Цілодобово поруч з хворим: новоградські інфекціоністи розповіли про будні під час COVID-19

  Новоградське інфекційне відділення для дорослих нині працює винятково з хворими на коронавірус. Цілодобово пацієнтам рятують життя чотири бригади лікарів та медперсонал.

   Завідувачка відділення Ірина Фіщук розповіла про особливості роботи відділення, що три місяці лікує хворих на COVID, та умови, в яких доводиться працювати інфекціоністам, - розповідає novograd.city.

  "Лікарі цілодобово поруч з хворими на коронавірус"

  –  Розкажіть, як влаштована робота в інфекційному відділенні?

  – Сьогодні східна частина інфекційного відділення – ізоляційна, а інша – це психосоматичне відділення, де лікують хворих без симптомів. 

  В ізоляційній частині чотири палати, які обладнані киснем і дихальною апаратурою, тут також є окремий вхід, повністю ізольований від іншої частини лікарні. Медичні працівники забезпечені індивідуальними, дезінфекційними засобами захисту, та ультрафіолетовим опроміненням для знезараження повітря. Крім того, в цій частині є також рентген. 

  Графік роботи відділення починається і закінчується о 8 годині ранку. Маємо чотири бригади медиків, які працюють по 12 годин. Щодня оглядаємо пацієнтів в блоці із засобами індивідуального захисту, вирішуємо, чи потрібні додаткові призначення або обстеження. Щогодини пацієнта оглядає медична сестра і кілька разів на день лікар. 

  –  Як це  постійно бути поруч з хворими на COVID-19?

  – Важко, коли кілька хворих підряд і якщо є тяжкі – це постійна присутність біля кожного, надвідповідальність. Біля них медики перебувають усю робочу зміну. Це необхідно для контролю перебігу хвороби, наприклад, коли сильно уражені легені. Бували також випадки супутніх хвороб – коли лікар травматолог прямо тут у костюмі накладав гіпс пацієнту, що повернувся з-за кордону, і в якого була підозра на COVID-19. 

  Напоготові всі завідувачі та лікарі інших відділень, адже госпіталізуються хворі з важкими супутніми захворюваннями, і без їхньої консультації не обійтись. Загалом потрібно зазначити, що робота відділення неможлива без всіх медичних працівників, адже щодня вони, ризикуючи, професійно виконують свою роботу. 

  – Як лікують вірус?

  – Базисна терапія – киснева. Вона для тих, хто потребує стаціонарного лікування. Якщо хворий важкий, його беруть на апаратне дихання. В лікарні ми проводимо кисневу та антибактеріальну терапії. Через антибіотики лікуємо, щоб запобігти розвитку вторинної бактеріальної інфекції. 

  Кому можна бути вдома, рекомендуємо вживати багато рідини, жарознижувальні засоби та вітаміни.

  Як захищаються інфекціоністи?

  – Розкажіть детальніше про захист медперсоналу від COVID у відділені?

  – Перед входом у бокс є кімната перевдягання, де, якщо потрібно, ми допомагаємо одне одному одягати костюми. Далі працюємо з пацієнтами. Після цього проходимо зони забруднення. Найбільша зона забруднення в місці, де перебуває пацієнт. В наступній зоні проводять кварцування повітря, ми обробляємо руки, знімаємо костюм біозахисту. Потім повторно обробляємо руки, знімаємо захисний екран, окуляри, ще раз обробляємо руки та фонендоскоп, знімаємо рукавички та респіратор. У третій зоні перевдягаємося, приймаємо душ.  

  Якщо потрібно вийти кудись, ми маємо зняти весь комплект захисного одягу і потім його змінити, але намагаємось спочатку зробити все, і лиш тоді виходити з боксу.  

  До слова, всі працівники, які можуть гіпотетично надавати допомогу, застраховані. Ми – перша організація в області, яка це зробила. Також медикам для їхньої безпеки раз на 14 днів брали мазки з горла на коронавірус, потім це відбувалось раз на 5 днів, а нині вирішили, що раз на 14 днів ми здаємо аналіз крові.

  – А як щодо відпочинку медиків, їх особистих потреб та їжі?

  – Для мене зміна способу діяльності – теж відпочинок. Стосовно їжі – можна і потерпіти. А от щодо інших потреб організму, то китайці з цієї ситуації виходили так: працювали в памперсах.  

  Спека сильно докучає. Поки у відділенні більш-менш комфортно – особливість стін будівлі, – та незважаючи на це, в костюмі дуже незручно, важко дихати. Про страх намагаюсь не думати, адже в цьому, мабуть, немає ніякого сенсу –  це просто моя робота. 

  –  Як ви вважаєте, коли пандемія коронавірусу може закінчитися?

  –  За даними видатних епідеміологів, хвороба втратить актуальність, коли 60-80 % населення зустрінеться з цим вірусом, не перехворіє, а саме зустрінеться. За тими ж даними, лише 5 % потребують серйозної медичної допомоги, дехто може хворіти на коронавірус і навіть не знати про це, і таких випадків дуже багато.

  –  Як у цей період проявив себе колектив інфекційного відділення?

  – Медперсонал проводить огляд хворих, призначає медикаменти, контролює стан здоров’я пацієнтів. Завдяки нашому головному лікарю Василю Борису ми маємо все необхідне для того, щоб якісно надавати допомогу людям.

  Також важлива роль у цьому і заступника головного лікаря з медичної частини Миколи Руденка, який щоденно на зв'язку і допомагає медикам у роботі. Не можу не відзначити старшу медичну сестру Маргариту Федорову. Вона організовує роботу медсестер, контролює забезпеченість відділення всім необхідним для надання медичної допомоги, проводить контроль одягання захисного одягу медперсоналом. 

  І насамкінець, вітаю всіх колег зі святом. Щоб було менше хворих, щоб всі пацієнти видужували швидше і щоб не виникало труднощів в роботі і в житті.

Новини Житомира

 

Последнее изменение Воскресенье, 21/06/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework