На Радомишльщині блискавка з різницею в кілька днів влучила в будинок та сарай одного обійстя

  30 квітня в селі Веприн Радомишльського району на вулиці Замір'я зафіксували два влучання блискавки в житлові будинки – на Замір'я, 71 в результаті потрапляння розряду блискавки в дах дерев'яного будинку сам будинок повністю згорів.

   На вулиці Замір'я, 50 в будинок влучила кульова блискавка, яка розтрощила меблі та внутрішнє облаштування хати. Про це Суспільному телефоном розповіла провідна інспекторка Радомишльського районного сектору Держслужби з надзвичайних ситуацій України в Житомирській області Яна Гончаренко.

  "Кульова блискавка знищила меблі в двох кімнатах, пошкодила погріб, ворота гаража і паркан. Блискавка увійшла через електролічильник в одній кімнаті, знищила там двері, шафи і вийшла біля вікна крізь стіну. Далі вона залетіла в погріб, звідти в гараж. Потім вона не могла вийти з двору і вилетіла з обійстя, розірвавши в одному місці ворота", - розповіла Яна Гончаренко.

На Радомишльщині блискавка з різницею в кілька днів влучила в будинок та сарай одного обійстя

  Власник будинку на Замір'я, 50 – 34-річний пожежник Олександр Кузьменко в телефонній розмові розповів журналістам Суспільного, що коли в його хату влучила кульова блискавка, його не було вдома. В будинку була його дружина разом із 2-річним сином, якого якраз збиралася вкладати спати.

  "Моя дружина розповіла, що була звичайна гроза – йшов дощ, гриміло. Раптом почувся такий звук, наче сильний постріл. Вона бігом схопила дитину і давай тікати з хати. Біжучи до сусідів, каже, бачила, як на нашому будинку дах сипався. Вже коли я приїхав і коли ми відійшли, то почали все обдивлятися. В хаті вибило всі шибки. В тому місці, де був лічильник електроенергії, з нього майже нічого не лишилося – тільки дрібні запчастини. Телевізор валявся серед кімнати, килими попіднімало. В погребі вирвало стіну, в гаражі теж повиривало пластик і оздоблення. Паркан у нас із металочерепиці, там стовп стояв від гаража, то там теж вирвало бетон до арматури і загнуло паркан. В мене лише трохи, а з сусідського боку – набагато більше. На стовпі повиривало лампочки. В нашому будинку меблі палило і рвало з того боку, де йде заземлення на хату, яке ще, мабуть, від діда лишилося. Пожежі не було, але всередині стіни чорні, наче обвуглені. Коли я приїхав додому, то вже тут сусіди та інші люди допомагали перекривати дах. Шість шиферин розлетілися на шматки, з іншого боку теж чотирьох чи п’яти не було", - каже Олександр Кузьменко.

  4 травня в обійстя Олександра Кузьменка знову влучила блискавка – розряд уже звичайної блискавки вдарив у сарай.

  "Цього разу я вже був вдома. Почалося все знову зі звичайного дощу. Вдалині почало гриміти і блискати, і тут за лічені секунди почувся звук наче постріл – я навіть не знаю, як це описати словами. Такого вибуху від блискавки я навіть не міг собі уявити. Я в цей момент якраз хотів закрити вікно, стояв біля розетки, і з тієї розетки мене по руці за відчуттями, наче током вдарило. Дружина каже: "Йди подивися, може, горить хата". Я вибігаю на двір і бачу, що горить сарай – це десь метрів 10 від будинку. Почав стріляти шифер. В результаті дах повністю згорів, лишилась тільки сама коробка з цегли. Нічого особливо цінного там не було. Все, що більш матеріально цінне, я що зміг, повиносив. Так як я працюю пожежником, то вже бачив, що в мене нема що рятувати, тому більше допомагав сусіду – його сарай, який стоїть поруч і з моїм, теж почав обвуглюватися", - розповів Олександр Кузьменко.

На Радомишльщині блискавка з різницею в кілька днів влучила в будинок та сарай одного обійстя

  Олександр Кузьменко каже: гасити загоряння почали одразу завдяки тому, що в місцевому агрокомплексі є 9-тонна бочка з водою. Рятувальники під'їхали і допомогли загасити пожежу.

  Олександр Кузьменко: "Це вже не вперше вони рятують жителів села від пожеж. Якщо навіть трактор на полі, то вони викликають водія, який їде, причіплює бочку з мотопомпою і підвозить її до місця пожежі. Моє згоріло. Але завдяки цій бочці у сусіда вцілів сарай, який як я казав, вже теж почав обвуглюватися".

  На початку з журналістами Олександр Кузьменко говорив неохоче. Каже, що зараз у соцмережі Facebook деякі дописувачі звинувачують їх з дружиною, що вони хочуть роздути з події сенсацію і привертають до себе увагу.

  "Люди пишуть різне – хтось вимагає фактів і підтверджень, хоча ми з дружиною не виставляли жодних реквізитів чи номерів карток на допомогу – родичі, сусіди та небайдужі люди самі визвалися допомогти. Ми нічого не просили і не просимо. Це все було власне бажання людей – хто хотів, той допоміг. І я дуже вдячний цим людям. Найголовніше, щоб всі були живі і здорові. І взагалі – ми менше постраждали, от на Замір'я, 71 – там так, ситуація плачевна, згоріло все, люди лишилися просто ні з чим. Там жила стара бабуся, яка має проблеми з зором і є інвалідом - наскільки я знаю, її до себе в Київ забрала внучка. Ми б хотіли, щоб і їм допомогли", - каже Олександр Кузьменко.

  Фахівець пресслужби управління Держслужби з надзвичайних ситуацій в Житомирській області Павло Франчук розповів, що за 2019 рік в області було зареєстровано 35 пожеж від блискавки. За 2020 рік – дві, обидві в Радомишльському районі. Провідна інспекторка Радомишльського районного сектору ДСНС Яна Гончаренко каже, що минулого року в Радомишльському районі зареєстрували тільки одну пожежу внаслідок влучання розряду блискавки.

  Яна Гончаренко: "Минулого року в нас тільки один такий випадок був, та й то – в іншому кінці району. Якщо звичайній блискавці можна якось запобігти – вимкнути всі електроприлади, позачиняти вікна і двері, то природу кульової блискавки поки що ніхто не може визначити. Ніхто не знає, де вона може з'явитися, де зникне, що робити. Єдине – якщо кульова блискавка проходить біля вас, то постарайтеся не рухатися або рухайтеся максимально повільно".

  На фото: погнутий паркан і будинок Олександра Кузьменка після першочергового ремонту.

  Фото надане Радомишльським районним сектором управління Держслужби з надзвичайних ситуацій України в Житомирській області.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 11/05/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework