Колись потужний завод нині може слугувати майданчиком для фільмів про постапокаліпсис. ФОТО

  Колись тут випускали комплекти млинів, гідронасоси, деталі до машин та токарні верстати.

   Нині територія заводу нагадує кадри з фільму про постапокаліпсис. Саме такі враження виникають після перегляду світлин, які опублікував у Фейсбук Владимир Войцеховский..

беверс1

  За інформаією uk.wikipedia.org до 1915 року на місці сучасного "Беверсу" знаходився пивоварний завод, потім — приватна майстерня Маца, де виготовлялися ліжка, граблі, вила, завіси та інші інструменти господарського призначення. В ній нараховувалося 10 робітників.

  У 1924 році ця фабрика вже нараховувала до 60 робітників, але у зв’язку з відсутністю замовлень її ліквідували. Наступного року у вивільнених приміщеннях розмістили цвяховий завод "Проволока" та слюсарно-механічні майстерні, де працювало 28 робітників. Завод по виробництву цвяхів був державним націоналізованим підприємством, його орендував приватний власник, майстерні належали комітету боротьби з безробіттям — комборбезу.

  З початком німецько-радянської війни завод припинив роботу. Його цехи зазнали ушкоджень в ході боїв за визволення Бердичева від окупантів.

беверс2

  У повоєнний період заводу довелося розпочинати все спочатку. У 1945 році в його цехах вже випускали бачки "Евріка", комплекти млинів, а також товари ширвжитку: лопати, плити звичайні, втулки возові, дверці великі і піддувальні. З 1946 по 1953 рік директором заводу працював Микола Іларіонович Безпрозванний. У 1950 році відбудували та здали в експлуатацію механічний цех, побудували котельню. За останні три роки освоїли випуск нових видів продукції: гідронасосів, фарботерок, черепичних пресів та ряду складних деталей для різних машин.

беверс3

  З настанням часів Незалежності настали нові умови і для заводу. З 1993 року "Комсомолець" випускає токарні верстати моделі БТ-01, настільно-свердлувальні верстати моделі БС-01. У 1993-94 роках верстатобудівники роблять преси для виробництва олії НБ-АПМ, каменеобробні машини СКР-001, 37-91, СМР-095. Водночас випускається багато товарів народного споживання — верстати для обробки дерева УНС-265, січкарні АГРО-4, меблева фурнітура, садово-городній інвентар, антени, замки, цвяхи, насоси автомобільні тощо.
Наприкінці 1994 року завод "Комсомолець" став відкритим акціонерним товариством "Фірма "Беверс" (назва походить від словосполучення "БЕрдичівські ВЕРСтати"), а Віталій Ремінський — його головою правління. Але економічна криза середини 90-х негативно вплинула на діяльність заводу — рвуться економічні зв'язки, значно зменшується продаж продукції, з'являються борги по заробітній платі, податкам.

беверс4

  Випуск верстатів, зокрема, моделі 16Р25П, тривав на заводі до листопада 2010 року. Починаючи з 2011 року замовлення від РСЗ не надходили, випуск верстатів припинився. З цього часу підприємство виконувало дрібні замовлення: займається ремонтом верстатів, їх модернізацією.

  На сьогодні завод верстатів не випускає. Підприємство проводить капітальний ремонт верстатів, виготовляє окремі запчастини на замовлення.

беверс5

беверс5

беверс5

беверс5

беверс5

беверс5

беверс5

беверс5

беверс5

беверс5

беверс5

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Четверг, 21/05/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework