«Рік буде яскравим на події не лише для «Житомирводоканалу», а й для міста»

  Останнім часом у ЗМІ з’являються чимало новин, пов’язаних із водоканалом, — як хороших, так і зі скаргами від житомирян. Про те, чим живе нині підприємство, чи слід очікувати підвищення тарифів на воду і що зміниться для абонентів після встановлення загальнобудинкових лічильників — в інтерв’ю з директором КП «Житомирводоканал» міської ради Андрієм Нікітіним.

   — Андрію Миколайовичу, мабуть, спілкуєтеся з колегами, буваєте на подібних підприємствах. На якому рівні серед них знаходиться «Житомирводоканал»?

  — Якщо зробити уявний рейтинг вітчизняних водоканалів, то місце житомирського — посередині. Всі українські підприємства знаходяться на доволі низькому рівні порівняно з подібними європейськими. На жаль, однак це — факт.
Одна з найбільших нинішніх проблем «Житомирводоканалу» — зношеність мереж на 70 — 80%. У 2018 році вдалося замінити майже 6,5 км трубопроводів, а в цьогорічних планах — 9,5 км водомереж великого діаметру за кошти Світового банку та не менше 6 км — власними силами. Хоча це — лише маленька частина від потреб: уся протяжність водомереж — 586 км. Та ще 20 років тому мова про планову заміну старих труб практично не велася. Ми йдемо за принципом: «Краще перекласти нові труби, ніж латати старі». Інакше аварії на водомережах усе б частішали.

  — Лунають скарги через кількаденні відключення водопостачання у всьому місті…

  — Це були вимушені, але планові заходи, пов’язані з проведенням важливих і необхідних робіт, зокрема, із заміни засувок. Усього в місті таких — 17 тисяч, із них чимало — великого діаметру. У 2016 — 2018 роках нам вдалося замінити 330 одиниць запірної арматури, частину — великого діаметру. Роботи в цьому напрямку триватимуть, враховуючи те, що близько 80% засувок — теж зношені. Щоб проводити покрокову заміну трубопроводів, необхідно перекривати воду на певних ділянках.

— «Житомирводоканал» — чи не найбільший споживач електроенергії в місті. Що робиться для посилення його енергоефективності?

  — Підприємство споживає 20% усієї електроенергії міста. Добре знаємо, що, наприклад, потрібно замінювати старе енергоємне обладнання на сучасне. І такі роботи вже проводяться. Нещодавно завершили реконструкцію однієї з насосних станцій згідно з європейськими стандартами. Тепер її енергоефективність — 93%. Загалом найнижчий показник на всіх насосних станціях — 30%.

  На підприємстві всі лампи розжарювання замінено на енергоефективні ще в перші місяці моєї роботи на цій посаді (у 2016 році — Авт.), інвестувавши в цей проект близько 300 тис. грн. Таким чином вдалося зекономити 2,5% енергоспоживання. До того ж, раніше щомісяця витрачали приблизно по 8 тис. грн. на придбання нових ламп розжарювання.

  — Останнім часом поширюються чутки про можливе підвищення вартості електроенергії для водоканалу. Чи слід житомирянам відповідно готуватися до зростання тарифів на воду?

 — Прогнозована дата наступного підвищення тарифів — травень — липень цього року. Орієнтовно — не менше, ніж на 9%. Це, зокрема, пов’язано з підвищенням зарплати працівників. Нинішні тарифи обгрунтовані лише на 86%. На жаль, «Житомирводоканал» — збиткове підприємство, як і більшість подібних в Україні.

  — Однією з причин такої збитковості називають і величезні втрати води. Держава відшкодовує 36% таких втрат, але ж у Житомирі цей відсоток — значно вищий…

  — На сьогодні річні втрати води хоча й дещо зменшилися, але залишаються доволі високими — 53,5%. Очікуємо, що до кінця 2019 року ця цифра становитиме 45% завдяки подальшій заміні трубопроводів і реалізації міської програми зі встановлення загальнобудинкових лічильників. Уже встановлено лічильники у 43% із запланованих 918 будинків. У цьогорічних планах — встановлення ще 300. Є сподівання, що депутати міської ради виділять на це 12 млн. грн.

  За нашими дослідженнями, після встановлення лічильників різко скорочується споживання води. Поки що акцентуємо увагу на багатоповерхівках — у приватному секторі проживає 20% населення міста, хоча й тут активізовано роботу. Якщо у 2016 році у приватних будинках встановили 93 лічильники, то вже торік — 179.

  — Чи не пов’язано це із Законом «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який вступить у силу з 1 травня 2019 року? Чи зміниться щось при нарахуванні плати за воду?

  — Цей Закон — одна з причин, чому рекомендуємо встановлювати лічильники. У будинках, де всі квартири оснащені ними, обсяг «нічийних» кубометрів води (мова йде про різницю між водою, яка надійшла в будинок, і тією, що обрахована квартирними лічильниками, — Авт.) розподілятиметься між усіма мешканцями пропорційно до обсягу споживання. У тих багатоповерхівках, де не всі квартири — з лічильниками, необрахований обсяг води буде розподілятися між тими, хто не встановив такі прилади обліку. Тобто такі споживачі змушені будуть сплачувати за воду згідно з показниками загальнобудинкових лічильників та пропорційно до кількості мешканців (без урахування сумарних витрат води, спожитих користувачами, які передали показники). Ця методика почне діяти після ухвалених урядом правил надання житлово-комунальних послуг. Їх планують затвердити не раніше квітня.

  — Чимало житомирян обуряться таким нововведенням і підвищенню тарифів. Тим більше, що є нарікання на якість води.

  — Я п’ю воду з-під крану. На жаль, вона не дуже смачна і має дещо неприємний запах. За іншими показниками — відповідає всім нормам. На її смак впливає багато факторів: зношеність мереж, швидкість руху води в них, період цвітіння річки тощо.

  — Коли, зрештою, розпочнуться роботи за кошти Світового банку?

  — Вони вже тривають. Підписано 5 контрактів на загальну суму 40 млн. доларів. Два найбільші з них стосуються будівництва нових очисних споруд. Вартість контракту зі словенською компанією, яка будує очисні споруди з постачання питної води, становить 14 млн. дол.; дещо менша вартість будівництва очисних каналізаційних споруд. Обидва об’єкти повинні завершити до кінця 2020 року. Третій «будівельний» контракт стосується згаданих 9,5 км водомереж. Термін — той же, однак роботи планують закінчити раніше.

  Ще два контракти — консалтингові. Один уже завершено. Він стосувався підготовки до проведення тендерів, а також розробки для водоканалу електронної карти мереж, яка дозволить зекономити на заміні трубопроводів. Міські водомережі були розраховані на великі потужності. Колись діяли заводи-«гіганти», для потреб яких були прокладені трубопроводи великого діаметру. Нині ж маємо схему оптимізації мереж. Наприклад, труби діаметром 600 мм будуть замінені на вдвічі менші, адже потреби у воді значно скоротилися.

  Загалом нинішній рік обіцяє бути яскравим на події — і не лише для водоканалу, а й для всього міста. У першу чергу — це початок будівництва основних об’єктів за фінансування Світового банку. Планується, що заміна водомереж розпочнеться навесні, а очисних споруд — улітку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житомиряни заборгувати КП "Житомирводоканал" більше 32 млн грн.

Від Київської Русі до польотів у космос, або захоплююча подорож Житомиром. ФОТО

Як у вересні 1924 року у Житомирі комбінат "Електротрамвод" "народився"

 Наталія Хоменко для zhytomyrschyna.zt.ua

Новини Житомира

Последнее изменение Суббота, 06/04/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework