×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Житомирський хірург: "Навіть мені, лікарю, довелося везти рідню на трансплантацію в Білорусь". ВІДЕО

  Для того, аби українці не їхали лікуватись за кордон, потрібно, щоб була введена презумпція згоди, яка існує в Білорусі.

  Про це в ефірі програми «HARD з Влащенко» на телеканалі ZIK розповів завідувач кардіохірургічного центру в Житомирі, серцево-судинний хірург вищої категорії Анатолій Матвійчук.

  «Вже неможливо дивитися на перепости у фейсбуці, в яких просять гроші на лікування дітей, батьків, матерів. Невже не зм’якли ще серця депутатів після перегляду 1+1. Якщо при лейкозі врятують 3 дітей з 5, то це показник. Мої рідні захворіли, і мені довелось везти їх в Білорусь. Але це великі кошти – 100 тисяч доларів. Там безкоштовна трансплантація тільки для своїх громадян, і немає ніякої черги», – зазначив серцево-судинний хірург.

  За його словами, у Раді був прийнятий закон про трансплантацію, і він має ввійти в дію 1 січня 2019 року, але всі лікарі, які мали відношення до трансплантації, просять, щоб була введена презумпція згоди, яка існує в Білорусі.

  «Це означає, що якщо пацієнт при житті не поставив відмітку в паспорті, що він не хоче щоб його органи використовували після смерті, то його органи використовуються після смерті. Така система є в багатьох країнах, і її хоче ввести Німеччина», – переконаний Матвійчук.

  Пан Матвійчук зауважив, що завдяки цій системі в Білорусі зникла черга на трансплантацію основних органів. Там діє чіткий контроль, і не було зафіксовано жодного випадку «чорної» трансплантології. Це відбувається за рахунок того, що є сувора відповідальність. 

  «У Білорусі якщо у відділенні реанімації є пацієнт, у якого мозок вже не функціонує, і це підтверджено клінічно, його органи використовують для трансплантації. Ми можемо такого пацієнта ще деякий час лікувати, а потім наступають інфекційні ускладнення, і він все одно помре. Смерть мозку буде доведено документально і засвідчено підписом слідчого прокурора, який буде констатувати смерть. Людям пояснюють, що життя цієї людини врятувати неможливо, але можна врятувати багатьох інших людей. І, як правило, люди погоджуються на трансплантацію. Якщо людині пересадили серце, і вона живе вже 16 років, то про що можна говорити?» – пояснив гість програми. 

  Нагадаємо, що у травні Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров’я і трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині». Рішення на засіданні 17 травня підтримали 255 народних депутатів України. Документ передбачає, що трансплантація органів можлива за умови, що донор надав на неї письмовий дозвіл. Крім того, закон передбачає, що кожна повнолітня дієздатна особа має право відкликати свою письмову згоду або незгоду на посмертне донорство. Інформація, яка буде конфіденційною, вноситься до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

  У МОЗ пояснили, що потрібно, аби трансплантація органів в Україні запрацювала. Для цього необхідно, аби і місцеві громади відправляли лікарів навчатися за кошти місцевих бюджетів, головні лікарі виявляли в цьому ініціативу, та самі лікарі були вмотивовані. 

Джерело: zik.ua

 

Последнее изменение Пятница, 26/10/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework