Чому Бердичівський ринок в облозі стихії?

  Прозорі правила, чесна конкуренція, доступні кредити і посильні податки — це основні кити, на яких тримається класичний бізнес. На жаль, українські реалії — інші: наприклад, кредити для підприємців доступними у нас практично ніколи не були, а чесна конкуренція зустрічається хіба що в підручниках та наукових монографіях.

   Мабуть найбільш неконтрольованою в цьому плані сферою сьогодні залишається торгівля. Деякі малі й великі міста вулична стихія торгівлі заполонила настільки, що вони де в чому стали схожими на розлогий смітник. Взяти до прикладу Бердичів. Осередки «дикої торгівлі» тут навіть важко порахувати, хоча в місті офіційно діє декілька, так би мовити, легальних ринків, - пише zhytomyrschyna.zt.ua.

  Найбільший із них — Бердичівський міський кооперативний ринок. Він, як і більшість великих об’єктів споживчої кооперації, швидко модернізується. Зокрема, за два минулих роки тут було споруджено більше 40 нових сучасних кіосків і магазинів для підприємців — з електропостачанням, водозабезпеченням та іншими комунікаціями.

  — Сьогодні на ринку ніхто вже не хоче торгувати в наметах, з лотків або на дерев’яних столах під накриттям, — розповідає директор ПО «Бердичівський міський кооперативний ринок» Микола Адамчук. — У свою чергу, покупці також бажають відвідувати цивілізовані заклади торгівлі, де є світло, яскрава реклама, належна викладка товару і т. п.

  З іншого боку, 1,5­-гектарна площа ринку стає затісною і вже не спроможна вмістити всіх бажаючих тут торгувати. Ми б хотіли трохи розширити свою територію, але влада міста додаткової землі нам не виділяє. Хоча довкола ринку нині «процвітає» стихійна торгівля. Чи не гектари міської землі займають нелегальні торгівці, а міський бюджет не отримує з цього жодної копійки. Складається думка, що це робиться навмисно, щоб ринок не витримав нечесної конкуренції, став банкрутом. Але ми інтенсивно модернізуємо власне ринкове господарство. Лише в промисловому секторі оновили 6 торгових блоків. А згідно з рішенням сесії Житомирської обласної ради від 18 грудня 2018 року, відповідно до

  Програми економічного і соціального розвитку області на 2019 рік, нам було запропоновано зробити повну модернізацію промислової та продовольчої груп торгівлі на ринку. Отож реконструкцію промислових кіосків ми вже зробили, а «продовольчий напрямок» модернізується із деякою затримкою через нестачу обігових коштів.

Осередки нелегальної торгівлі довкола кооперативного ринку.
Осередки нелегальної торгівлі довкола кооперативного ринку.

  Ми також відокремили торгові майданчики відповідно до спеціалізації, тепер маємо м’ясний, молочний та рибний павільйони. Зовсім в іншому місці, на околиці Бердичева, задіяли так званий тваринний ринок. У сфері торгівлі зараз все має працювати цивілізовано і спеціалізовано, — зазначає Микола Васильович.

  І все ж найбільша проблема тут — стихійна, нелегальна торгівля, яка «окупувала» майже все місто. І нібито є влада в місті, є десятки контролюючих органів, а приборкувати цей «розсадник» антисанітарії, видно, ніхто не збирається. Хоча на стихійних майданчиках і взимку, і влітку активно торгують продуктами харчування, в тому числі м’ясними та молочними.

  А хто в Бердичеві буде нести відповідальність у випадку масових отруєнь споживачів? Винних, мабуть, знайти буде дуже важко.

  Отож близько 2000 квадратних метрів території довкола кооперативного ринку займає нелегальна торгівля, а скільки всього в Бердичеві осередків необлікованої торгової стихії, мабуть, достеменно не знає ніхто. Скільки коштів щодня втрачає місцевий бюджет від нелегальної стихійної торгівлі — теж, мабуть, ніхто не рахував.

  Зараз на Бердичівському міському кооперативному ринку задіяно 1290 торгових робочих місць. Це підприємство — найбільший роботодавець міста. Тут уже встановлено: 355 нових торгових кіосків промислової групи, 574 об’єкти так званих малих архітектурних форм; у м’ясному павільйоні організовано 126 торговельних місць, у молочному — 80, у рибному — 20. Значна кількість торгуючих, особливо у літній період, працюють у торгових рядах і наметах. А в сезон, коли дозрівають фрукти і овочі, ринок не може прийняти всіх бажаючих тут торгувати.

  Щороку Бердичівський кооперативний ринок сплачує в бюджети всіх рівнів більше 3 мільйонів гривень податків і зборів, нарощує обсяги наданих послуг. Бухгалтер­економіст Ганна Ващук каже, що зараз на підприємстві працюють 65 штатних працівників, які забезпечують щоденне функціонування ринкового господарства та його цілодобову охорону. Окрім надання в оренду торгових площ, на ринку також запроваджено інші послуги: видача спецодягу та обладнання, зважування великогабаритного товару, санітарна обробка приміщень, прибирання території і т. п.

  Ясна річ, здійснювати модернізацію ринкового господарства на затісній території зовсім непросто, але процес оновлення вже, як кажуть, наближається до фінішу.
— Найближчим часом намічаємо збудувати дев’ятий торговий блок, вісім ми вже збудували, — ділиться планами Микола Адамчук. — У цьому році, зокрема, плануємо ще близько 20 сучасних торговельних кіосків на ринку встановити.

  Але, перебуваючи в облозі ринкової стихії та нечесної конкуренції, дуже важко формувати бюджет, заробляти оборотні кошти, через це процес модернізації дещо уповільнюється, — резюмує директор Бердичівського міського кооперативного ринку.

Володимир Васильчук

Новини Житомира

Последнее изменение Вторник, 14/05/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework