На Житомирщині норвежці розшукують рідних військовополоненого художника

  Уже третій рік поспіль газета «Житомирщина» на прохання норвезького журналіста Пера Евне долучається до пошуку в’язнів одного з фашистських концтаборів, що в роки Другої світової війни розташовувався біля Полярного кола, у місті Бодо в Норвегії.

   Цей пошук ведуть норвезька професорка Лів Мєльде й шведська кінорежисерка Тамара Сушко. Дослідниці намагаються відшукати й прослідкувати долю 52 дітей, народжених від в’язнів того табору — вихідців із колишнього СРСР. Серед них, за інформацією Пера Евне, були й уродженці Житомирщини, - розповідає zhytomyrschyna.zt.ua.

  "2017 року «Житомирщина» розповіла на своїх сторінках цю історію в нарисі під назвою «Народжені в концтаборі біля Полярного кола». А торік у статті «Художник із концтабору» йшлося про одного з військовополонених на ім’я Дмитро, котрий мав хист до малювання й залишив чимало малюнків із табірного життя. Про цього чоловіка було відомо, що в армію він був призваний у Чуднові.

  Статтю про бранця концтабору художника­-любителя Дмитра тоді ж, у червні 2018­-го, на наше прохання передрукувала й районна газета «Життя Чуднівщини». На жаль, жодного відгуку рідних чи когось, хто б знав чи чув про Дмитра, не надійшло.

  І ось цими днями до нашої редакції надійшов новий лист із Норвегії, в якому Пер Евне повідомив нові дані про ймовірного нашого земляка. Прізвище Дмитра — Кузьмінський, по батькові — Антонович, 1923 року народження. Він перебував у концтаборі в Бодо до 1944 року. Того року він утік із табору й помер у горах. У Чуднові у нього залишалася дружина Кузьмінська Віра Йосипівна. Цілком можливо, що в них були народжені до війни діти, відтак до сьогодні живуть їхні нащадки.

  Дуже хотілося, щоб рідні чи близькі відгукнулися, аби прослідкувати долю родини Дмитра Кузьмінського.

  Варто також сказати, що за сприяння редактора газети «Життя Чуднівщини» Ірини Топихи вдалося знайти племінницю ще одного в’язня того концтабору Кирила Трифоновича Вояшка — Ніну Кирилівну Ліхтанську, яка проживає в селі Кілках цього району. Всю інформацію про дядька і народженого в концтаборі його сина Геннадія (за іншими даними — Григорія) ми передали в Норвегію для подальшого пошуку, який дослідники продовжили в Гатчинському районі Ленінградської області Російської Федерації. Про результати нам обіцяли повідомити.

  Поки що ж у Норвегії дуже сподіваються, що віднайдене прізвище концтабірного художника Дмитра Кузьмінського допоможе встановити його можливих живих нащадків на Житомирщині. Тож чекаємо на листи від усіх небайдужих людей, котрі можуть поділитися якоюсь інформацією з цього приводу". 

Новини Житомира

 
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework