Житомирянам розповіли, який вміст нітратів у ранніх овочах на місцевих ринках

  Коли бачиш на ринку апетитні і яскраві молоді овочі, хочеться купити нехайно все і відразу: огірочки, молоду капусту, редиску і зелень. Але тут виникає резонне запитання: а як же нітрати? Щоб отримати кваліфіковану відповідь на це запитання, я відвідала оптовий торговельний майданчик Східний в обласному центрі, який в народі називають Малинським.

   Звідси продукція розвозиться по інших ринках Житомира й області, - розповідає exo.net.ua.

  - Цього року ситуація з вмістом нітратів набагато краща, ніж у минулі роки, - розповідає завідуюча лабораторією ветсанекспертизи цього майданчика Тетяна Матвійчук. - Якщо говорити в цілому, то поки що бракується приблизно 10-15% від всієї продукції, що перевіряється, причому перевищення нормативів по нітратах невисокі. Ранні овочі сьогодні активно везуть із Закарпатської, Херсонської, Одеської і Миколаївської областей. Ще раніше почали надходити імпортні овочі з Ізраїлю і Македонії.

  - Наприклад, перевірки редиски частіше за все показують, що вміст нітратів в нормі, хоча трапляються випадки їх перевищення, - продовжує фахівець. - Останнє перевищення було зафіксовано 18 квітня. При нормі 1200 мг нітратів на один кілограм редиски дослідження показувало 1378 мг/кг - це була редиска із Закарпаття. Але ще кілька років тому кількість нітратів була в два рази вище норми та навіть більше. Чи, наприклад, капуста з Херсонської області - при нормі вмісту нітратів 900 мг/кг ми бачимо 979 мг/кг. Трохи більше за норму, але не так критично, як траплялося раніше. 

  - Ось зранку перевіряла огірки-корнішони із Закарпаття, які завжди були з перевищенням нітратів, - розповідає Тетяна Анатоліївна, - а тут при нормі 300 мг/кг для огірків експертиза показала лише 142 мг/кг. Ще раніше до нас привозили довгі огірки із Станишівки, і вміст нітратів там теж не перевищував норму. 

  Щодо імпортної продукції, то вона, як правило, завжди чиста, але цього року трапляється, що показники практично на  верхній межі норми. Та явних перевищень немає.

  - Не знаю, з чим пов'язане те, що нітратів у продукції стало значно менше, ніж раніше, - міркує спеціаліст. - Може тому, що органічні добрива постійно дорожчають і люди почали економити. Але треба пам'ятати, що продукція, яка вирощується на одній площі, може мати різні показники вмісту нітратів залежно від того, як вона росте і як розподіляються добрива. Багато залежить від того, як вноситься мінеральне добриво: за допомогою поливу крапельним шляхом чи розкидається лопатою тощо.

  Тетяна Анатоліївна зауважила, що ніхто не може гарантувати, що й надалі продукція буде такою ж відносно чистою, адже дуже скоро на ринках з'являться молоді кабачки та буряк, які завжди були з перевищенням вмісту нітратів, і тому треба бути дуже обережними. 

  - Щоб купити чисту і якісну продукцію, потрібно вимагати у продавця свіжі результати лабораторних досліджень, - нагадує Тетяна Анатоліївна. - Крім того, слід дотримуватися декількох важливих правил, щоб понизити вміст нітратів, які, нехай і в межах норми, але обов'язково присутні в ранніх овочах і зелені. По-перше, ніколи не використовуйте в їжу 3-4 верхні листи ранньої капусти і обов'язково вирізайте серединку. По-друге, зрізайте з огірка, кабачка та огірка верхню шкірку і відрізайте 1-2 сантиметри біля хвостика, оскільки саме там накопичуються нітрати. 

  Одного дня в лабораторії провели експеримент: взяли огірок без шкірки і окремо - шкірку огірка. І те, й інше перевірили на вміст нітратів, і виявилося, що в шкірці огірка в два рази більше нітратів, ніж в цілому огірку без шкірки! Ще треба пам'ятати, що нітрати непогано забирає вода, тому деякі овочі вимочують, наприклад, кладуть редиску у воду на всю ніч. В результаті вміст нітратів помітно знижується.



Юлія Мельничук

Новини Житомира

Последнее изменение Пятница, 03/05/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework