У Житомирі з’явилася смарт-теплиця з інформаційними технологіями

  Один мільйон 300 тисяч гривень витратив Поліський національний університет на реконструкцію власної теплиці, де зараз вирощують більше 15-ти видів розсади для Ботанічного саду у Житомирі.

  Про це Суспільному розповів ректор університету Олег Скидан.

  За його словами, таких технологічних ліній, якою обладнана теплиця, в Україні лише три.

   Тепличне господарство при Поліському університеті працює другий рік поспіль. Цього року його обладнали датською технологією поливу та догляду за культурами на основі органічного виробництва.

  Завідувачка тепличним господарством Ганна Тютюнник розповіла, що теплиця обладнана двома лініями іноземного виробництва – салатною для вирощування пряних культур та лінією заливних столів для вирощування посадкового матеріалу для ботанічного саду, а також розсади овочевих культур.

  Анна Тютюнник: "Ми вирощуємо близько 15-ти видів розсади. В основному, це гібриди. Перець висаджується в середині лютого, бо він довго сходить. Перший рік попробували висадити такі кавуни-гібриди. Чим вони відрізняється від звичайного? Може рости у будь-якому типу ґрунту".

  Сучасна технологічна лінія теплиці дає змогу всіма процесами керувати з мобільного телефону. Таких технологій в Україні три, і одна з них – тут.

  Доцент Поліського університету Сергій Міненко: "Це називається комп’ютеризований зрощувальний міксер. Він датського виробництва. Призначений для автоматичного поливу рослин в теплиці. Має сенсорний екран, програмне забезпечення, можливість доступу до інтернету, тобто можна поливати рослини з мобільного телефону. Система дозволяє вирощувати рослини взагалі без участі людини".

  Застосовують тут і систему зволоження на високому тиску "Туман", яка за лічені хвилини знижує температуру повітря і підвищує вологість.

  Ректор Поліського національного університету Олег Скидан: "Теплиця на екологобезпечних технологіях. Жодних викидів у навколишнє середовище не має. І в каналізаційні системи теж. Тобто замкнутий цикл. Ми плануємо вирощувати і квіти, і декоративні види для поповнення колекції ботанічного саду. Опалення теплиці інтегровано з нашою твердопаливною котельнею, тобто ми заощаджуємо на енергоресурсах. При будівниці теплиці були вкладені мільйон 300 тисяч коштів. У планах - будівництво ще однієї теплиці, яку розташують поряд".

Автор сюжету Володимир Шолдрук

Камера Олександр Данилюк

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework