Торгівельні мережі Житомира підтримують ідею відмови від пластикових пакетів

  У місті Житомирі планують обмежити використання одноразових пластикових пакетів у супермаркетах та магазинах міста.

 

   Відповідний проект рішення міськради, розроблений фахівцями департаменту економічного розвитку міської ради за ініціативи депутатки міської ради Ірини Ярмоленко.

  Згідно з проектом рішення, торговельним мережам будуть рекомендувати пропонувати покупцям паперові пакети, багаторазові сумки і т. п. замість одноразових пластикових пакетів.

 Саме для обговорення практичних аспектів реалізації такої ініціативи, 29 березня відбулася зустріч представників міської робочої групи із впровадження Європейської енергетичної відзнаки з  житомирськими підприємцями.

  «Екологічна свідомість наших громадян не надто висока. Саме тому ми маємо широко інформувати громадськість про шкідливий вплив пластику і закликати житомирян долучиться до заходів із збереження довкілля.  Для цього людям треба пропонувати альтернативу. У Європі вже на законодавчому рівні забороняють використання поліетилену та пластику, натомість пропонують використовувати паперові пакети чи багаторазові сумки», - пояснює ініціатор розробки проекту рішення  Ірина Ярмоленко

   Заступник міського голови Світлана Ольшанська зауважила, що документ матиме рекомендаційний характер і розроблений з метою стимулювання населення Житомира до використання екологічної тари. За її словами, важливим компонентом впровадження ініціативи є проведення просвітницької роботи серед дітей та молоді щодо негативного впливу пластику на навколишнє середовище.

  «На сьогодні екологічні питання є дуже актуальним для усього Світу. Для громад українських міст воно набуває особливої гостроти через необхідність побудови ефективної системи поводження з твердими побутовими відходами, –  розповідає  директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк. – Пластикові пакети, які є мабуть найбільш небезпечними з відходів, адже не підлягають переробці, а просто накопичуються і забруднюють навколишнє середовище. Тому ідея цього проекту скоротити продукування пластику. Ми хочемо дати людям альтернативу шкідливим пластиковим пакетам і стимулювати їх до використання багаторазових еко - сумок, еко - торбинок. Для цього нам необхідна допомога торгівельних мереж, місцевого бізнесу. Ми хочемо, щоб місцевий соціально відповідальний бізнес долучився до створення цього екологічного продукту (багаторазові еко - сумки, еко - торбинки) і його подальшого поширення».

  Зокрема, для покращення екологічної ситуації та полегшення переходу покупців з пластикових пакетів на еко - торбинки для використання у побутових цілях, у міській раді пропонують підприємцям долучитися до розробки та втілення проекту, у рамках якого фірмові мережі та місцеві виробники матимуть можливість отримати брендовані еко - торбинки для їх подальшої реалізації або поширення через програми лояльності.

  «Вартість таких еко - сумок має бути на рівні собівартості або з мінімальною націнкою, яка повинна покривати витрати на відтворення початкової партії еко - сумок (кількість першої партії планують на рівні 10,0 тисяч одиниць), 10% кожної партії виготовлених еко - сумок планується поширювати безкоштовно через соціальні ініціативи закладів освіти, громадських організацій», – зазначив директор комунальної установи «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради Борис Пахолюк.

  Для виробництва еко - сумок планують залучити місцевих підприємців, в штаті яких працюють соціально вразливі категорії населення.

  Присутні представники торгівельних мереж (ТОВ «Альянс - Маркет», ТОВ «Золотий коровай», ТОВ «Ашан Україна Гіпермаркет», ТОВ «АТБ - маркет») підтримали ідею відмови від пластикових пакетів. Але зазначили про потребу у широкому інформуванні представників бізнесу і населення про шкоду пластикової тари.

Джерело: Житомирська міська рада

 Новини Житомира

    

Последнее изменение Понедельник, 01/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework