Квітуча Голландія під Житомиром

  В Україні професійних розсадників зі стабільними об’ємами – 25-30, а за кордоном їх тисячі.

    Про це повідомляє www.ukrinform.ua.

  Нідерландський підприємець 17 років тому облаштував на зарослих бур’янами землях під Житомиром розсадник декоративних рослин, які нині продає не тільки в Україні, а й у Європейському Союзі.

  Про досвід ведення іноземцями бізнесу в Україні представники об’єднаних територіальних громад Житомирщини та журналісти дізналися під час екотуру «Як перетворити відходи на доходи?», який влаштувала неурядова організація «Сучасний формат».

2

  Розсадник «Корнеліс» у селі Двірець привертає увагу подорожніх, що їдуть дорогою від Житомира до Бердичева, двома ретро-автомобілями, на даху яких ростуть дерева. Утім, досі не всі знають, що цей успішний бізнес-проєкт втілив у життя підприємець із Голландії Кейс Ван Аалст у 2002 році, а згодом сюди переїхав і його компаньйон Арно Кортлевен. За той час із кількох соток плантація з декоративними рослинами розширилася до майже 30 гектарів.

3

  Приклад цього квітучого острівця ламає стереотип про те, що українцям треба масово виїжджати на роботу за кордон, бо вдома неможливо себе реалізувати. Натомість Кейс та Арно залишили свою батьківщину і працюють в Україні, яку вже не збираються покидати. Свою ідею вони втілювали ще тоді, коли влада не обіцяла інвесторам сприяння, спрощення дозвільних процедур і не укладала з ними жодних меморандумів.

4

МАЙЖЕ 200 ВИДІВ РОСЛИН НА 30 ГЕКТАРАХ

Екскурсію розсадником провів його комерційний директор Арно Кортлевен, який і розповів, з чого все починалося.

5

  «Кейс понад 20 років мав свій розсадник у Голландії і постійно прагнув шукати щось нове. Він їздив у Румунію як волонтер із організацією, що постачала гуманітарну допомогу. Там побачив, що така допомога не вирішує проблем, адже важливо, аби людина могла працювати на себе, заробляючи гроші. Згодом у Кейса в Голландії з’явився працівник із Житомира. Так Кейс приїхав сюди і вирішив тут залишитися. Раніше навколо росли бур’яни, стояли недобудови, а мій компаньйон придбав будинок, взяв землю в оренду і взявся наводити лад. Практично в Україні з 2002 року він розпочав усе з нуля. Потім я також сюди переїхав. У той час нам ніхто не допомагав, як і зараз. Спочатку було дуже непросто, але ми наполегливо працювали. Головне, аби нам не заважали», – каже Кортлевен.

6

  Наразі площа «Корнеліса» сягає близько 30 гектарів. Там вирощують до 200 видів декоративних рослин, серед яких – багаторічні листяні, хвойні, плодові дерева й кущі, а також троянди. У розсаднику офіційно працевлаштовані близько 40 людей, завдяки чому місцевий бюджет отримує надходження.

7

  За словами екскурсовода, від деяких видів насаджень довелося відмовитися, адже їм не підходить місцевий клімат. Якщо на сонце, вітер, дощ вплинути неможливо, то з ґрунтом проблем немає, адже його можна підживлювати і зволожувати, аби забезпечити рослинам комфортні умови.

8

  Розсадник починався зі спіреї та ще кількох видів рослин, а потім додали тую, ялівець, хвойні. Наразі найпопулярніші серед покупців у «Корнелісі» – це самшит і спірея (її там вирощують до 25 сортів).

9

  Візитівкою плантації є торговельний майданчик, від асортименту якого – очі розбігаються. Тут кожен клієнт може вибрати собі в горщику рослину та заглянути в теплицю, де навіть улітку доглядають за розсадою. До слова, щосезону на полі з декоративними рослинами 15 разів проводять просапування та культивацію.

10

  «Інколи клієнти невдоволені ціною, дехто вважає її зависокою. Утім, ви отримуєте рослину, яку вирощували впродовж 3-4 років. Тобто, весь цей час за нею доглядали, у що так само вкладали кошти. Ми пояснюємо, що інвестувавши один раз, ви матимете гарну перспективу в майбутньому. Оберіть правильне місце для рослини, забезпечте їй мінімальний догляд – і краса гарантована», – акцентує комерційний директор.

11

ТРОЯНДИ З-ПІД ЖИТОМИРА ЕКСПОРТУЮТЬ У ГОЛЛАНДІЮ ТА ПОЛЬЩУ

Спочатку посадковий матеріал для розсадника власники імпортували з Голландії, а з часом шляхом живцювання своїх рослин розширили плантації й знизили залежність від закордонних поставок.

12

  Натомість близько 5 років «Корнеліс» експортує троянди до Голландії та Польщі. Практично, це напівфабрикат майбутньої рослини, тобто пагінець без листя та коріння, який за кордоном прививають і вкорінюють. Крім того, незначну частину європейських продажів займають верба і спірея.

13

  «В Україні ще потрібно самостійно розвивати ринок, – каже співрозмовник. – Ми орієнтуємося на пошук людей, яким треба озеленення, але вони самі ще цього не усвідомили і тих, хто цього хоче, але не знає, з чого почати. В Україні професійних розсадників зі стабільними об’ємами – 25-30, а за кордоном їх тисячі. У нас велика держава, в якій 30 років майже нічого не робили, а тепер є багато перспектив».

  Пан Арно наголошує, що мода на озеленення – це не тільки красиво. Декоративні кущі та дерева, якими прикрашають міста, передовсім дбають про безпечне довкілля, адже очищають повітря і дають затінок, у якому можна сховатися від палючого сонця.

  Підприємці кажуть, що зараз орієнтуються здебільшого на озеленення міст і розширили базу клієнтів завдяки ОСББ та житлово-комунальним підприємствам. При потребі, можуть запропонувати замовнику ескіз території, де висаджуватимуть кущі й дерева.

  Площу розсадника поки що не збираються розширювати, бо немає для цього необхідності. Відтак, будуть вдосконалювати нинішні плантації.

  Після екскурсії цікавлюся в Арно Кортлевена, чи має він намір повернутися додому в Голландію: «Мій дім тут, де в мене п’ятеро дітей. Розумієте, я вже не дивлюся збоку на цю країну, бо сам є частиною України. Вона дружня і я комфортно себе в ній почуваю. Хоча, з приводу комфорту – це як для кого, бо може, хтось шукає тут щось інше».

  До речі, Арно спілкується російською, а його діти розмовляють українською. При цьому їм напрочуд легко вдавалося порозумітися, допоки тата засипали питаннями, а малеча мала свої термінові до нього справи.

  Співпрацю з розсадником вже налагодила Червоненська ОТГ. Під час фестивалю «Червоне ЕкоФест», який проходив там наприкінці червня, «Корнеліс» подбав про оформлення рослинами фотозони біля палацу Терещенків. Тепер громада займається озелененням, і в цьому їй допомагатимуть фахівці розсадника.

  Представники інших об’єднаних громад під час екотуру також зацікавилися естетичним благоустроєм своїх населених пунктів, адже у чистих від сміття містечках і селах має бути ще й красиво та комфортно.

14

Ірина Чириця, Житомир–Двірець
Фото автора

Новини Житомира

 

      

Последнее изменение Вторник, 13/08/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework