×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

В області гіршає якість води

Основою безпеки питної води, в першу чергу, є заходи щодо недопущення забруднення шкідливими речовинами джерел водопостачання.

n 0708155527У Житомирській області централізоване водопостачання з відкритих водойм здійснюється в містах Житомир, Бердичів, Коростень, Малин, Новоград-Волинський та селищах Іршанськ і Нова Борова Володарсько-Волинського району. Решта населених пунктів в якості джерел централізованого водопостачання, використовують артезіанські свердловини, - повідомляють у СЕС.

У Житомирській області якість води із водойм, призначених для задоволення господарсько-питних потреб, впродовж останніх років залишається більш-менш стабільною. Питома вага проб, які не відповідали гігієнічним вимогам становить: за санітарно-хімічними показниками – 13% та за мікробіологічними – 4,9%. Невідповідність якості води поверхневих водойм за санітарно-хімічними показниками, в основному, зумовлена надлишковим вмістом марганцю та заліза загального. І ця тенденція з року в рік стає дедалі актуальнішою. Особливо така ситуація загострюється у літній спекотний період. Саме в цей час якість води у водосховищах різко погіршується.

Враховуючи таку ситуацію, та з метою забезпечення населення області питною водою належної якості, Головне управління Держсанепідслужби закликає суб’єктів господарювання та громадян суворо дотримуватися вимог до водоохоронних зон водних об’єктів.

До складу поверхневих вод Житомирщини належить 335 річок, з яких 8 відноситься до категорії середніх, 327 річок є малими. Для запобігання забруднення і виснаження водних об’єктів встановлюються водоохоронні зони, в межах яких по обидва береги річки встановлюються прибережно-захисні смуги: для середніх річок 50м, для малих – 25м.

На зазначених територіях суворо забороняється:

  • розорювання земель (крім підготовки для залуження або заліснення), а також садівництво і городництво;
  • зберігання та застосування пестицидів і добрив;
  • влаштування літніх таборів для худоби;
  • будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних та гідрометричних), у тому числі дач, гаражів, баз відпочинку, стоянок автомобілів тощо;
  • миття та обслуговування транспортних засобів, іншої техніки, а також прання килимів тощо;
  • влаштування сміттєзвалищ, гноєсховищ, худобомогильників, кладовищ, накопичувачів рідких та твердих відходів виробництва тощо.

Тож варто замислитися перед тим як мити автомобіль чи прати килими на березі річки, або влаштувати там сміттєзвалище, над тим, що забруднюючі речовини, внаслідок такої діяльності, обов’язково потраплять до вашої склянки з водою.

Дотримуючись простих вимог щодо охорони водойм, ми всі разом долучимося до важливої справи – збереження та відтворення водних ресурсів як джерел питного водопостачання для нинішніх та майбутніх поколінь.

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework