми його врятували. 

  За словами Петра Степановича, небезпека батарейки полягає в тому, що кислотне середовище шлунка роз'їдає верхній шар батарейки, вона оголюється, і електроліти вступають в хімічну реакцію з кислотою. Стінки кишки в місці знаходження батарейки "роз'їдаються" та з'являються дірки, і вміст кишок виходить назовні, тобто починається перитоніт. Дитина може померти від інтоксикації. Якщо батарейка маленька, вона може й не застрягнути, а поступово вийти назовні через тонку і товсту кишки, і це найкращий варіант, але частіше предмет застрягає в найвужчих анатомічних загинах кишок.

  ЗАСТРЯГЛІ В КИШКАХ МАГНІТИ ПРИТЯГУЮТЬСЯ ОДИН ДО ОДНОГО

  - Не менш небезпечно, коли діти ковтають магніти, особливо якщо не один, а декілька, - долучається до розмови  хірург відділення Дмитро Шевчук. - Нещодавно до нас поступив 14-річний підліток, який скаржився на біль у животі. Під час обстеження були виявлені ознаки гнійного запалення черевної порожнини, тому ми приступили до негайної операції, в ході якої знайшли два магніти, які застрягли в різних відділах кишечника. Оскільки магніти притягуються один до одного, стінки кишок злипаються і в цьому місці утворюється пролежень, потім з’являється некроз і, як наслідок, перфорація, тобто дірка. Причому дірок було декілька, і весь вміст кишечника (гній, калові маси) через дірки потрапив у черевну порожнину. Це призвело до інтоксикації і кишкової непрохідності. В ході операції довелося відсікти нежиттєздатний фрагмент кишки, бо він був весь у дірках. Життя хлопця було врятовано, але наслідки свого безглуздого вчинку він буде відчувати все життя. Основна проблема полягає в тому, що кишечник став коротшим, а значить, їжа проходить через нього швидше і не перетравлюється як слід, тобто не всмоктуються всі поживні речовини, які потрібні для нормального функціонування організму. 

  ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНІ МОНЕТИ?

  Небезпеку становлять не лише батарейки і магніти, а й монети. Маленькі монети, які дитина проковтнула, можуть вийти самі з організму, а великі (п'ять копійок чи гривня) завжди застрягають. Там, де монета впирається в стінку кишки, з'являється пролежень, потім некроз і перфорація. В таких випадках мова йде не про хімічне, а про механічне ушкодження, але результат той самий. Такі ж наслідки від ковтання маленьких металевих кульок і деяких подібних предметів. 

  Такі ситуації з дітьми зустрічаються по всій країні. Наприклад, в даний момент в столичній клініці "Охматдит" рятують Артема з Кропивницького, якому лише рік і 3 місяці. Так сталося, що мати дитини поїхала у справах, а тато, поки дитина тихенько гралася, вирішив зварити йому кашу. Малюк побачив, що поряд нікого немає, підбіг до тумбочки, знайшов і проковтнув батарейку-таблетку, яка була заряджена. Досить скоро він потрапив на лікарняне ліжко. Як з'ясувалося, у шлунку малюка під дією соляної кислоти батарейка окислилася і зробила у стравоході велику діру. Дістати батарейку лікарі змогли не відразу через набряк у стравоході. Коли нарешті це вдалося, електроліти встигли "дістати" ліву легеню Артемка, і довелося ставити дренажі. До того ж у дитини розвилися пневмонія і сепсис. Зараз хлопчик у дуже важкому стані, лікарі намагаються його врятувати.

  Діти не розуміють усієї небезпеки від маленьких і цікавих "іграшок", які так і хочеться проковтнути, тому батькам слід бути дуже уважними і слідкувати за малюками. Якщо ж недогледіли і дитина встигла щось проковтнути, негайно везіть її до лікарні! Чим швидше ви це зробите, тим більше шансів на те, що її врятують з найменшими наслідками для організму. 

 

Последнее изменение Вторник, 11/09/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework