«Мотор! Зйомка! У кадрі — Полісся!»: Які кінострічки знімалися в нашій області?

  8 вересня відзначається День українського кіно. Вітчизняний кінематограф має славну історію, яка налічує вже понад 100 років. За цей період у поле зору кінематографістів не раз потрапляли й наші поліські пейзажі.

 

  Але чи знаємо ми художні фільми, які знімалися на території Житомирщини? Чи впізнаємо у цих фільмах знайомі краєвиди? Пропонуємо читачам своєрідну кінопрогулянку, аби згадати картини, зйомки яких проходили в нашому краї. Звісно, усі фільми нам навряд чи вдасться охопити увагою, але найпомітніші згадаємо, - пише zhytomyrschyna.zt.ua.

  Лідером щодо участі в кіно поміж інших міст та сіл краю є Житомир. У різні роки тут знімалися епізоди чи окремі великі частини декількох радянських художніх кінокартин. Найдавніша поміж них — фільм «Рижик» (1960 рік, кіностудія імені Горького). Ось як згадує про зйомки цього фільму дослідник історії Житомира Борис Дубман, який нині мешкає в Ізраїлі: «Кінофільм «Рижик» знімався за однойменною повістю нашого земляка, письменника Олексія Свірського, який жив у дитинстві на Малій Бердичівській вулиці, в будинку № 11, і залишив свої спогади про цю вулицю. Понад півстоліття минуло з часу зйомок, багато що змінилося. Але я впізнаю ті місця, тому що бачив, як знімали тоді цей фільм. Це в основному місцевість в районі Подільського мосту — набережна на Мальованці, нижня частина вулиці Подільської, двір Подільської церкви…». До речі, в одному з коротких епізодів цього фільму можна побачити й Коростень. А конкретніше — тамтешній старий залізничний вокзал. Ці кадри особливо цінні, адже того вокзалу вже немає, на його місці у 1970-их роках спорудили нову вокзальну будівлю.

  У 1972 році на Одеській кіностудії зняли фільм «Легка вода» — про спортсменів-байдарочників. Натурні зйомки переважно проходили на річці Тетереві біля Житомира. У багатьох моментах фільму видно річку та гранітні берегові скелі. А також — пляж і колесо огляду в гідропарку, які відкрили в 1966 році.

  Потрапила в кіно й знаменита житомирська водонапірна вежа на вулиці Пушкінській. На декілька секунд вона (а поруч — кіноактор Костянтин Степанков у ролі Сидора Ковпака) з’являється в кадрі у другій частині кінотрилогії «Дума про Ковпака» — «Буран» (кіностудія імені Довженка, 1975 рік).

  Чи не найбільше житомирських краєвидів потрапило у дитячий фільм «Савраска» (1989 рік, кіностудія Довженка). Більшість натурних зйомок фільму пройшли саме в Житомирі. Уважний глядач зможе впізнати під час перегляду стрічки різні куточки міста: Старий бульвар; Житній ринок; Замкову гору; школу № 8; кафе «Райдуга»; літак Ту-104 та підвісний міст у парку; площу Перемоги; вулиці Михайлівську, Бородія, Лесі Українки, Бориса Тена та деякі інші місця. Автор цих рядків, будучи тоді школярем, теж став свідком зйомок одного з епізодів фільму на Житньому ринку. Пригадую, як все тоді було в дивину: кінокамера на спеціальних рейках, актори масовки, якими керували помічники режисера, повторювані дублі… І голос режисера з мегафону: «Увага! Мотор! Зйомка!».

  У тій-таки «Саврасці» з’являється й Бердичів — одна із завершальних сцен фільму знімалася на тамтешньому залізничному вокзалі. А до цього, у 1982 році, режисер Одеської кіностудії Вадим Костроменко зняв фільм «Сто перший» — про підлітка, який виховувався в роті розвідників у роки війни. Частина сцен, що імітують Німеччину, знімалася в тоді занедбаних (а нині — відреставрованих) будівлях монастиря босих кармелітів у Бердичеві.

  Потрапляли в поле зору кінематографістів також околиці Новограда-Волинського. Саме там, на пологих берегах річки Случі, відзнято фінальні епізоди фільму «Жінка здалеку» (1978 рік, студія «Таджикфільм») — весілля головних героїв.

  У 1971 році на кіностудії імені Довженка режисером Борисом Івченком було знято художній фільм «Олеся» за однойменною повістю російського письменника Олександра Купріна. Одна з найбільш драматичних сцен кінострічки — прихід Олесі, роль якої виконує Людмила Чурсіна, до храму. Знімалася вона у Свято-Преображенському монастирі села Тригір’я. Це — єдині кадри в радянському кінематографі, на яких зображений знаменитий Тригірський монастир.
Вподобали кіношники й село Стару Котельню в Андрушівському районі. У 1984 році там знімали натурні епізоди дитячого кінофільму «Що у Сеньки було».

  Все перелічене нами — це фільми епохи СРСР. Серед кінопроектів недавнього минулого теж варті уваги декілька фільмів, які знімали на території нашої області. Поміж них — російська кінострічка «В Париж!» (2009 рік), дія якої відбувається у 1968 році. Для відтворення тієї епохи автори фільму обрали Бердичів — на вулицях міста зняли кілька епізодів, які зображували 60-ті роки минулого століття. В одному з епізодів фільму видно скверик на вулиці Європейській біля медучилища, де попивають пиво головні герої (одного з них грав популярний російський актор Юрій Степанов, який трагічно загинув через рік після зйомок у цьому фільмі).

  А в 2010 році російські кіношники знімали серіал «Віра. Надія. Любов», дія якого відбувається у різні періоди радянської епохи — з 1950-их по 1980-ті роки. Відповідну натуру було знайдено саме в Житомирі. До міста приїхали такі відомі актори як Кирило Плетньов та Аліса Гребенщикова (донька легендарного співака і лідера групи «Акваріум»). Знімали серіал неподалік Успенської церкви, на території військового госпіталю, в парку імені Ю.Гагаріна, на Старому бульварі.
Всі ці фільми й серіали нині є у вільному доступі в мережі Інтернет. Тож за бажання кожен охочий може передивитися їх і впізнати на екрані рідні краєвиди.

  А тим часом на початку минулого серпня в нашій області знову працювали кінематографісти: біля обласної філармонії в Житомирі знімали окремі епізоди майбутнього телесеріалу «Кріпачка». Тож кіношна історія Житомирщини триває.

Сергій Бовкун

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework