Активісти проаналізували передвиборчі обіцянки Сергія Сухомлина: Чи реалізував Житомирський міський голова свою програму?

  Пройшло чотири роки з часу, коли міським головою житомиряни обрали Сергія Сухомлина. До кінця каденції залишився один рік і прийшов час підбивати підсумки його роботи та визначатися, чи таким як сьогодні ми хотіли бачити Житомир чотири роки тому.
 
 Цього разу «Антикорупційний рух Житомирщини» проаналізує лише ті обіцянки, які Сергій Сухомлин давав як кандидат на посаду міського голови. Це саме ті речі, через які житомиряни йому повірили. Усі вони були викладені на його особистому сайті sukhomlyn.com.ua. Наразі сайт видалений.

 Програма кандидата на посаду міського голови була поділена на розділи: теплий, здоровий, безпечний, комфортний, красивий, розумний, заможний Житомир. За таким принципом ми і проаналізуємо діяльність Сергія Сухомлина, а ви робіть висновки чи не обернулися солодці обіцянки гірким розчаруванням.

  Теплий
  Спеціальна міська програма утеплення багатоповерхових будинків і пільгові умови для ОСББ на утеплення будинків. В Україні діє Державна цільова програма з енергозбереження. Працює вона таким чином: ОСББ може взяти кредит на утеплення  будинку, придбання обладнання чи матеріалів, а держава повертає їм частину від суми цього кредиту (для ОСББ це 40% компенсації від вартості). Частину коштів також може відшкодовувати місто. За інформацією міської ради, на кінець 2018 року було взято 78 таких кредитів. Втім, як ми бачимо по занедбаним міським фасадам, більшість таких кредитів все ж стосуються заміни дверей та вікон.
  
  Встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП) та теплових лічильників за рахунок міста. Багатоквартирні будинки не будуть переплачувати за непотрібне тепло. За чотири роки міській владі вдалося встановити 59 ІТП, при цьому багатоповерхових будинків у Житомирі 952. Реалізація проекту відбувається на грантові та кредитні кошти міжнародних організацій, частково – з міського бюджету. Щодо теплових лічильників, то тут ситуація краща. За чотири роки їх було встановлено близько 75% від загальної потреби. Наразі проект призупинений через відсутність фінансування.
 
  Комплексне утеплення шкіл, дитячих садків та медичних закладів. «Антикорупційний рух Житомирщини» проводив декілька розслідувань щодо утеплення шкіл та дитячих садочків міста за грантові та кредитні кошти SECO та NEFCO протягом останніх декількох років. За нашими матеріалами відкривалися кримінальні провадження, розслідування тривають і досі. Основні зауваження стосувалися якості виконання робіт. Матеріали для утеплення використовувалися не завжди ті, які були зазначені в документах (нижчої якості), в деяких випадках зберігалися вони під снігом і дощем. Міська влада на такі факти реагувала не дуже охоче, з підрядниками угоди не розривали. Вважати, що утеплення якісне і освітні заклади будуть заощаджувати кошти на опаленні – не варто. Про це вже зараз говорять керівники шкіл та дитячих садочків, деякі навіть показують грибок на стінах закладів. Тому тут обіцянка мера виконана формально.
Сергій Сухомлин, його радник Олександр Черняхович та секретар міської ради Наталія Чиж
 
  Запровадження системи контролю споживання енергоресурсів. Встановлення дистанційного енергомоніторингу зменшить втрати ресурсів на 7-12%. На наш інформаційний запит мерія повідомила, що наразі немає можливості підрахувати кількість ресурсів, які вдалося заощадити. Зазначимо, що на дистанційний енергомоніторинг витрачаються кошти з бюджету.
 
  Модернізація систем теплопостачання. Процес з модернізації систем йде, і влада збирається його продовжувати. Обіцянку виконав.
 
  Здоровий
  Проект «Невідкладна допомога» - переоснащення приймальних відділень лікарень міста повним комплектом діагностичної апаратури. У 2016 роців дитячій лікарні та лікарні №2 проведені ремонти приймальних відділень, а також придбано сучасне діагностичне та лабораторне обладнання. Зазначимо, що наразі місцевими правоохоронцями ведеться розслідування щодо закупівлі медичного обладнання у житомирські лікарні, ексначальницю управління охорони здоров’я Марію Місюрову, яка зараз є заступником міського голови судитимуть за зловживання під час закупівлі медичного устаткування.
 
  Реконструкція стадіону «Спартак». Цим проєктом міський голова відверто пишається. Тендер на виконання робіт був проведений у листопаді 2017 року, а здати об’єкт в експлуатацію вдалося лише в серпні 2019 року. Окрім того, що підрядник ПРБФ «Комунальник» значно вибився з плану виконання робіт, ціна реконструкції з 21,8 мільйона гривень зросла до 61,7 мільйона гривень. Зростання ціни Сергій Сухомлин пояснював недосконалістю проєкту реконструкції, який, до речі, бюджету обійшовся у 1,2 мільйони гривень (виготовлення проєкту і його коригування). За нашою інформацією, на стадіоні «Спартак» не зможуть проводити матчі І ліги через якість покриття на полі. Разом з тим є впевненість, що пройде ще трошки часу і реконструкцією обов’язково займуться правоохоронні органи.
 
  Будівництво станції водних видів спорту. Тендер на виконання робіт був проведений у 2016 році. Підрядник ТОВ «Укрспецмонтаж Інвест» розпочав підготовчі роботи, взяв аванс 630 тисяч гривень і зупинив роботи. «Антикорупційний рух Житомирщини» проводив розслідування стосовно цього будівництва. Закінчилася історія втручанням прокуратури, судами та вимогою у підприємства повернути бюджетні кошти. Гроші, за нашою інформацією, поки ще ніхто не повернув. Тим часом ділянка під станцію водних видів спорту поросла чагарниками, а поряд з’явилося декілька житлових комплексів. Обіцянку міський голова не виконав. Зараз у мера нова цяцька – палац спорту за 280 мільйонів гривень у центральному парку. Громадські туалети там, зазначимо, не ремонтувалися з 80-х років.

  Створення парку сімейного відпочинку та активних видів спорту через розширення парку ім. Ю.Гагаріна за пішохідний міст. Робота у цьому напрямку навіть не починалася. Обіцянку не виконано.

   Створення міського хоспісу. Розвиненість громади міста вимірюється її милосердям. Міська влада лише виготовила проект та визначила під нього місце – біля кладовища на Смолянці. Місце лячне і однозначно не передбачене для будівництва хоспісу. Обіцянку не виконано.
 
  Безпечний
  Створення розгалуженої мережі комунального відео нагляду, запровадження програми безпеки у школах та дитячих садочках. Програму «Безпечне місто» почали розробляти та втілювати ще тоді, коли Сергій Сухомлин перебував на посаді першого заступника міського голови. Проєкт запрацював, а на початку 2018 року розпочалися проблеми. Міська влада заборгувала підприємству, яке супроводжує програму, кошти. «Безпечне місто» було відключене, підприємство почали звинувачувати у передачі доступу стороннім особам, навіть проводилися обшуки та вилучалися сервери. Далі супроводження системи передали іншому приватному підприємству.
 
  Відновлення освітлення у дворах будинків, школах та дитячих садочках. За чотири року комунальні служби замінили більше 14 тисяч світлодіодних ламп по всьому місту. Обіцянку виконано.
 
  Модернізація світлофорів та облаштування безпечних пішохідних переходів біля шкіл, садочків міста та медичних закладів. У 2019 році на 18 світлофорних об’єктів було витрачено 12,4 мільйони гривень. У міській раді зазначали, що це сучасні об’єкти та додавали, що після їх встановлення у місті запрацює «зелена хвиля». Поки хвилі немає, хоч і обіцяють найближчим часом, а самі світлофори інколи «глючать», надто швидко перемикаючись. Похизуватися безпечними пішохідними переходами біля шкіл, садочків та медичних закладів, міська влада поки що не може. За чотири роки ситуація кардинально не змінилася, обіцянку не виконано.

  Комфортний
  Впровадження нової транспортної концепції міста. А ось у цьому напрямку не виконано рівним рахунком нічого. «Антикорупційний рух Житомирщини» неодноразово надсилав запити на ім’я міського голови щодо транспортної концепції, але щоразу ми отримували відписки щось на кшталт «ця інформація не створена і не задокументована». Рух по місту загалом організований таким чином, як і раніше, Житомир все ще не має нової маршрутної мережі громадського транспорту, якість роботи приватних перевізників не контролюється належним чином, як, власне, і кількість транспорту, які вони випускають на лінію через що КП ЖТТУ зазначає значні збитки, а дороги переповнені. Обіцяний результат від концепції – перехід на сучасні на зручні низькопольні автобуси (придбали 17 штук, які є дуже збитковими) передбачуваний і зрозумілий графік руху, гарантована наявність транспорту після 21-00, швидкість пересування містом – Житомир так не отримав. Обіцянку не виконано.
 
  Введення єдиного електронного квитка на проїзд у комунальному та приватному громадському транспорті.В результаті – пенсіонери матимуть змогу їздити безкоштовно. Валідатори міська хоч і придбала, однак якість їх залишає бажати кращого. Їх закупівлю наразі розслідують правоохоронні органи. Єдиний квиток так і не запрацював, приватні перевізники валідаторами не користуються, хоча на них витратили 2 мільйони гривень. Реформа не вдалася, обіцянку міський голова не виконав
 
  Створення двох тролейбусних маршрутів на вул. Малікова та в Глибочицю.  Станом на листопад 2019 року на Малікова функціонують  тролейбусні маршрути. Лінія на Глибочицю не збудована, проект не виготовлявся. Обіцянку виконано частково.
 
  Програма реконструкції тротуарів у Житомирі. Асфальт був замінений на плитку частково на вулицях Київській, Театральній та Великій Бердичівській. Підрядна організація ТОВ «Ві.Ай.Пі» виграла тендер у 2016 році, обіцяла працювати навіть вночі, а по факту житомиряни отримали чотирирічну епопею з розкопаними вулицями та брудом. Закінчив роботи весною 2019 року вже інший підрядник.  
 
  Збільшення фінансування на благоустрій, ремонт дворів та прибудинкових територій. Вже перебуваючи на посаді міський голова пообіцяв, що благоустрій міста буде здійснюватися від центру до спальних районів. Що ж, чекаємо.
 
  Запровадження системи одностороннього руху із мережею велосипедних доріжок. За 4 роки було організовано рух велосипедної доріжки на вулиці Небесної Сотні довжиною в 100 метрів, яка з’являється нізвідки і обривається на перехресті. Зараз там паркують авто. Друга спроба організувати велодоріжку після ремонту дорожнього покриття на вулиці Велика Бердичівська закінчилася штрафом начальнику управління капітального будівництва В’ячеслава Глазунова, який як посадова особа відповідав за її нанесення. Дорожня розмітка на цій вулиці небезпечна через те, що дуже вузька. Велосипедисти користуються нею не дуже охоче, бо це небезпечно. Обіцянку не виконано.
 
  Доступне місто для людей з особливими потребами. На вулицях Житомира не так часто можна зустріти людей з особливими потребами, на відміну від міст Європи. Але це не тому, що у нас всі здорові. Питання доступності міста для людей з особливими потребами міська влада намагається вирішити, але поки що відчутних результатів немає. У міста є 6 низкопідлогових тролейбуси та 17 комунальних автобуси з пандусами. Приватні перевізники зобов’язані мати хоча б одну машину з пандусом на маршруті, однак не завжди водії охоче ними користуються. Що стосується тротуарів, то враховуючи якість покриття, ними важко пересуватися усім. Доріжки у центрі, які нещодавно відремонтували, мають зручні з’їзди на пішохідні переходи. Обіцянка виконана частково.
 
  Красивий
  Відновлення та впорядкування обличчя міста за рахунок затвердження його архітектурної концепції. Концепцію почали розробляти задовго до обрання Сергія Сухомлина міським головою, а от прийняли її наприкінці 2016 року. Документ мав на меті впорядкувати фасади будівель та рекламу.Чи то про концепцію забули чи вона не має ваги, однак з рекламних вивісок лото, аптек і магазинів одягу у Житомирі видно, що її ніхто не дотримується. Обіцянку не виконано.
 
  Облаштування нових скверів та парків у кожному мікрорайоні міста. Наразі нові сквери побудовані на вулиці Лятошинського та Перемоги. Здійснюється реконструкція на Крошні та Польовій.
 
  Заборона розміщення зовнішньої реклами в центральній частині міста. Влада намагається боротися з незаконною рекламою загалом, але результати, як і з архітектурною концепцією. Обіцянку не виконано.
 
  Реконструкція вулиці Михайлівської. Реконструкцію завершили, вулиця Михайлівська стала справді пішохідною. Обіцянку виконано.
 
   Розумний
  Створення молодіжного арт-центру на базі кінотеатру «Жовтень». Обіцянку не виконано.
 
  Відкриття в Житомирі «Українського дому» на вулиці Великій Бердичівській, 61. «Український дім» у Житомирі став пам’ятником корупції. За державні прапори з бюджету переплатили втричі, за портрети видатних діячів – в шість разів, повідомляють житомирські журналісти. Одну тільки ляльку-мотанку придбали за сотні тисяч.
 
  Створення центрів «третьої освіти» для пенсіонерів та людей похилого віку. В 2016 році  відкрили два таких центри (комп'ютерні курси) при бібліотеках на вулицях Партизанській і Добровольчих батальйонів. Обіцянка виконана.
 
  Підвищення рівня знань іноземних мов серед школярів за рахунок лінгафонних центрів. Такий кабінет з’явився у відремонтованій гімназії №3.
 
  Заможний
Створення 3000 робочих місць за рахунок будівництва міського індустріального парку. Обіцянку не виконано.
 
  Розвиток Житомира як центру промислової переробки сільськогосподарської продукції. Обіцянку не виконано.
 
  Сприяння розвитку малого та середнього бізнесу через відкритість та прозорість тендерів і конкурсів. Важко вважати цю обіцянку виконаною, враховуючи те, що більшість тендерів дістаються одним і тим самим підприємствам, зокрема у сфері будівництва чи надання певних послуг. Не виконано.
 
  Розвиток інфраструктури міста за рахунок міжнародних грантів та фінансових програм. Загалом кредитні та грантові програми залучалися у Житомир ще за часів каденції Володимира Дебоя. Тому утеплення закладів освіти та медицини, модернізація систем теплопостачання – це все ж більша заслуга минулої влади, аніж Сергія Сухомлина.
 
  Будівництво електростанції для комунальних підприємств міста. Обіцянку не виконано.
 
  Зменшення рахунків на тепло і воду за рахунок модернізації водоканалу і теплокомуненерго. Модернізація частково проводиться, а от зменшення рахунків житомиряни ще не побачили, лише збільшення.
 
  Були у мера цікаві обіцянки вже після виборів. Найяскравіші – це будівництво аеропорту, житомирського «Буковелю», а також сміттєпереробного заводу. Проєкти масштабні, навіть космічні,однак вони так і залишилися обіцянками.
 
  У листопаді 2019 року міський голова Сергій Сухомлин повідомив, що як зробить 70% обіцяного, то піде на другий і останній строк. За даними аналітичного порталу «Слово і діло» він виконав 28% обіцяного, включаючи і ті речі, які були анонсовані вже під час каденції. Чи встигне закінчити усі проекти за рік? Побачимо.
 
  А поки ми радимо міському голові Сергію Сухомлину, хоча б перестати обіцяти, адже поки що виходить, як в українському прислів’ї: обіцяв золоті гори, а дав в’язку яєць і решето води.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 11/12/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework