Сльози не через цибулю, як через її вартість

 Цьогорічні ціни на овочі викликали чимало розмов серед покупців. Практично про всю ранню городину вони відгукувалися не інакше, як «золота». Наприклад, про цибулю, вартість якої цьогоріч була чи не найвищою за останні кілька років. То коли ліпше робити запаси цибулі, аби взимку не сумувати, купуючи її в магазинах?

   У середині липня ціни на цибулю на Житньому ринку, що в Житомирі, різнилися. Найнижча — 12,5 грн./кг. Щоправда, продавець зізналася, що саме того дня їхній товар дещо подешевшав. «Ще тиждень — другий тому «відпускала» по 17 грн.», — пояснила жінка. До речі, така цифра все ще залишалася такою ж у кількох ятках. У середньому ж вартість ріпчастої становила 14 грн. Так звана синя цибуля — дорожча на 10 — 15 грн, - пише zhytomyrschyna.zt.ua.

  Цікаво, що в господинь, які привозять городину з присадибних ділянок, ціни теж різнилися. Щоправда, тут міра ваги — у кожного своя, адже «пучечок цибульки» формують на власний розсуд (чи краще сказати — «совість»?). Отож хтось продавав по 10 грн. за пучечок вагою близько 800 грамів, а хтось — і по 20 грн.

  Передусім, поцікавилися у продавців їхніми прогнозами на можливе подорожчання чи здешевлення цибульки. «Робити «закупи» на зиму краще протягом цих двох — трьох тижнів, — почули майже від усіх опитаних. — Дешевшою цибуля вже навряд чи буде, а от дорожчою — так…» Лише одна господиня запевнила нас, що ріпчаста «обов’язково здешевшає, бо цьогоріч — урожай, а минулого року — не вродило». До речі, цікаво було почути від неї, що ціни на свою городину ставитиме залежно від… курсу долара. «Люди сьогодні не дурні, — пояснила вона. — Ціни ростуть на все, та й насіннєва цибуля он скільки коштувала торік, а хто знає, що цієї осені буде». Натомість її колега, яка приїздить на ринок зі своєю городиною вже понад 15 років, запевнила, що ціни таки зростуть. «Наприклад, у мене озима цибуля вродила, а от весняна — не дуже та ще й «підмокла», — пояснила. — Загалом ціни значно зросли: якщо торік у цей період продавала цибулю по 3 — 5 грн. за пучечок, то нині віддаю за «десятку». А як інакше, якщо восени «посівна» коштувала в середньому аж 250 грн. за кілограм?! Ще трішки — і ціни знову «полізуть» вгору». Такої ж думки опитані нами продавці в магазинчиках: «Нижчою ціна вже навряд чи буде, хіба що на ринки завезуть багато «закордонної» цибулі».

  Про можливе здешевлення ріпчастої у середині серпня — на початку вересня (у період масового збирання урожаю) говорила й завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Боднар. Вона зазначила, що, на відміну від попередніх років, цінове зростання у поточному сезоні почалося ще з жовтня минулого року, а вже у квітні нинішнього його темпи становили 2,5 — 3 рази. У цьому, мабуть, пересвідчився кожен покупець, коли навесні бачив цінники у 25 грн. за кілограм цибулі.

  — Пропозиція на ринку цибулі формується переважно за рахунок власного виробництва, — нагадала експерт. — Його обсяг у цей період був на 10% нижчим від показника попереднього року і становив 884 тисячі тонн. Таке скорочення виробництва в Україні відбулося за рахунок зменшення посівних площ та зниження урожайності цибулі. Якщо у 2017 — 2018 маркетинговому році під цю культуру було відведено 54,8 тисячі гектарів, то у нинішньому — 52,5 тисячі. До того ж, знизилася врожайність на 6% — до 167,8 ц/га проти 177,8 ц/га у 2017 — 2018 роках.

  Таким чином обсяг загальної пропозиції зменшився на 8 — 10%, тоді як обсяг внутрішнього попиту, якому не притаманні суттєві коливання, залишився на тому ж рівні — близько 850 — 860 тис. тонн.

  До речі, науковець зауважила і про можливий вплив обсягів експорту­імпорту ріпчастої. Отож, на її думку, оскільки ці обсяги займають лише 1 — 2% від внутрішнього споживання цибулі, вплив кон’юнктури світового ринку є незначним. Водночас, якщо у 2017 році було імпортовано 8 тис. тонн цибулі, у 2018­му — 19 тис., то лише за перші 4 місяці нинішнього — 57 тис. тонн! Основними постачальниками є Азербайджан, Нідерланди, Узбекистан. Триразове зростання обсягів імпорту у 2019 році обумовлене зменшенням пропозиції на внутрішньому ринку.

  — Якщо у 2017 році загальна пропозиція перевищувала загальний попит на цибулю на 10 — 15%, то у 2018­му цей показник становив лише 2 — 5%, що і стало одним із факторів зростання цін на цей продукт на внутрішньому ринку, — зазначила експерт. — Переважна більшість цибулі — близько 85 — 90% — вирощується у домогосподарствах, де здебільшого немає відповідних умов для зберігання продукції протягом року без погіршення її якості. Втрати товару через це спричинили зменшення загальної пропозиції на ринку, що теж обумовило зростання цін.

  Та очевидно, що багато хто нині замислюється про запаси на зиму: під час нашого спілкування з продавцями кілька разів чула, що покупці вже цікавляться «цибулею в сітках»ю

Наталія Хоменко

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 29/07/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework