×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Перед смертю Мозговий хотів утекти з ЛНР і дати сенсаційну прес-конференцію

Популярний ватажок терористів мав конфлікти з керівниками "ЛНР", а його батальйон "Призрак" хоч офіційно підпорядковувався Луганську, але реально був заблокований окупаційними військами в Алчевську.

n 2705154534Російська "Новая газета" здійснила реконструкцію передумов загибелі нещодавно убитого ватажка терористів і з'ясувала раніше невідомі обставини, передає 5 канал.

За даними видання, Олексій Мозговий був одним з найбільш харизматичних польових командирів на підвладній терористам "ЛНР" території. Подібна популярність ґрунтувалась не тільки на його власних бойових заслуги, а й піарі, і звичайно, він вважався "обличчям" терористичної "республіки" в набагато більшому ступені, ніж її маріонетковий "глава" Ігор Плотницький.

"Новая газета" нагадує, що обидва номінальні ватажки "республік" знищували своїх конкурентів, але Захарченко публічно не використовував летальні методи знищення польових командирів – вони просто кудись зникали і з онлайну, і з офлайну. У "ЛНР" же зачистка пішла за іншим сценарієм – наприклад 1 січня 2015 розстріляли і спалили кортеж Олександра Бєднова ("Бетмена"), а відповідальність за це відверто взяла на себе банда " прокуратура ЛНР". У Краснодоні роззброїли польового командира "Фому" – обійшлося з сварками, але без стрілянини. "Фома" відправився "на підвал", а його бригада увійшла до складу "народної міліції". "Міністра внутрішніх справ ЛНР" Олега Бугрова був заарештований в Петербурзі місцевим УФСБ по справі про постачання контрафактних труб. З бандами "казаків" , які контролювали стратегічні населені пункти на територіях, що межують з Росією. На початку грудня 2014 паперові війни вилилися в перестрілки між "казаками" і "комендатурою ЛНР", були вбиті та поранені. Отаман "Козіцин" виїхав до Росії, але його козаки ще довгий час контролювали Красний Луч, Антрацит, Свердловськ, Перевальськ і Зимогір'я.

Під владою Мозгового були Алчевськ з передмістями, які межують вже з зоною АТО. В останні місяці Алчевськ опинився в своєрідній гуманітарній блокаді з боку терористів – там не було навіть бензину. Мозговий намагався не брати участь у всіх цих конфліктах, але й не вступав у "народну міліцію" - не хотів над собою ніякого "куратора".

У березні 2015 року на нього було скоєно перший замах. Тоді відповідальність на себе взяли українські партизани із загону "Тіні". Характерно, що сам Мозговий посміявся над цією версією і сказав, що "його ніхто не затягне в банку з павуками".

20 травня у всіх воєнізованих бандах "ЛНР" голосно оголосили про проникнення українських, і з цього приводу всьому керівному складу дозволили їздити на службу в цивільному одязі. 21 травня до Мозгового в Алчевськ приїжджають перші особи "ЛНР" з вимогою вступити в "народну міліцію" і дають термін до понеділка. Мозговий вирішує піти шляхом Козіцина – тобто втекти до Росії. Про це знали тільки в його оточенні, як і про те, що в понеділок, 25 травня, Мозговий уже планував дати прес-конференцію в Москві.

До вечора суботи, 23 травня, він перебував у своєму штабі і нікуди не збирався, але увечері раптом екстрено виїхав до Луганська разом з охоронцями і прес-секретарем Ганною Асєєвою.

Не доїжджаючи до повороту на Михайлівку, на контрольованій "казаками" території, машина підірвалась на фугасі. "Її обстрілюють з чотирьох точок зі стрілецької зброї, в тому числі з кулемета. Водій, ще живий, встигає повідомити по рації в штаб про напад, забирає із заднього сидіння автомат АКСУ і намагається сховатися. Приблизно через півтори хвилини після обстрілу додзвонюється по мобільному телефону до свого друга, після чого гине від попадання в груди двох куль калібру 7,62 мм і осколкового поранення" – пише видання.

В цей же час під обстріл потрапив мікроавтобус, який їхав з Луганська до Алчевська, і цивільний легковий автомобіль з сімейною парою. Загинуло двоє цивільних.

"Хто були стрільці, що влаштували гучну спецоперацію не вибіркової дії – ще одна загадка українського конфлікту, яка коли-небудь буде розгадана. А поки кожен вільний робити власні висновки, виходячи з відкритих обставин" – зазначає "Новая газета".

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework