Слюсар, швачка та електрик - найбільш дефіцитні професії на Житомирщині

  У Житомирському обласному центрі зайнятості в січні на одну вакансію претендують в середньому шість безробітних, а всього на обліку стоїть понад 14 тисяч безробітних.

  За даними центру зайнятості, минулого року більше всього вакансій було запропоновано по таких професіях, як підсобний робітник, водій автотранспортних засобів, продавець продовольчих товарів, машиніст (кочегар) котельні, комплектувальник проводів, бухгалтер, кухар, медична сестра, вантажник, швачка, слюсар-ремонтник, тракторист. 

  Що стосується професій, оплата по яких є найвищою на перше грудня минулого року, то перше місце займає головний механік (зарплата 20 тисяч гривень). Далі йдуть головний технолог (15 тисяч), голова районної державної адміністрації (13,4 тисячі), інженер з механізації та автоматизації виробничих процесів (13 тисяч), комплектувальник проводів (12200), торговельний представник і оператор автоматичних і напівавтоматичних верстатів та установок (12 тисяч гривень), мийник-прибиральник рухомого складу (10 тисяч 241 гривня), начальник відділення, начальник цеху, штампувальник, токар-розточувальник, водій тролейбуса (10 тисяч гривень), налагоджувальник устаткування у виробництві харчової продукції (9500), начальник відділу кадрів (9245), машиніст підіймача (9 тисяч), сортувальник-складальник брухту та відходів металу (9 тисяч), тракторист-машиніст (8745), головний інженер (8660), електрозварник на автоматичних та півавтоматичних машинах (8148 грн). 

  Середня зарплата по вакансіях у центрі зайнятості становить 5161 тисячу гривень, тоді як в цілому по області - 7569 гривень, а по Україні - 9161 грн.

  Тепер про найбільш дефіцитні професії. Серед них водій автотранспортних засобів, медична сестра, швачка, офіціант, верстатник деревообробних верстатів, оператор котельні, слюсар-ремонтник, електрогазозварник, бухгалтер, кухар, машиніст (кочегар) котельні, електромонтер, фрезерувальник каменю, лікар, слюсар-сантехнік, водій навантажувача. 

  Слід зазначити, що в Житомирській області 39% безробітних з вищою освітою, які не можуть знайти роботу за своєю спеціальністю. А кваліфіковані робітники просто нарозхват і їх не вистачає. Така ситуація спостерігається по всій країні і є великою проблемою: 70% випускників шкіл йдуть вчитися у вузи і лише 30% вибирають робочі спеціальності, на які сьогодні великий попит. А все тому, що ще з часів Союзу престиж робочих професій був і залишається низьким, а батьки випускників шкіл, як і раніше, готові на будь-які фінансові витрати, аби їхня дитина отримала вищу освіту. І ніхто не думає про те, що з цим дипломом робити надалі. 

Юлія Мельничук, "Эхо"

 Новини Житомира

   

 

Последнее изменение Понедельник, 28/01/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework