Спогади фронтовика-артилериста про визволення Новограда-Волинського від німецьких окупантів

  3 січня минає 75 років з моменту визволення Новограда-Волинського від німецьких військ.

 

  Novograd.city відшукав матеріал десятирічної давнини, у якому фронтовик, котрий брав участь у боях за місто, ділиться своїми спогадами.

kd02011921 2

  Фото – zwiahel.info
  Колишній артилерист 25 танкового корпусу 1702 зенітно-артилерійського полку Іван Нечаєв розповідав:

  – У період бойових дій за визволення міста Новоград-Волинський наш 25 танковий корпус здійснив 40-кілометровий марш. Його передовий загін – 111 танкова бригада – разом з іншими частинами зав’язала 31 грудня бої за місто. Наказом передбачалося несподівано увірватись у с. Чижівка, захопити переправу через Случ, утворити плацдарм на західному березі для забезпечення форсування водної перешкоди головними силами і штурму міста Новоград-Волинський.

  Бойовими діями передового загону танкістів керував капітан Чередніченко. Відступаючи у паніці на західний берег, німці встигли за собою підірвати міст. Це склало певні труднощі. Довелося шукати брід. Міцного льодового покриття річки не було. Та вихід знайшли. Вже о другій годині ночі першого січня 1944 року частина сил з технікою форсувала річку, оволоділа надійно плацдармом на західному березі.kd02011921 3

  Іван Нечаєв
Місто обороняв великий гарнізон гітлерівців у складі чотирьох піхотних і артилерійських полків, близько 50 танків, інших військових формувань. Німці не чекали атаки зі сходу, готувались зустрічати Новий рік. Зав’язалися запеклі бої у районі Наталівки, залізничної станції. Просування до центру міста затримала сильна протитанкова оборона окупантів і велика кількість автоматних підрозділів. У вуличних боях німці чинили шалений опір.
Протягом дня другого січня виділили спеціальні групи автоматників для знищення великої кількості фашистів, які вели вогонь з дахів і вікон житлових будинків, підвалів, перетворених в опорні пункти, одночасно очищали вулиці, проводили танки. Доводилось вживати методи блокування окремих будинків, підвалів. Ворог вперто відстоював кожен будинок. Особливо був укріплений район складів, де проклали багато траншей, дротяних загорож. Танкісти, артилеристи свої дії координували з частинами стрілецьких підрозділів і з’єднань.

  Третього січня війська штурмом оволоділи містом. Гітлерівці не могли примиритися з втратою важливого вузла доріг – сильного опорного пункту. Близько третьої години дня вони за підтримки артилерії, мінометного вогню, тридцяти танків контратакували наші війська з півдня від шепетівської дороги, але зазнали поразки. Ворога зупинили організованою обороною радянських військ. З великими втратами німці відступали.

Фото на головній – zwiahel.info
Джерело: novograd.city

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework