В Житомирському районі аграрії скаржаться на те, що не отримують належну державну фінансову підтримку

  Щодо використання державної фінансової підтримки суб’єктами АПК Житомирського району у 2018 році.

 

  Як відомо, у державному бюджеті країни цього року передбачалося надання фінансової підтримки для фермерських господарств в межах 1 млрд. грн. Така фінансова підтримка передбачалася за повними напрямками, зокрема:

  - 200 млн. грн. для здешевлення сум кредитних коштів, які фермерські господарства залучали у 2018 році у процесі своєї діяльності;

  - 100 млн. грн. для компенсації вартості придбаної фермерськими господарствами с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва;

  - 140 млн. грн. для компенсації вартості закупленого фермерськими господарствами насіння с/г рослин вітчизняних селекцій;

  - 155 млн. грн. для фінансової підтримки діяльності с/г обслуговуючих кооперативів;

  - 5 млн. грн. для компенсації витрат за надані фермерським господарствам дорадчі послуги;

  - 100 млн. грн. для виплати субсидій на 1 га новоствореним фермерським господарствам;

  - 300 млн. грн. для надання субсидій членам фермерських господарств.

  На превеликий жаль, коштами державного бюджету у вигляді  фінансової підтримки для здешевлення вартості кредитів скористалося лише одне фермерське господарство району отримавши 67,2 тис. грн.

  Щодо отримання фінансової підтримки фермерським господарством за придбання ним  вітчизняної техніки та обладнання, а це 40%  вартості такої придбаної техніки і обладнання, то в районі на початок жовтня цього року жодним із фермерських господарств необхідного клопотання здійснено не було. В той же час в Житомирській області такою підтримкою  за травень-вересень 2018 року скористалися 12 фермерських господарств.

  Слід зауважити, що відповідно змін до раніше затверджених Порядків з використання коштів держбюджету на ці цілі (Постанова КМУ № 911 від 24.10.18 р.),   такою фінансовою підтримкою фермерські господарств мали і ще мають можливість скористатися декілька разів на рік.

  Поки що, жодне із зареєстрованих в районі фермерських господарства не скористалося державною фінансовою підтримкою і у вигляді часткової компенсації фермерському господарству вартості придбаного ним насіння вітчизняних селекцій. Така компенсація на 1 господарство відповідно Порядків становить 60,0 тис. грн. І, такою компенсацією фермерські господарства мали і мають можливість скористатися також декілька разів  на рік.

  На початок жовтня 2018 р. в Житомирській області лише 2 фермерських господарства скористалися цією фінансовою підтримкою.

  Організація діяльності на сільських територіях сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів  (СОК) є неоціненною і вкрай  необхідною. Поки що із 19-ти сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, які на початок жовтня цього року  є зареєстрованими у Житомирській області, жоден не скористався такою державною фінансовою підтримкою.

  Прикро, але поки що, жодне із фермерських господарств району не скористалося і бюджетною фінансовою субсидією на 1 га с/г угідь, що перебувають у користуванні фермерського господарства. Така фінансова субсидія становить 3 тис. грн. за 1 га але не більше 60 тис. грн. на одне фермерське господарство. На таку фінансову субсидію можуть розраховувати фермерські господарства, які були зареєстровані не раніше 1 січня 2016 року.

  І не лише цією фінансовою підтримкою у вигляді отримання субсидії на 1 га с/г угідь, а й іншою  ще можуть скористатися  фермерські господарства, що  має назву «Бюджетна субсидія на 1 га для членів фермерських господарств»  (крім новостворених у 2018 р.) Розмір такої субсидії на 1-го члена фермерського господарства становить 5,5 прожиткових мінімумів. Тобто 9,6 тис. грн. на 1-го члена фермерського господарства. Максимальний її розмір не може бути не більше  30,0 тис. грн. для одного фермерського господарства.

  Отже, як попередню, так і щойно зазначену субсидію фермерські господарства можуть отримати через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

  В Житомирській області цей фонд представлений Житомирським відділенням Українського державного фонду підтримки фермерських господарств. Головою відділення є Власенко Олексій Миколайович, тел. 0412-47-44-53, 067-91-75-887.

  Окрім щойно зазначених заходів фінансової допомоги з боку державного бюджету  на які безпосередньо могли і ще можуть розраховувати фермерські господарства та обслуговуючі кооперативи, в цьому році існували в держбюджеті і ряд інших заходів фінансової підтримки. Загалом, комплекс таких державних заходів був спрямований на фінансове сприяння всім суб’єктам господарювання, а особливо тим, що забезпечують ведення тваринництва. Враховуючи при цьому і фізичних осіб.

  Відповідно переліку заходів фінансової підтримки які було затверджено постановою КМУ № 107 від 07.02.2018 р. то їх усього шість.

  Розпорядниками бюджетних коштів є структурні підрозділи облдержадміністрацій. В Житомирській області це Департамент агропромислового розвитку та економічної політики, що знаходиться по вул. Мала Бердичівська 25, тел. 47-38-83. www.economy-zt.gov.ua.

  На сьогодні фінансовою підтримкою з розвитку тваринництва в районі скористалося 219 селян отримавши при цьому більше 298,7 тис. грн. такої допомоги. Фінансова допомога була надана за утримання селянами молодняка ВРХ.

  Окрім цього і поки що на здешевлення вартості  отриманих кредитів з державного бюджету було спрямовано всього 67,2 тис. грн..

  Слід відзначити, що із всіх заходів фінансового сприяння суб’єктам АПК з боку Житомирського обласного бюджету господарюючим суб’єктам району, а це лише 10 фізичних осіб, що є власниками своїх особистих селянських господарств, було відшкодовано 70 тис. грн. за придбання ними 10-ти індивідуальних доїльних установок.

  З районного ж бюджету, який за обсягами фінансових надходжень у цьому році зменшився майже на третину, було надано фінансову підтримку одному суб’єкту АПК в сумі 500 тис. грн. за втрати, що він отримав внаслідок дії Африканської чуми свиней.

Управління агропромислового розвитку

Житомирської РДА

Джерело: zhytomyr-rda.gov.ua

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework