Битва за профспілку. Що насправді відбувається в КП ЖТТУ?

  У березні 2020 року Інсайдер Житомира писав, що Первинна профспілкова організація Вільної профспілки залізничників України КП “Житомирське трамвайно-тролейбусне управління” м. Житомира вимагає у міського голови Сергія Сухомлина розірвати договір з їх начальником — Андрієм Нечуйвітром.

  В той же день були проведені збори профспілкової організації і переобрано голову профспілки. Журналісти Інсайдера Житомира поспілкувалися з керівниками профспілкової організації ВПЗУ КП ЖТТУ, щоб з'ясувати чому так сталося, яка причина вимог звільнити керівника ТТУ і що насправді відбувається на підприємстві – передає insider.zt.ua.

  Малик Володимир Георгійович. Голова профспілкової організації міста Житомира з лютого 2020 року.

  - У березні профспілкою було подано Вимогу про звільнення начальника управління. Чому?

  В лютому місяці було підписано новий колективний договір на підприємстві. На жаль, нашу профспілкову організацію фактично було усунено від процесу підготовки і підписання цього договору. Хоча починаючи, здається, з 2012 року, наша профспілкова організація була стороною цього договору.

  На жаль, підписаний колективний договір в багатьох позиціях не відповідає підписаній галузевій угоді від 28.08.2019р. Наприклад: галузева угода передбачає надбавку за безперервний стаж роботи понад 3 роки -7%; понад 5 років -10%; понад 10 років -15%; понад 15 років -20%; понад 25 років -25%, а наш колективний договір такого не передбачає.

  Галузева угода передбачає доплату за використання в роботі миючих і дезінфікуючих засобів -12%, а колективний договір - ні. Наприклад, співвідношення мінімальної тарифної ставки, галузева угода передбачає вилку для кондуктора 1,9-2,5, для робітників 1,8-2,0, а колективний договір тільки мінімальне значення.

  Але для начальства все навпаки. Галузева угода передбачає конкретну цифру, наприклад для головного інженера 5,4, а в колективному договорі уже вилка 5,4-6,63, для заступника начальника в галузевій угоді 5,1, а в колективному договорі вилка 5,1-6,62. Тобто, як ви бачите, до колективного договору є багато запитань, але керівництво підприємства не хоче давати відповіді на ці питання, саме тому і було прийнято рішення подати вимогу на звільнення керівника.

  - Ваші опоненти кажуть, що члени профспілки вас не обирали. Як ви стали головою профспілки?

  Я був членом Вільної профспілки, ще перший раз як прийшов працювати на підприємство в 2014, потім коли повернувся в 2018, знову став членом Вільної профспілки. Вільну профспілку на нашому підприємстві з часу її заснування в 2010 році, очолював Невмержицький Сергій Арсентійович. Влітку 2019 він захворів і з цього часу просив когось з членів профспілки її очолити, але ніхто не хотів. В січні 2020 року він звернувся до мене з проханням очолити профспілку, бо в іншому випадку її ліквідували б. Я запропонував йому провести збори і якщо люди мене оберуть, то я очолю профспілку. Я сам був свідком скільки разів він дзвонив членам профспілки з проханням прийти на збори. Тоді відповідно до вимог статуту Вільної профспілки було вирішено провести звітно-виборну конференцію, що і було зроблено 06.02.2020 де мене і було обрану головою профспілкової організації. До речі, на цій конференції був присутній голова Вільної профспілки залізничників України Володимир Козельський.

  Невмержицький Сергій Арсентійович. Голова профспілкової організації ВПЗУ КП «ЖТТУ» міста Житомира 2010-2020 роки.

  - Сергій Арсентійович, розкажіть, чому Ви пішли з посади голови профспілкової організації.

  - Я влітку захворів. Перенервував після того, як 26 липня заступник мера Ткачук прийшов на підприємство з документами від держреєстратора, що підприємство переоформили на іншу особу, забрали право підпису у тодішнього керівника Демчика (Євгеній Демчик, керівник КП ЖТТУ з вересня 2018 року по серпень 2019 року - ред). Ви пам'ятаєте ситуацію на “Житомирських ласощах”?

  - Так.

  - Це було схоже так само на рейдерське захоплення. Я люблю ТТУ і колектив, я багато вклав в нього свого часу і сил. Тому прийняв цей скандал близько до серця. Я хворів, і запропонував іншим членам профспілки обрати нового голову замість мене, але ніхто не хотів. Я думаю, що просто люди боялися, бо керівництво тиснуло. Багато кому говорили, що звільнять, якщо прийдуть на збори, бо знали, що обирають нового голову. Їм ніколи не подобалося, що ми робимо, вільну профспілку хотіли знищити, чи зробити “ручну”, як іншу профспілку ТТУ. Я називаю її совдепівською.

  - Що такого робила вільна профспілка, щоб у керівництва виникло таке бажання?

  - Ми захищали людей. Наша профспілка була першою в місті, яка виграла суд щодо незаконного звільнення працівника. Це було в 2012 році, коли нам по 5 місяців не платили зарплату. Ми вийшли на страйк, а одна з кондукторів дала коментар журналістам і показала свої черевики з дірками в яких вона ходить по салону. Керівництво це розізлило. Формально вони звільнили її начебто за 1,5 гривні лишків в касі за день. Але колектив знав правду. Ми судилися, їй потім повернули 18 тисяч зарплати. Ще з тих часів був “зуб” на вільну профспілку.

  Через здоров'я я не можу зараз займатися справами профспілки. Я просив обрати нового голову. Після Нового року я підійшов до Володимира Малика (заступник начальника ТТУ — ред.) і попросив стати головою замість мене. Не одразу, але він погодився. Ми збирали людей декілька разів, але я знаю, що вони бояться керівника, бояться за своє місце. Але були ті, що прийшли на збори і обрали Малика головою.

  - Наскільки нам відомо, він вже її не очолює. Чому саме зараз почалась така боротьба за керівництво профспілкою?

  Його звільнили з підприємства незаконно. Керівник не мав права цього робити. Просто Малик знав про нюанси в колективному договорі, колективу розповів про те, чого люди раніше не знали, про надбавки до зарплати, які мали бути, але їх не виплачували. Він так шороху наробив, тому і звільнили.

  Я розумію, що члени нашої профспілки підневільні люди. Тиждень тому керівник їх зібрав, і це вважалося як збори, і там обрали нового голову Жанну Гуменюк. Я їй раніше пропонував очолити профспілку, але вона відмовлялася. Може зараз якусь посаду пообіцяли, не знаю.

  Гуменюк Жанна Борисівна. На зборах, що пройшли 25.03.2020 була обрана головою вільної профспілки.

  - Хто був ініціатором проведення зборів і переобрання голови профспілки.

  - Члени профспілки. Вони були незадоволені, що без них обрали Малика на голову. Зібрали підписи, потім провели збори.

  - За словами Сергія Невмержицького, він пропонував вам раніше очолити вільну профспілку, але ви не погодилися. Чому погодилися зараз?

  - Він запропонував, я кажу давайте мужчину оберемо. Був Володимир Павловський, я була секретарем. Він попросив підтримати мене, я сказала “хорошо”. Але люди вибрали мене.

  - Це в перший раз чи в другий?

  Мене до цього ніхто не просив.

  - Що на Вашу думку Володимир Малик як голова профспілки зробив неправильно.

  - Ніхто не знав, коли його поставили головою профспілки, ніхто з членів профспілки, нікого не повідомили, я не знаю хто був на тих зборах. Чи він сам себе назначив, не знаю.

  - Збори, де вас обрали були проведені 25 березня, коли було запроваджено загальноукраїнський карантин. Як ви збиралися, якщо це заборонено?

  Збори були у трьох кабінетах, не було більше 10 чоловік в кожному. Всього чоловік 20 прийшло, поділили. Було опитування, у нас є всі документи.

  Козельський Володимир Володимирович, голова Вільної профспілки залізничників України.

  - Ви чули щось про ситуацію в профспілковій організації Вільної профспілки КП ЖТТУ?

  - Так. Я чітко бачу, що в питання профспілки втручається адміністрація підприємства.

  Під одну “копірку” в людей написані заяви ідентичні, що нібито вони не були на зборах, коли обирали на голову Володимира Малика.

  - Поясніть, хто наразі є головою Вільної профспілки на підприємстві.

  - Відповідно до документів, до виписки з єдиного державного реєстру головою Вільної профспілки у КП ЖТТУ є Володимир Малик. Його обрали на звітно-виборчій конференції, там були присутні наші представники.

  - Його звільнили з підприємства.

  - Його звільнили з посади заступника начальника підприємства, а посада голови профспілки — виборна. Я так розумію, що там є протистояння на підприємстві. Керівник підприємства (Андрій Нечуйвітер — ред.) не хоче, щоб Малик був головою профспілки. Я взагалі вважаю, що адміністрація не має втручатися в профспілкову діяльність, вони самі повинні визначатися. Але я так зрозумів, що адміністрація знаходить людей, застосовуючи адміністративний тиск, хоче показати, що Малик не голова профспілки. Хоча адміністрація має займатися своєю роботою.

  - Як буде працювати профспілка, якщо за документами голова один, але фактично вже обрали нового голову.

  У Малика виписка з реєстру, печатка, банк на ньому, усе, як там може інша людина керувати? Тим більше, ми не знаємо, як ці збори проходили (другі збори, де головою обрали Жанну Гуменюк — ред.). Наскільки мені відомо, збори інсценувала адміністрація. Мені дзвонили люди, казали, що адміністрація розвісила об'яви, що проводяться збори. Є Закон України “Про профспілки”ст. 12, яка говорить, що в діяльність профспілки немає втручатися адміністрація.

  Я пам'ятаю, як Сергій Невмержицький створював цю профспілку, він заслужена людина, скільки йому було погроз, він все витримав.

  Я вважаю, що люди які зараз це роблять з профспілкою просто зацікавлені чи їх адміністрація зацікавила. Чому так не знаю. Може комусь Малик насолив.

  Я взагалі перший раз з таким стикаюся. Ми надішлемо лист стосовно ситуації на підприємство. Будуть також виїжджати наші представники (Вільної профспілки залізничників України, членом якої є первинна профспілкова організація КП ЖТТУ — ред.) і розбиратися на місці.

  Що буде далі — покаже час. А от яким чином керуватиме новий голова Вільної профспілки Жанна Гуменюк без офіційної реєстрації — питання залишається відкритим.

kk020420176 2

Новини Житомира

  

Последнее изменение Четверг, 02/04/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework